A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni. Elfogadom
Termékek Menü

Camembert sajtkultúra 10db

Ár:
1.980 Ft (1.559 Ft + ÁFA)

Közeli lejáratú termék ( 2020.03.31.)!

A megújult keverék már geotrichum candidummal készül.

A kultúra elsősorban fehérpenészes lágy sajtok készítéshez ajánlott. Penicillium Candidum (fehér penész) és mezofil starter kultúrák keveréke. A Penicillium Candidumnak köszönhető a fehér bunda és a sajt krémes érése, lágysága.
Egy kapszula 10 liter tej bekultúrázásához elegendő. Felhasználás előtt vedd ki a fagyasztóból, és kevés langyos vízzel keverd homogénre.

Belföldi szállítás esetén a kultúrák épek maradnak.

Minden baktérium kultúra mélyhűtőben tárolandó!

Tárolása: -18°C-on

Fontos! A fehér penész a magas párát, 96-98% és 14-15°C-ot szereti szellős helyen. Akkor fog szépen érni a sajt, ha ezt biztosítani tudod!

Elérhetőség: Készlethiány
Egységár: 198,00 Ft/db

Leírás és Paraméterek

Normandia– itt található Camembert nevű városka – már a XVIII. századtól kezdve híres volt a sajtjairól. érett camembertMarie Harel a helyi sajtmester tökéletesítette a sajtot, de mindaddig mégsem volt saját neve, amíg egy szép napon Napóleon meg nem kóstolta a finom csemegét, és el nem nevezte „camembert” sajtnak. Innen indult a világhír felé a lágysajtok királynője.
A camembert a lágysajtok egy különleges fajtája. Kívülről befelé érő sajt, mely 3-4 hét alatt érik tökéletessé. Ha igazán beérik, hófehér bundás héjából lágyan omlik az aromás-illatos sajtfolyam. Illata friss gombára emlékeztető. Az alap sajttészta elkészítése hasonló a többi lágysajtokéhoz. Érlelése közben magas páratartalmat, 14-15°C körüli hőmérsékletet és friss oxigént (légcserét) igényel. A penészképzés miatt, ajánlott elkülönítve készíteni, érlelni!

KÉSZÍTÉSE:

A Tej:
Jó minőségű teljes tejből, eredetileg csak juhtejből készült. Ma már készítik tehéntejből,  kecsketejből, juhtejből vagy ezek keverékéből is.

Pasztörizálás: kiméletes pasztör ajánlott

Sajtkultúra: 
A megújult camembert keverék már geotrichumot is tartalmaz.
A camembert kultúrát beoltás előtt kell bekeverni a tejbe. Előnyös a porformájú kultúrát, egy  kevés langyos vízben feloldani a bekeverés előtt 15-20 perccel, hogy a kultúraszemek  alaposan feloldódjanak, életre keljenek. 30-32 °C-on, 10 liter tejhez 1 kapszula camembert kultúrát keverünk. Ekkor kell a tejben feloldani a kálcium kloridot is.

Előérlelés:
A bekultúrázott tejet 15 percig érleljük, pihentetjük.

Tej beoltása:
Hozzáadunk 10 literenként 3 ml tejoltót és jól elkeverjük a tejben 1 percen keresztül. Lefedjük és hagyjuk a tejet megaludni 40-45 perc alatt, míg szilárd, kemény alvadékot kapunk.

A várakozás közben, forralj vizet és főzd ki a formákat, hogy biztos steril helyre kerüljenek majd a sajtok.

Alvadék vágása:
Az alvadékot 3x3 cm-re vágjuk, kb. dió nagyságúra.

Ülepítés:
15-20 perc ülepítés következik. Az edényre a fedőt mindig tegyük vissza, hogy ne hűljön ki az alvadék. Közben 1x,2x óvatosan átkeverjük az alvadékot.

Utómelegítés: Lassú kevergetés közben 20 perc alatt felmelegítjük az alvadékot 36 °C-ra, vigyázva, hogy az alavdék ne törjön össze.
10 perc ülepítés.

Formázás:
A savós alvadékot egy szűrőkanál segítségével óvatosan átszedjük a sajtformákba. Nyugodtan meg lehet púpozni a sajtformákat, mert kb. harmadára fog összeesni a forgatás végére, mert sok savó fog kifolyni az alvadékból. Mivel  lágy az alvadék, ezért az első forgatásra csak 50-60 perc múlva kerülhet sor. Majd ½ óra múlva újabb forgatás következik, aztán 1 -2 óra múlva. 24 órán keresztül forgatjuk a formában a sajtot. Eleinte gyakrabban, majd ritkábban. Összesen 6-8 alkalommal kell átfogatni.

Sófürdő: 
Rövid időre 12%- os sófürdőbe tesszük. (10dkg/90 perc) A só ne legyen jódozott! A sós víz hőmérséklete 15-16°C-os.

Érlelés:
14-15°C, 95 % páratartalom, 3 hét. Az első hét végén már megjelennek a fehérpenész  pelyhek.

A sajtokat sajthálón érleljük, és minden nap óvatosan fordítsuk meg.

Nagyon fontos a pára és a hőfok pontos betartása végig az érlelés alatt. Ha nincs elég pára, sajtunk száraz, kemény lesz. Ha magas a hőfok, az érlelés meggyorsul, és a nem oda illő baktériumok kapnak teret a fejlődésben. A sajt bűzös, rosszízűvé válhat.

Tárolása: Hűtőszekrényben, alufóliába csomagolva.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!