A magas hőmérsékleten kezelt tej (pasztőrözött), nem alszik meg, mert a melegítés hatására a kalcium ionok kicsapódnak. A kalcium-klorid (CaCl2) oldattal kalcium ionokat pótolhatsz a tejbe, hogy a tej alvadását elősegítsd.
A kalcium-klorid felhasználása sokrétű. Íze sós, ezért néha ételek adalékanyagaként is használják.
Ha egy tejelő állatnak a takarmányozása során kevés mész jut a szervezetébe, pl. mert mészben szegény talajon van legeltetve, akkor is ajánlott a kalcium pótlása.
Egyes források, a friss juhtej és friss kecsketej alvasztásához is kalcium-klorid adagolását javasolják, a jobb alvadás elérésének érdekében.
A kalcium-klorid kristályos vegyület, vízzel nagyon jól oldódik. Szobahőmérsékleten szilárd sót alkot, ezért viszont nagy intenzivitással köti meg a vizet. A kalcium-kloridot mindig jól zárható dobozban tárold!
Fontos!
Ha gabona alapú tejhelyettesítőből szeretnél készíteni erjesztett italt/ételt mindenképpen használj hozzá kalcium-kloridot! A gabonák ugyanis nem tartalmaznak kalciumot, amely nélkül nem lehetséges a fermentáció! A tehéntejhez és olajos magvakból, kókuszból készült italokhoz nem kell adni.
1 liter gabonatejhez 1-3 gramm kalcium-klorid szükséges, nagyobb mennyiségben keserű ízt okozhat a sajtban.
|