A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Hogyan működik az automata?

A Vegital növényi italkészítő készülékek működési elve a különböző hőfokokra történő melegítés, főzés, darálás. Az egyes programok annak megfelelően futnak le, hogy éppen milyen alapanyagokból, mit szeretnénk főzni.

 

  • A kemény gabonákból készülő tejhelyettesítők esetében hosszabb ideig tartó, magas hőfokon történő főzésre, erőteljesebb darálásra van szükség, ilyenkor a program rövid idő alatt jut el 90 fok feletti hőmérséklet tartományba és szinte végig tartják ezt a hőmérsékletet. Ilyenkor a gép többet és hosszabban darál. A darálások ideje alatt a fűtés kikapcsol, majd újra indul.
  • A fejlettebb készülékek (pl: Rainbow, Glass, gépcsalád) már külön programmal rendelkeznek az olajos magok, gyorsan puhuló gabonafélék, illetve az előáztatott gabonák magok főzésére. Ezeknek rövidebb főzés, alacsonyabb hő tartomány, kevesebb darálás is elég, így a főzés lényegesen kíméletesebb, mint a száraz, kemény gabonák esetében.
  • Hasonlóan, de lassúbb hő emeléssel készülnek - viszonylag gyorsan puhuló zöldségekből, gyümölcsökből - a krémlevesek is
  • A bébiétel programok jelentősen megkímélik az alapanyagokat, kb 20 perc alatt jut el a program 80 fokra, inkább párol, az első néhány rövid darálástól eltekintve inkább csak a végén aprítja homogénre az alapanyagot és szintén csak a végén, néhány percre emeli meg a hőfokot 90 fok fölé.
  • Különösen kíméletesek a kása programok, jellemzően alacsony, 65-80 fok közötti hőfok tartományban működnek, megelőzve a sűrű gabonamassza leégését.
  • A 40 fokos bio program csak melegít és darál, ebben az esetben minden enzim, vitamin megmarad a végtermékben. Ugyanakkor elővigyázatosan szabad csak alkalmazni: alaposan megtisztított, előáztatott és az áztatóvíz mellőzésével, (kiöntésével)  friss szűrt vízzel, olajos magokból készüljenek a tejhelyettesítő italok, különben 40 fokon a elszaporodott baktériumok komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.
  • A nyers juice-ok, smoothie-k, turmixok készíthetők a Juice programmal, ilyenkor a gép csak darál, a hőmérsékletet egyáltalán nem emeli meg. Az italok készülhetnek gyümölcsökből, zöldségekből, ezekből vegyesen, de mindig víz vagy már előre elkészített és lehűtött növéényi tejhelyettesítők (kókusz”tej”, mandula”tej”, rizs”tej” stb hozzáadásával)
  • A készülékeket víz nélkül nem szabad használni! Egyes modellek programjai el sem indulnak folyadék nélkül. Amelyek elindulnak (Rainbow, Baby család) azok felfűtik a száraz anyagot magas hőfokra, majd a védelem leállítja a programot.
  • Mindegyik Vegital növényi italkészítő készülék alapvetően vízzel, vagy egyéb folyadékkal működtethető csak, a folyadéknak legalább a tartályon feltüntetett minimum jelzésig, és legfeljebb a felső, maximum jelig kell érnie. Amennyiben túl sok folyadék és egyéb hozzávaló van a tartályban, a vezérlés ugyancsak leállítja a programot.
  • Mindegyik készülék rendelkezik önelöblítő funkcióval, ami a mosogatást nem helyettesíti, de megelőzi a rászáradást.

 

 

Az oldal tetejére