Termékek Menü
0

Mi készíthető a maradék szűrleményből?

Öt ok, miért ne dobd ki a gabonaitalból visszamaradt, leszűrt alapanyagot: 

1. a szűrlemény épp olyan finom, mint az ital, amit készítettél, kár lenne érte…

2. rendkívül sok rostanyag marad vissza, amit emésztésed meg fog hálálni

3. a sütikhez kevesebb plusz alapanyagra lesz szükség, ha felhasználod a leszűrt vaníliás rizst, diós, mogyorós, gyümölcsös masszát, így nem kevés pénzt spórolhatsz meg

4. mivel a főzés során a gabona enyhén nyákossá válik, akár a tojást is kihagyhatod, mégsem lesz száraz a tészta

5. gyermeked hatalmas cuppanós puszival fog jutalmazni a finomságért, amit készítettél

Ha nincs kedved, vagy időd sütni, a szűrleményt friss-, vagy aszalt gyümölcs darabokkal, apróra vágott magokkal, mézzel, fahéjjal feltuningolva finom desszertet készíthetsz, de felhasználhatod sütemények készítésénél is...

Gyakorlatilag elmondható, hogy a növényi tejhelyettesítő italok készítésekor semmi nem vész kárba.

Fontos!

Egy adag ital főzésénél még talán kicsit kevés a szűrt maradvány, ezért érdemes hűtőben gyűjteni. Simán eláll néhány napig, amikor lesz annyi időd, hogy összedobj egy muffint vagy egy pitét. Persze, ha nem akarsz várni, annak sincs akadálya, hogy rögtön süss néhány muffint a szűrlemény felhasználásával, de akkor arányosan csökkentsd a receptekben megadott alapanyag mennyiségeket.

Mi kell még hozzá?

Talán még a boltba sem kell elmenned!

Nézd meg, mi mindened van otthon: egy kis maradék 

  • mandula-, gesztenye-, vagy kókuszliszt,

  • egy maréknyi apróra vágott dió, vagy más mag, de mehet bele

  • bármilyen szárított gyümölcs.

  • keverhetsz hozzá jóféle teljes kiőrlésű lisztet(tönköly előnyben!)

  • Ízesítsd 

    • eritrittel,

    • karamell ízű kókuszvirág cukorral

    • illatos almacukorral,

    • Fig-m Sweet-tel, vagy bármilyen édesítővel, amit szeretsz, 

    • fantasztikus, igazi madagaszkári vaníliával,

    • kardamommal,

    • fahéjjal, és a sort még folytathatnák...

A tészta sokkal lágyabb lesz, ha egy kiskanálnyi szódabikarbónát keversz bele.

A tojás fan-ok pedig tovább ragozhatják a tésztát 2-3 tojássárgájával és a habbá felvert fehérjével, ebből már igazán szép magas, könnyű tészta lesz.

Mit ne tegyél bele?

  • Soha ne használd a boltban vásárolható citrom vagy narancs lereszelt héját, mielőőtt meggyőződnél arról, hogy a héja fogyasztható és nincs kezelve egészségre káros gombaölő szerrel!

  • Alapszabály, hogy nem sütünk-főzünk fehér cukorral, fehér liszttel, és amikor csak tehetjük, a rizsből is a barna változatot választjuk. 

KATT IDE>>,  ha akarod tudni hogyan készítsd a muffint, a tortalapot vagy a kevert sütit a szűrlemény felhasználásával!


GABONATEJ ŐRLEMÉNY

Bannerek bal oldalon
Recept füzet