A vegital.hu (tejmentes) sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Rólunk

Hogyan kezdődött a Vegital története?

A Vegital története 17 éve indult el, amikor a legkisebbik lányomnál, Nórinál megjelentek a tejfogyasztással szoros összefüggést mutató tünetek, mint például a puffadás, hasmenés, fáradékonyság. Eleinte nem ismertük fel, akkor még alig lehetett valamit hallani a tejérzékenységről, legalábbis ezek a hírek minket nem értek el, így boldogan ittuk a tejet, és sütöttünk, főztünk vele.

Nem sokkal később, egy gasztroenterológus tanácsára elhagytuk tejtermékeket egy évre, aztán újra megpróbálkoztunk visszatérni a tejivók közé. Ezt a csiki-csukit jópárszor eljátszottuk, és sajnos minden alkalommal egyre durvább tünetekkel tért vissza a probléma.

Elhatároztuk, hogy végérvényesen szakítunk a tej fogyasztásával.

Egy kínai professzor jótanácsai

Régen több hónapot éltünk Kínában, ahol Nóri születéskori neurológiai sérüléseit kezeltettük, és ahol ugyancsak felütötte a fejét a tejérzékenység mindkettőnknél.

A professzornak elmondtuk, hogy nagyon jól vagyunk, nem lenne semmi gondunk, de hasmenéssel küzdünk. Természetesen azonnal kifaggatott minket az étkezési szokásainkról, majd megsimogatta ősz kecskeszakállát, és elhagyta száját az a mondat, ami akkor ott az egész életünket megváltoztatta:

„Kérem, jegyezzen meg valamit: a nyugati ember 3 fő problémája, hogy mértéktelenül fogyasztja az alkoholt, folyton rohan valahova és állati tejet iszik.” Tőle hallottuk elsőként az azóta már széles körben is szlogennél vált mondatot: „a tej nem embernek, hanem a tehén gyerekének való.”

Egy olyan útra terelt minket, amin most is járunk, és ami által most már több ezer embernek tudtunk segíteni.

Hogyan tovább tej nélkül?

Akinek az étkezése szerves részét képezi a tej, nagy gondba esik, amikor kiderül, hogy élete hátralevő részét enélkül az egészségesnek mondott táplálék nélkül kell leélnie.

De hogyan? Rendben, nem iszunk tejet, de hogy sütünk palacsintát, mivel habarunk be egy főzeléket, hogyan készítünk rizsfelfújtat? A helyzet nem annyira drámai akkor, ha csak laktóz intoleranciával állunk szemben, de a tejfehérje allergia már komoly változtatásokat igényel, hiszen a kazeinre érzékenyek savanyított termékeket, sajtokat sem ehetnek. 

Persze, vannak lehetőségek, hiszen néhány féle növényi tejhelyettesítő ital kapható az üzletekben, csak éppen arany áron, ami jelentősen megterheli a családi költségvetést.

Aztán lehet főzőcskézni a tűzhelyen folyamatos kevergetéssel, darálással, szűrögetéssel, majd a rengeteg koszos edény mosogatásával. Ehhez azonban nem sok háziasszonynak van türelme, ideje.

Tudom, miről beszélek, mindegyiket próbáltam. 

Az elhatározás gyorsan jött, hiszen ez a helyzet megoldásért kiáltott!

Elindul a Vegital projekt

2012-ben elvégeztem a természetgyógyászat alapmodult Béky László természetgyógyász tanárnál, aki komoly ismerője, oktatója a gasztroenterológiai problémáknak, és a gyógyulást elősegítő megoldásoknak. Nála szembesültem azzal is, milyen sok ember küzd emésztési problémákkal, mennyi ételallergiás honfitársam van, és mennyien keresik kétségbeesve a megoldást életük komoly kihívására:

Mit igyak tej helyett, mit adjak a gyerekemnek és mivel főzzek, ha laktózérzékeny vagy tejfehérje allergiás vagyok?

Kínából növényi italkészítő gépeket rendeltem, de nem csak magamnak, hanem vettem még 100 db-ot, amit 3 hónap alatt elkapkodtak úgy, hogy akkor még szinte senki nem tudta, mi is ez a készülék.

Egy kezdetleges honlappal és egy egyszerű Facebook oldallal indultunk akkori kolléganőmmel, Pálfy Reginával, akinek a mai napig is hálás vagyok. Ő volt a társam mind a receptek fejlesztésében, mind pedig a készülékek ismertté tételében.

A második szállítmány már lényegesen több készülékből állt, és a levédetett Vegital márkanéven érkezett Magyarországra. Addigra már felállt a szervizünk is férjem, Farkas Imre vezetésével, akinek műszaki tudása, hozzáértése adja meg a mai napig is azt a biztonságot, hogy bármi működésbeli probléma adódik, az gyorsan, hatékonyan orvosolva lesz.

Folyamatosan fejlesztünk

Imre műszaki mérnökként azóta is folyamatosan együttműködik a gyártókkal és különféle  javaslatokkal tökéletesíti a készülékeket, jómagam pedig folyton  azon töröm a fejem, hogyan lehet a programokat színesíteni, a gépeket minél több funkcióra használni.

Sokáig teszteltem például a darabos ételkészítő programokat a Rainbow és a Glass gépeknél, amelyekkel már nem csak tejhelyettesítőket, krémleveseket lehet készíteni, hanem bármilyen ételt, amit csak főzni kell, de nem igényel darálást.

A gépek használata mára jelentősen kibővült, a háziasszonyok nagy örömére.

Így születtek a receptek

A rengeteg munka közben ezerrel fejlesztettem a recepteket is, mind Béky tanár úr tudását, mind dr. Andor Ákos gyógyszerész magas szintű ismereteit is igénybe véve. Nekik köszönhetően lettek a tejhelyettesítők egyre finomabbak, tartalmasabbak, egészségesebbek. Az egyik alapfelismerés az volt, hogy ha kókuszt adok a rizshez, vagy bármelyik gabonához, akkor megszűnik az „orizatriznyák” állaga, selymes, lágy konzisztenciájú lesz az ital. Ráadásul sok kalcium, magnézium és foszfor is kerül a tejhelyettesítőbe, mivel a kókusz ezeket jelentős mennyiségben tartalmazza.

Dr. Andor Ákos gyógyszerész megtanította nekem, hogyan bánjak a kókuszzsírral, hogy ne képezzen dugót a tej felszínén, milyen olajat használjak mellette, hogy csökkenjen a tej szétválása és a zsiradék a vízzel emulziót alkosson, illetve ne hiányozzanak az ásványi anyagok sem.

Jelenünk

Ma már nagyon sok receptünk forog közkézen, sokan követik a receptúráinkat mind a honlapunkon, Facebook oldalainkon, mind pedig videóinkban, ahol nem csak azt mutatjuk meg, hogyan kell főzni a „tejeket” egy gombnyomással, hanem hogy mi minden egyébre is lehet használni ezeket a szuper kis készülékeket.

A Vegital jelenleg 6 fővel és több külső munkatárssal, viszonteladói partner hálózattal működik, dinamikusan fejlődik, köszönhetően munkatársaink odaadó munkájának, folyamatosan változó, innovatív gépparkunknak, és nem utolsó sorban vásárlóink bizalmának.

Halászi Ildikó, a Vegital megálmodója

Tartozz hozzánk!

Szeretettel várunk virtuális klubunkban, a Vegital, ahogy mi szeretjükzárt csoportban a Facebook-on.

Receptjeinket a tejmentesreceptek.hu oldalon találod, illetve YouTube csatornánkon folyamatosan bővülő videó tárunkat

 

Az oldal tetejére