A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni. Elfogadom
Termékek Menü

Fermentált receptek

A fermentáció (más néven erjesztés) egy olyan kémiai folyamat, amelyben valamilyen szerves anyagot enzimhatásnak kitéve lebontunk. Ez történhet baktériumok, penészek vagy élesztőgombák segítségével. Erjedéssel állíthatunk elő például tejfölt, kefirt, joghurtot, savanyúságot, alkoholos italokat, de így készül a szójaszósz, a mustár és még sok más, közismert ételünk is. A fermentáció során keletkezett végtermék tehát ehető, sőt, kimondottan tápláló, és rendkívül egészséges is, hiszen jótékony hatással van a bélműködésre, a tápanyagok felszívódására. Megkönnyíti az emésztést, hiszen már részben lebontva kerül a táplálék a szervezetbe, amelyek a legtöbb esetben pre-, és probiotikumokat is tartalmaznak.

 

KIMCHI

 

A kimchi Korea nemzeti étele, jellemzően kínai kelből, retekből, sárgarépából, gyömbérből, chilipaprikából készítik sok hagyma, fokhagyma és fűszerek felhasználásával. Ez az étel Koreában olyan, mint nálunk a lecsó: ahány ház, annyiféleképpen készítik. A lényeg, hogy rendkívül egészséges és nagyon finom, az illata pedig eléggé jellegzetes és erőteljes.

Hozzávalók:

  • 10-12 csíkokra szeletelt kínai kel levélre (reszelve)
  • 2 közepes sárgarépa (reszelve)
  • 1 csokor, vékony csíkokra vágott hónapos retek, vagy annak megfelelő mennyiségű jégcsap retek
  • 1 közepes lila hagyma, ugyancsak vékonyan felszeletelve
  • 4-5 db apróra felkockázott fokhagyma
  • 2 cm reszelt gyömbér
  • 1 ek méz, de bármilyen cukor megfelelő, ami táplálékul szolgál az erjesztő baktériumok számára.
  • szárított morzsolt chili paprika (egyéni ízlés, elhagyható)
  • 1 kapszula mezophil baktérium kultúra
  • himalája só ízlés szerint
  • 2-3 dl víz
  • 1 evőkanál 10 %-os ecet

Elkészítés:

A hozzávalókat jól megsózzuk, összekeverjük, beletesszük a tartályba.
1 egész kapszula mezophil kultúrát el kell keverni egy jó nagy pohár vízben és ráönteni úgy, hogy ellepje a zöldségeket. Fontos, hogy minden kis darabka benne legyen a folyadékban. A hozzávalókat előre elkészítettük, kis darabokra szeletelve várják a sorsukat. Egy nagy tálban jól elkeverjük őket adunk hozzá kevés chili paprikát, gyömbért, fokhagymát, édesítőt, és ismét jól összekeverjük.
Kevés hideg szűrt vizet teszünk a tartályba, belekeverünk egy csapott evőkanál Himalája sót és egy evőkanál 10%-os ecetet, és ugyancsak jól elegyítjük. Beletesszük a többi hozzávalót.
A tartály tetejére csak lazán tesszük rá a műanyag tetőt, és ráhelyezzük a gép fedelét is. Áram alá helyezzük a készüléket, és kiválasztjuk a Kimchi programot.
Amikor elkészült a kimchi-nk, jól lehűtjük, és már fogyaszthatjuk is.
A Kimchi programmal bármilyen zöldségből, gyümölcsből egyéni receptúra szerint összeállított erjesztett italok, ételek, savanyúságok készíthetők.

 

NÖVÉNYI JOGHURT

FERMENTÁLT ITALHOZ SZÜKSÉGES, NATÚR NÖVÉNYI „TEJSZÍN” HOZZÁVALÓK:
 
1. GABONÁKBÓL
Hozzávalók (1,3 literes gépeknél)

  • 1,5 -2 adagolópohár rizs, köles, árpa vagy zab
  • 1 adagolópohár kókuszreszelék (elhagyható)
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 1 ek kollagén peptid (lehet több is, az egészségünknek biztosan jót tesz, de akkor az íze már érződni fog)
  • 1 kk (kb 2 gr) kalcium klorid
  • 1 mokkáskanál Himalája só (5 gr)
  • 1-2 kk cukor vagy méz (ezt főzést követően keverjük bele)
  • a vizet  a minimum  jelzésig töltjük

2. NÖVÉNYI „TEJSZÍN” KÓKUSZBÓL (1,3 literes gépeknél)

Hozzávalók - a csak kókuszból, - olajos magok hozzáadása nélkül:

  • 4 adagolópohár 60-70%-os zsírtartalmú kókuszreszelék
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 1 mokkáskanál Himalája só (5 gr)
  • 1 ek kollagén peptid
  • 2 kk cukor vagy méz (ezt főzést követően keverjük bele)
  • a vizet a minimum jelzésig töltjük

3. NÖVÉNYI „TEJSZÍN” OLAJOS MAGOKBÓL -KÓKUSSZAL (1,3 literes gépeknél)
Hozzávalók – olajos magokból készült verzióhoz:

  • 2 ap mandula, kesu, dió, napraforgómag, stb (lehet vegyes is)
  • 1 adagolópohár 60-70%-os zsírtartalmú kókuszreszelék
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 1 mokkáskanál Himalája só (5 gr)
  • 1 ek kollagén peptid (lehet több is, de akkor az íze már érződni fog)
  • 2 kk cukor vagy méz (ezt főzést követően keverjük bele)
  • a vizet a minimum  jelzésig töltjük

Elkészítés:

Elindítjuk a növényi tejszín programot. (kása, cereal, vagy tejszínek, sűrítők program) 
Amikor elkészült, nagy lyukú szűrőn átszűrjük a „tejszínt”, hogy kókuszreszelék ne maradjon benne, és beletöltjük a fermentáló tartályába. A megfelelő hőfokra hűlt italba belekeverjük a baktérium kultúrát, lefedjük és elindítjuk a megfelelő fermentáló programot. A tejföl helyettesítőhöz mezophil kultúra , a joghurthoz joghurt kultúra, a kefirhez pedig kefir kultúra szükséges, amelyek itt találhatók.
A további lépések megegyeznek a tej alapú fermentációval: a kultúrával jól elkevert „tejszínt” lefedjük, áram alá helyezzük a készüléket, kiválasztjuk a megfelelő programot, és ha kell, korrigáljuk a fermentálási időt. Mivel a növényi „tejszín” alapú italok lassabban fermentálódnak, mint az állati tejből készültek, így egyéni ízlésnek megfelelően növelhetünk az időtartamon a pluszjel nyomva tartásával. Menet közben néha tiszta kanállal vegyünk ki az italból és kóstoljuk meg, mennyire savanyú, eszerint adjunk még több időt, vagy állítsuk le előbb a programot. Soha ne merítsünk a fermentálás alatt álló italba ismételten azzal a kanállal, amit a szánkba vettünk, mert ez által a kórokozók is elszaporodhatnak az erjesztett italunkban! A fermentáláskor a higiénia kiemelten fontos!
A tejmentes „tejszínből” készült italok nem sűrűsödnek be, mint az állati tej alapúak, ezért amennyiben sűrűbb állagú fermentált italt/ételt szeretnénk kapni, a végén bot mixerrel hozzá keverhetünk 1 kiskanál -1 evőkanál konjac lisztet, vagy 1-3 evőkanál nyílgyökér lisztet a fermentált italhoz, attól függően, mennyire szeretnénk sűrűre készíteni. A homogenizáláshoz és sűrítéshez napraforgó lecitint, agar agart, pektint, vagy zselatint is használhatunk a további felhasználási módtól függően. Az utóbb felsoroltak inkább zselés állagot biztosítanak, míg a napraforgó lecitin egyneműsíti (homogenizálja) az italt, a konjac liszt, illetve a nyílgyökér liszt pedig krémesíti.
A sűrítőkkel a használati útmutatójuk alapján kell bánni, de a konjac lisztnél különösen legyünk óvatosak, mivel rendkívül kevés kell belőle: a saját tömege háromszázszorosát veszi fel folyadékból. Inkább sűrítsünk több lépésben, kb. húsz percet várva a további sűrítés előtt!

MANDULA "TEJFÖL" KÖLESSEL

Először elkészítjük a tejszínt:
A recept 1,3 literes készülékhez készült.

0,9 literes Baby Smile készülékkel a hozzávalókat 0,7-tel, míg 1,8 literes készülék esetén 1,4-el szorozzuk, hogy a megfelelő minőségű italt kapjunk.

Hozzávalók:

  • 1-2 ap blansírozott mandula (ez lehet akár több is, attól függően, hogy mennyire szeretnéd a mandula ízt markánssá tenni)
  • 2 ap kókuszreszelék
  • 3/4 ap köles
  • 6 dkg kókuszzsír
  • 1 evőkanál cukor/méz (nem lehet eritrit, xilit, mert azokat nem szeretik a bacik, a cukrot viszont lebontják, ezáltal szaporodnak)
  • 1 mk só
  • 2 ek olajessimo
  • víz a maximum jelig

Elkészítés:

Az összes összetevőt tegyük a tartályba, indítsuk el a Cereal programot, és ha elkészült, szűrjük le. Kihűlést követően öntsünk belőle a fermentáló tartályába 1 litert (0,9 literes Baby készüléknél az egész elkészült tejszín-helyettesítőt).

A fermentálás lépései:
Hozzávalók:

  • az elkészült köles-mandula ”tejszín”
  • 1/3-ad gyúrtsajt kapszula
  • 1/3-ad krémsajt kapszula
  • víz

 Keverjünk el 1/3 gyúrtsajt és 1/3 krémsajt kultúrát 10 ml vízben vagy fél dl tejszínben, öntsük a többihez és habverővel alaposan keverjük el a tartályban levő tejszínnel, hogy mindenhova jusson.

A fermentálón állítsuk be a programot a következők szerint:
Program: kimchi
Időtartam: 16 óra
 A programozás utolsó mozzanataként nyomd le a cooling (hűtés) gombot.

KÓKUSZOS KESU "KEFÍR"

 

 

FERMENTÁLT KÁPOSZTA

Hozzávalók:

  • közepes fej káposzta fele legyalulva
  • 1 birsalma felszeletelve 
  • 1 közepes fej vöröshagyma 
  • 4-5 babérlevél
  • 1 ek színes bors 
  • 2 evőkanál só
  • 1 bio citrom leve 
  • zöldségek és gyümölcsök fermentáló starter keveréke 
  • víz ami elfedi

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük és a gép tartályába tesszük. Ráöntjük a vizet, hogy elfedje.
Elindítjuk a Kimchi programot és 36 órára állítjuk. 
Ha lejárt a program üvegbe tesszük és hűtőben tároljuk. 
Ezzel az időintervallummal egy kellemesen savanyú, de ropogós káposztát kapunk. 
Amennyiben szeretnénk még savanyúbbra, puhábbra, az időintervallumot magasabbra állíthatjuk.

 

FERMENTÁLT LILA KÁPOSZTA ÉS RÉPA
(Mojzes Éva receptje)

Hozzávalók:

  • egy kisebb fej lilakáposzta
  • 2 db sárgarépa 
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 tk bors
  •  csipet köménymag
  • 2 tk. eritrit  nem paleozóknak  Fif -m- Sweet édesítő (opcionális)
  •  1 egész mezophil kultúra  
  •  3-4 ek. fermentált zöldséglé/savanyúkáposztalé (opcionális)
  •  1 pohár forralt hűtött víz

Elkészítés:

A káposztát és a répát megmossuk, megtisztítjuk. A káposztát vékony csíkokra metéljük, vagy gyaluljuk. A sárgarépát vékony szeletekre vágjuk a zöldség hámozóval. Fűszerezzük, tiszta kézzel jól összenyomkodjuk, összetörjük. Hozzáadjuk a mezophil kultúrát, vízzel jól elkeverjük és a gép tartályába rakjuk. Frissen tartó fóliát rakunk rá, majd ráhelyezzük a gép tetejét. Elindítjuk a Kimchi programot. Ha a program lejárt csatos üvegbe rakjuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk/vagy sötét kamrapolcon.
Lehet ízesíteni vaníliarúd frissen kikapart késhegynyi magjával és 2 tk. fehérborecettel ízlés szerint.

 

FERMENTÁLT CSALAMÁDÉ
(Mojzes Éva receptje)

Hozzávalók: 

  • 2 db közepes sárgarépa 
  • 20 dkg káposzta
  • 2 db kápia paprika
  •  1 kisebb kígyóuborka
  • 2 db hegyes zöld paprika
  • szénsavmentes ásványvíz 

Fűszerek:

  • 1 evőkanál himalája só
  • 20 szem szemes bors
  • 1 csapott teáskanál őrölt kömény
  • 1 szál kapor (fagyasztott)

Elkészítése:

Eltávolítjuk a káposzta külső leveleit és a torzsáját, majd legyaluljuk, besózzuk, és állni hagyjuk, amíg levet ereszt. A zöldségeket előkészítjük, megpucoljuk, megmossuk. A sárgarépát vékony karikára vágjuk. A kápia paprikát és a hegyes erős paprikát felkarikázzuk. Az uborkát vékony szeletekre vágjuk. A káposztához keverjük a paprikát, a sárgarépát,az uborkát és a fűszereket. Az összes hozzávalót (kb. 500 g) a fermentáló tartályába rakjuk,lenyomkodjuk és annyi vizet adunk hozzá,hogy a zöldségeket ellepje. Fóliával lefedjük. Elindítjuk a kimchi programot. Ha lejárt a program, üvegekbe rakjuk, jól lezárjuk és hűtőben tároljuk felhasználásig. Az 5-ik napon már jó. Gyönyörűen néz ki a káposzta ezekkel a színes zöldségekkel.  Az a legjobb, ha minél tovább áll felbontatlanul, annál több lesz benne a K2 vitamin.

Köretnek, reggeli és főétel mellé is tökéletes.

 

FERMENTÁLT RETEK

Hozzávalók:

  • 3 nagy csomag retek (300 g) mindegyik negyedelve
  • 2 újhagyma felkarikázva
  • kb. 2 cm gyömbér felszeletelve
  • rózsabors
  • koriander mag
  • 3 gerezd fokhagyma félbevágva
  • 1 citrom leve 

Felöntőlé:

  • 3 kiskanál só, amit elkeversz vízben
  • 1 evőkanál méz
  • 0,5 kapszula mezofil kutúra 
  • (öntsd fel ezzel a lével az edénybe lerakott zöldségeket)


Nyomjuk meg gyorsan egymás után kétszer a start gombot, válasszuk ki ugyancsak kétszeri megnyomással a Kimchi programot, 28 óra (gyári beállítás) nyomjuk meg a Cooling (hűtés) gombot is és már indul is.

GYÖMBÉRES-FOKHAGYMÁS-TORMÁS SAVANYÚ UBORKA

Hozzávalók:

  • 500 g mini kígyó uborka 
  • egy szál póréhagyma
  • gyömbér (kb. 3 cm)
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 5 cm torma darab

4 uborkát egészben hagyunk, kettőt hosszában félbevágunk, a többit vékonyra felszeletelünk.
A pórét felkarikázzuk és hozzákeverjük a felszeletelt uborkához, jól megsózzuk
A gyömbért, fokhagymát és a tormát tisztítás után aprítógépbe tesszük és összedaráljuk, hozzákeverjük az ubi-póré kombóhoz.
Az egész és a hosszában félbevágott uborkákat lefektetjük a fermentáló tartályának aljába, majd rátesszük a fenti keveréket.
Felöntjük citromos vízzel (kb. fél citrom levét keverjük a vízbe)
Elindítjuk a 24 órás Kimchi programot és egyben a hűtést is.
Tökéletes lesz az íz harmónia, és szinte mindegy, hogy felszeljük, vagy sem, mindenképpen nagyon finom.

Tippek:
1. Kaprot és koriander magot is adhatunk hozzá.
2. Természetesen sima kígyó ubiból is elkészíthető, ebben az esetben viszont csakis felkarikázva, vagy 1-2 cm-es hasábokra vágva érdemes felhasználni.


TEJMENTES „GOMOLYA SAJT”
(Mojzes Éva receptje)

1. LÉPÉS

KESU "TEJSZÍN" készítése Vegital 1,3 l-es géppel

Hozzávalók:

  • 4 AP  kesudió
  • 1 AP aranylenmag
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál Himalája só
  • víz a maximum jelzésig

Elkészítés:

Az összes hozzávalót a gép tartályába rakjuk
SELECT (3 X megnyomás) 
FIVE GRAIN PROGRAM 
ON gomb megnyomásával  a program elindul.
Ha készen van, leszűrjük, a szűrleményt félretesszük.

2. LÉPÉS
KESU „TEJFÖL” készítése Vegital fermentálóval

Hozzávalók:

  • 1 liter kesu „tejszín”
  • fél kapszula mesophil kultúra
  • 30 ml víz

A 32 fokra lehűtött „tejszínt” a tartályba öntjük, a kevés vízben elkevert mesophil kultúrát alaposan hozzákeverjük.  Kétszer megnyomjuk a Rice Wine/Kimchi programot, az időt a mínusz gomb nyomásával levesszük 14 órára, és várunk amíg elkészül a "tejfölünk".
FONTOS! A fennmaradó tejszínből 2 dl-t félreteszünk a sajt sűrítéséhez!

3. LÉPÉS
KESU „GOMOLYA SAJT”készítése:

Hozzávalók:

  • a kesu"tej" szűrlemény
  • 200 ml kesu"tejszín" (ez az, amit félretettünk)
  • 1 egész kapszula trappista sajt kultúra (opcionális)
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 evőkanál inaktív sörélesztő pehely (sajtos íz, krémes állag)
  • 1 teáskanál sárgarépapor (vagy 100% természetes sárga ételszínezék)
  • evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál xantán
  • 1 teáskanál konjac liszt
  • 1 kávéskanál NoCarb sütőpor más nem fajta nem jó
  • 30 g pektin
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál Gál kollagén peptid
  • 1 teáskanál Gál glicin
  • 100 g kókuszzsír/ ghee tísztitott vaj
  • 4 púpos evőkanál zselatin
  • 1.5 dl "kesu"tejszín

Elkészítés:
A zselatint a 2 dl félretett kesu"tejszín"ben felmelegítjük, hogy a zselatin elolvadjon, majd hozzáadjuk az elkészült „tejfölhöz”. Botmixerrel csomómentesre keverjük. Egy 20 cm átmérőjű, magas falú szilikonos/kapcsos tortaformába,(melyet frissen tartó fóliával kibélelünk) töltjük a masszát,  majd hűtőbe rakjuk egy éjszakára. Ha ízesíteni szeretnénk, akkor most kell belekeverni őket pl. fokhagyma,lila-hagyma, chili pehely, jalapeno zöld paprika pehely, ki mit szeret. 

4. LÉPÉS

SÓFÜRDŐ

20% só fürdőt készítünk: 1 liter  15 fokos vízhez 20 dkg sót adunk. 
Másnap kivesszük a formából a sajtot, és a só oldattal szilikonos ecsettel többször mindenütt alaposan lekenjük, vagy só fürdőben fürdetjük, hogy lebegjen a folyadékban (2-3 óra).  Ezt követően pihentetjük, érleljük a sajtot. A sófürdőt ki kell tapasztalni. 
A fürdő után szellős helyre rácsra rakjuk, hogy alulról is tudjon szellőzni. 
3-4 nap múlva  isteni fincsi  növényi "sajt" lesz.

 

Nincs a keresési feltételnek eleget tevő termék.