A vegital.hu (tejmentes) sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Mi az a növényi tejhelyettesítő?

A növényi tejpótló ital kiváló alternatíva azok számára, akik nem tudnak, vagy nem akarnak tejet fogyasztani.                

A tejhelyettesítő italok íze és állaga attól függ, hogy

Alapanyaguk lehet a felsoroltakon túl bármely gabona, mag, illetve ezek tetszőleges keveréke is, ízesíthetők vaníliával, fahéjjal, kurkumával, és a sor még hosszan folytatható. 

Édesítőként  a cukor több alternatívája használható hozzájuk, pl. eritrit, méz, de akár aszalt gyümölcsök, például mazsola, datolya, füge, stb.

Felhasználhatóságuk ugyan olyan széleskörű, mint a tejé:

  • fogyaszthatjuk közvetlenül, de
  • készíthetünk belőle kakaót,
  • használhatjuk sütéshez, főzéshez,
  • habarhatunk, vagy akár
  • palacsintát is süthetünk vele, valamint
  • kiváló desszertek, turmixok készülhetnek a tejhelyettesítő italokkal.

Beltartalmi értéküket a mindenkor felhasznált alapanyagok mennyisége, minősége határozza meg.

Hogyan juthatunk tejpótló italhoz?

  • Néhány változatot (rizs ital, szója ital, mandula ital, kókusz ital) megvehetünk az üzletekben, bio boltokban, viszont meglehetősen drágák, a családi kasszát jelentősen megterhelik. Sajnos többnyire cukor és adalékanyagok felhasználásával készülnek, így egészségesnek nem mondhatók. 
  • Elkészíthetjük otthon a tűzhelyen főzéssel, botmixer általi pépesítéssel, szűréssel. Ez az eljárás nagyon körülményes és időigényes, úszik az egész konyha, és sok mosogatnivaló is keletkezik. Ráadásul ez sem egy olcsó megoldás, viszonylag nagy mennyiségű alapanyagot igényel, amiből nem keletkezik túl sok tejhelyettesítő, így ez a módszer meglehetősen gazdaságtalan.
  • Előállíthatjuk egy speciális készülék, a növényi italkészítő segítségével, amelybe csak bele kell tenni a nyers alapanyagokat, a többi a gép dolga: az automatikusan lefutó programok gondoskodnak a főzésről, darálásról, és mindez egy gombnyomással történik. A végén csak szűrni kell, a készülék tisztán tartása pedig rendkívül egyszerű, és gyors művelet.                                                             

A Vegital növényi italkészítők esetében nagyon kevés alapanyag szükséges 1 liter tejhelyettesítő előállításához. 1 liter rizs ital megoldható kb. 100 forintból, egy liter kókusztej ára pedig nem több 250 forintnál.

És az sem elhanyagolható, hogy pontosan tudjuk, milyen minőségű alapanyagokat tettünk az italba.

Az oldal tetejére