Leírás és Paraméterek
A nyílgyökérliszt egy íztelen, fehér színű, porállagú (hintőpor jellegű), nagyon könnyen emészthető keményítő.
A nyílgyökér gluténmentes, lektineket, fitátokat, szaponinokat, semmilyen antinutritív anyagot nem tartalmaz. A "minden mentes" konyhai alapanyagok közé sorolható.
Vitaminokban és ásványi anyagokban nagyon gazdag.
Segíti az emésztést és segíti a bélmozgást.
Fenntartja az emberi szervezetben a savas és lúgos egyensúlyt
Csecsemők is fogyaszthatják, mivel nagyon könnyen emészthető
Magas folát tartalma miatt különösen ajánlott várandós kismamáknak
Magas kálium tartalma miatt a szívre is jótékony hatással van, segíti szabályozni a pulzusszámot és a vérnyomást.
Kiválóan alkalmas bőrproblémák kezelésére is, ide értve a következőket:
- himlő és üszkösödés okozta bőrfertőzések és viszketés kezelésére
- baba hintőporként
- lábgombásodásra
- fekélyek, sebek helyi kezelésére
Mire használható a nyílgyökér liszt?
A nyílgyökérliszt hasonlóan működik, mint a kukoricakeményítő, kiválóan alkalmas szószok, mártások, főzelékek, levesek, pudingok sűrítésére. (Két teáskanál nyílgyökérliszt felel megy egy evőkanál kukoricakeményítőnek).
A nyílgyökérliszt továbbá kiválóan alkalmas a búzaliszt helyettesítésére is, így nagyon finom paleo kenyerek, pékáruk, kekszek, muffinok készíthetőek a nyílgyökér lisztből. (kb. 1 teásknaál nyílgyökér liszt= 1 evőkanál búzaliszttel)
Miért jobb főzni a nyílgyökér liszttel, mint a tápióka liszttel?
A nyílgyökérliszt tűri a savas összetevőket, mint például alamaecet, citromlé, ellenben a tápióka liszttel. Ezért bizonyos gyümölcsös szószok, zselék, mártások készítésére alkalmatlan a tápióka liszt.
A nyílgyökérlisztből készült paleo kenyerek, pékáruk, sütemények lefagyaszthatóak, ellenben a tápióka liszttel, aminek fagyasztás után megváltozik az állaga.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1481 kJ / 348 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 86,9 g
- amelyből cukor: 0,1 g
Rost: 0 g
Fehérje: 0,2 g
Só: 0,0725 g