Tejmentes "tejszínhab"
Évek óta nem ettél tejszínhabot, pedig imádod? Csak vágyakozva nézed a tejszínhabos kávét, de az számodra tiltott?
Persze, a nagyobb üzletekben bárki könnyedén hozzájuthat a növényi "tejszín", vagy növényi főzőkrémmel névvel ellátott termékekhez, amelyek valóban a 100%-os növényi eredetet hirdetik (Ilyen a webáruházunkban kapható Soyatoo "habtejszín" spray is). Azonban számos alkalommal találkozhatunk olyan termékkel, aminek flakonját átböngészve olyan hozzáadott adalékanyagokat olvasunk, amelyek a táplálékallergiásokra igen káros hatással lehet.
Mit tehetünk akkor, ha a mű tejszínhaboktól kiráz minket a hideg?
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy akkor hogyan is tud növényi összetevőkből egészséges, könnyed textúrájú "tejszínhabot" készíteni.. Nem is hinnéd, milyen egyszerűen elkészítheted otthon magadnak!
A növényi "tejszínről"
Tulajdonképpen bármelyik növényi tejhelyettesítőből tudsz "tejszínt" készíteni, ehhez pedig csak sűrítésre van szükség. A magas keményítőtartalmú gabonák könnyen adnak "tejszínt", míg az olajos magokat sűríteni kell a végén konjac liszttel (vagy más sűrítővel). Ez alól kivétel a kesudió, ami elég sűrű "tejet" és "tejszínt" eredményez, és így a paleo italoknál sűrítőként is használható.
Krémet úgy készíthetünk, hogy megfőzzük "tejet" vagy a sűrűbb "tejszínt" és a végén xantánt, zselatint, (ezek zselésítenek) konjac lisztet (krémesít és nagyon erőteljes a sűrítő hatása) keverünk (amit szűrni kell, annál szűrés után, de még forrón) hozzá vagy a gép Juice programjával, vagy botmixerrel.
A banánt és a csokit soha ne főzd, mindig a végén daráld hozzá a tejhelyettesítőhöz, mert hajlamosak odakapni. A banán remek sűrítő anyag bébiételeknél, édes krémleveseknél!
FELVERHETŐ KÓKUSZ"TEJSZÍN"
A főzőtejszín és a tejszínhab helyettesítésére a kókusz "tejszín" tökéletes alternatívát jelent, hiszen nem csak ásványi anyagokban gazdag, de még ízletes is. Ráadásul a receptben szereplő növényi "tejszínhab" kizárólag növényi alapanyagból készült, és tejfehérjétől, laktóztól mentes.
A recept 1,3 literes készülékekhez készültek (Baby gépeknél a szorzó 0,7, a Rainbownál 1,5).
.jpg)
Hozzávalók:
- 3 ap kókuszreszelék
- 1 ek rizs
- kb 1 dl kókuszzsír
- 1 csapott ek eritrit vagy más édesítő
- fél mk só
- 1 ek paleolaj vagy olajessimo
- víz a min jelig
Szűrést követően sűrítjük:
Kb fél-1 kk konjakliszttel ugyanannyi xantánnal és kollagénnel (pl: GAL kollagén peptid) Szifonba tesszük és belecsavarjuk a habpatront. Nem esik össze, nagyon jó állagú "tejszínhab" lesz belőle.
KESU"TEJSZÍN"
(Mojzes Éva receptje alapján)
A kesu ''tejszín'' ugyanazt a krémes, bársonyos ízvilágot adja vissza, mint a ‘’normál’’ tejszín. Nem ízesítettük semmivel, mert így emlékeztet a legjobban a "tejszín" ízére, és felhasználhatósága is sokkal szélesebb.
A recept 1,3 literes készülékekhez készültek (Baby gépeknél a szorzó 0,7, a Rainbow-nál 1,5).
Hozzávalók:
- 2,5 AP kesudió
- 1 AP kókuszreszelék
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 teáskanál himalaya só
- víz a maximum jelzésig
Sűrítésre:
- 1 tk. Gál kollagén peptid
- 1 tk. Gál glicin
- 1 tk. xantán (opcionális)
Elkészítése:
Az összes hozzávalót a gép tartályába rakjuk, kiválasztjuk a Five Grain programot, majd az ON gomb megnyomásával a program elindul. Ha készen van, leszűrjük. Ha szükséges kollagént, glicint és xantánt adunk hozzá, majd leturmixoljuk.