2.690 Ft (2.118 Ft + ÁFA)

Eritrit 1 kg

Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül.

Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g), így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak.
Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe alacsonyabb a többi cukoralkoholénál, még a xiliténél is. Egyes országokban 0 glikémiás indexűnek írják le. Nincs hatással az inzulintermelésre. Így cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják.
A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást. Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. Nincs utóíze.

Egységár: 2.690,00 Ft/kg
Elérhetőség: Raktáron
2.690 Ft (2.118 Ft + ÁFA)
Kívánságlistára teszem

Leírás és Paraméterek

Az eritrit teljes mértékben felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 80 gramm) fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív, hashajtó hatása gyakorlatilag nincs. Metabolitjai a vesén keresztül választódnak ki, a vizelettel ürülnek, de 90%-ban változatlanul hagyja el a testet.
Az eritriol kisebb molekulájú, és 90 százaléka felszívódik a vékonybélből, és nagy részben változatlan formában kiválasztódik a vizeletben. Ez a tulajdonsága az eritriolt egyedivé teszi a cukoralkoholok között.
Az eritritol emésztési toleranciája magas: 2-3-szor jobb mint a xilité, a laktité, a maltité, és az isomalátáé, 3-4-szer jobb mint a szorbité és a mannité.
Az eritritol a szervezetben gyorsan felszívódik, nem metabolizálódik, azután a vizelettel gyorsan, változatlan formában ürül.

A cukoralkoholok közül az eritritolnak van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.
Cukor erjesztésével állítják elő, a fermentált tejtermékekhez hasonló módon. Egy nem patogén mikroorganizmus a Moniliella pollinis segítségével. A fermentált terméket ultrafiltrálják, kristályosítják, mellyel majdnem 100%-os tisztaság érhető el.

Az eritritol alkalmazása

Az eritritol használható süteményekben, kekszekben és kétszersültekben maximálisan 10 % mennyiségig, amivel drámai mértékben fokozható az eltarthatóság.
Hosszabban tartó frissességet és puhaságot kölcsönöz a sütőipari termékeknek,  tömörebb tésztát és puhább terméket eredményez.
Az eritritol használatával a sütőipari termékek kevésbé színeződnek.
Olvasztáskor másként viselkedik.
A cukorkákban nem higroszkópos (nem veszi fel a levegő nedvességtartalmát), jó fényt, törési tulajdonságokat és szájban való olvadást biztosít.
Gyorsan kristályosodik.
Egyes cukorkafélékben, mint karamella és fondantféleségekben jól kombinálható a maltittal a kristályosodás irányítása érdekében.
Az eritriol legjobban finomra őrölt vagy por formában használható, de keménycukorkákhoz kristályos vagy szemcsés formában is alkalmas.

Következtetések az eritriolról
A legegészségesebb és a legkisebb kalóriatartalmú (és szénhidrát tartalmú) választási lehetőség a cukorhoz és más cukoralkoholokhoz képest. Felhasználhatósága azonos más testes édesítőszerekével, ráadásul egészséges és magas az emésztési toleranciája. (Eredeti cikk: cukorhelyett.hu)

Vélemények

5.00
4 értékelés
5
4
4
0
3
0
2
0
1
0
2023. 04. 14. -
Igazolt vásárlás
2022. 11. 28. -
Igazolt vásárlás
Az édesítők közül nekünk az eritrit a kedvencünk, tökéletes a növényi tejbe. :)
2022. 11. 28. -
Igazolt vásárlás
Először nem tudtam elképzelni, hogy miiért kellhet eritrit a növényi tejhez, de ma már nagyon örülök, hogy megvettem! Fontos hozzávaló valóban!:-)
2022. 09. 04. -
Igazolt vásárlás
Nagyon jó.
Az oldal tetejére