A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Tejmentes "tejszínhab"

Évek óta nem ettél tejszínhabot, pedig imádod? Csak vágyakozva nézed a tejszínhabos kávét, de az számodra tiltott?

Persze, a nagyobb üzletekben bárki könnyedén hozzájuthat a növényi "tejszín", vagy növényi főzőkrémmel névvel ellátott termékekhez, amelyek valóban a 100%-os növényi eredetet hirdetik (Ilyen a webáruházunkban kapható Soyatoo "habtejszín" spray is). Azonban számos alkalommal találkozhatunk olyan termékkel, aminek flakonját átböngészve olyan hozzáadott adalékanyagokat olvasunk, amelyek a táplálékallergiásokra igen káros hatással lehet.

Mit tehetünk akkor, ha a mű tejszínhaboktól kiráz minket a hideg? 
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy akkor hogyan is tud növényi összetevőkből egészséges, könnyed textúrájú "tejszínhabot" készíteni.. Nem is hinnéd, milyen egyszerűen elkészítheted otthon magadnak!

A növényi "tejszínről"
Tulajdonképpen bármelyik növényi tejhelyettesítőből tudsz "tejszínt" készíteni, ehhez pedig csak sűrítésre van szükség. A magas keményítőtartalmú gabonák könnyen adnak "tejszínt", míg az olajos magokat sűríteni kell a végén konjac liszttel (vagy más sűrítővel). Ez alól kivétel a kesudió, ami elég sűrű "tejet" és "tejszínt" eredményez, és így a paleo italoknál sűrítőként is használható.
Krémet úgy készíthetünk, hogy megfőzzük "tejet" vagy a sűrűbb "tejszínt" és a végén xantánt, zselatint, (ezek zselésítenek) konjac lisztet (krémesít és nagyon erőteljes a sűrítő hatása) keverünk (amit szűrni kell, annál szűrés után, de még forrón) hozzá vagy a gép Juice programjával, vagy botmixerrel.
A banánt és a csokit soha ne főzd, mindig a végén daráld hozzá a tejhelyettesítőhöz, mert hajlamosak odakapni. A banán remek sűrítő anyag bébiételeknél, édes krémleveseknél!

FELVERHETŐ KÓKUSZ"TEJSZÍN"
A főzőtejszín és a tejszínhab helyettesítésére a kókusz "tejszín" tökéletes alternatívát jelent, hiszen nem csak ásványi anyagokban gazdag, de még ízletes is. Ráadásul a receptben szereplő növényi "tejszínhab" kizárólag növényi alapanyagból készült, és tejfehérjétől, laktóztól mentes.
A recept 1,3 literes készülékekhez készültek (Baby gépeknél a szorzó 0,7, a Rainbownál 1,5).

Hozzávalók:

  • 3 ap kókuszreszelék
  • 1 ek rizs 
  • kb 1 dl kókuszzsír
  • 1 csapott ek eritrit vagy más édesítő
  • fél mk só
  • 1 ek paleolaj vagy olajessimo
  • víz a min jelig

Szűrést követően sűrítjük:
Kb fél-1 kk konjakliszttel ugyanannyi xantánnal és kollagénnel (pl: GAL kollagén peptid) Szifonba tesszük és belecsavarjuk a habpatront. Nem esik össze, nagyon jó állagú "tejszínhab" lesz belőle.

KESU"TEJSZÍN"
(Mojzes Éva receptje alapján) 
A kesu ''tejszín'' ugyanazt a krémes, bársonyos ízvilágot adja vissza, mint a ‘’normál’’ tejszín. Nem ízesítettük semmivel, mert így emlékeztet a legjobban a "tejszín" ízére, és felhasználhatósága is sokkal szélesebb.
A recept 1,3 literes készülékekhez készültek (Baby gépeknél a szorzó 0,7, a Rainbow-nál 1,5).

Hozzávalók:

  • 2,5 AP  kesudió
  • 1 AP kókuszreszelék
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál himalaya só
  • víz a maximum jelzésig

Sűrítésre:

  • 1 tk. Gál kollagén peptid
  • 1 tk. Gál glicin 
  • 1 tk. xantán (opcionális)

Elkészítése:
Az összes hozzávalót a gép tartályába rakjuk, kiválasztjuk a Five Grain programot, majd az ON gomb megnyomásával a program elindul. Ha készen van, leszűrjük. Ha szükséges kollagént, glicint és xantánt adunk hozzá, majd leturmixoljuk.

Az oldal tetejére