Leírás és Paraméterek
Fermentáló tulajdonságai
Az 1,2 liter űrtartalmú, hűtővel ellátott, multifunkcionális fermentáló készülék Magyarországon egyedülállónak számít. Ezzel a különleges, de nagyon egyszerűen működtethető készülékkel állati tejből éppúgy készíthető tejföl, kefir vagy joghurt, mint tejmentes alapanyagokból (pl: rizs-, mandula-, kókusz, vagy kesu"tejből").
Ugyancsak kiválóan alkalmas a készülék különböző zöldség-, vagy gyümölcs alapú erjesztett ételek (pl: kimchi, natto, különféle savanyúságok) és italok (pl: rizsbor, azaz szaké) előállítására is!
Webshopunkban elérhetőek a szükséges baktérium kultúrák is:
- Mezophil (tejföl), kefir, joghurt,
- Zöldség- és gyümölcs erjesztő,
- Kimchi, Natto, Rizsbor,
- Sajt alapok készítéséhez szükséges baktérium kultúrák.
De mi is az a fermentálás - általánosságban?
A fermentáció (más néven erjesztés) egy olyan kémiai folyamatot jelöl, amelyben valamilyen szerves anyagot enzim hatásnak kitéve lebontunk. Ez történhet baktériumok, penészek vagy élesztőgombák segítségével.
Mi történik ilyenkor?
A mikrobák az általuk előállított, vagy a táplálékban már meglévő fermentumok (enzimek) segítségével viszik végbe az erjedést. A mikroorganizmusok ugyanis úgy termelnek energiát élettevékenységükhöz, hogy lebontják a szénhidrátokat.
A leggyakoribb erjedések az alkoholos, tejsavas, ecetes, vajsavas és az acetonos. Erjedéssel állíthatunk elő tejfölt, kefirt, joghurtot, vagy például bort, sört, sőt, antibiotikumokat is (például a penicillint).
A fermentáció során keletkezett végtermék tehát ehető, sőt, kimondottan tápláló, és rendkívül egészséges is, hiszen jótékony hatással van a bélműködésre, a tápanyagok felszívódására!
A Vegital fermentáló gépe azért számít különlegesnek a hazai piacon, mert segítségével - a Vegital növényi italkészítő gépeivel elkészített tejszín-helyettesítők felhasználásával - készíthetünk növényi „tejfölt”, „kefirt”, „joghurtot”, amelyeket a munkafolyamat végén még le is hűt a gép!
Így, ha valaki reggel hideg kókuszjoghurtot akar enni, előző este csak beállítja a szükséges programot, a fermentálás végén a finomság lehűl kb 4-6 fokra, (ezt a hőfokot 24 órán át meg is tartja a készülék), tehát nem kell attól félni, hogy túlfermentálódik, megromlik a vágyott étel, ital.
Sőt! Nemcsak magokból, hanem tejekből is elkészíthetőek az ételek, ezért nemcsak laktóz-érzékenyeknek, vegánoknak vagy paleósoknak ajánljuk, hanem mindenkinek, aki tartósítószer nélküli, friss erjesztett finomságokra vágyik!
S, hogy miben áll a készülék „multifunkcionalitása”?
Zöldségeket, gyümölcsöket, s ezek ital változatait is elkészíthetjük vele! Itt megemlítendő a koreaiak nemzeti étele, a kimchi is (melyről köztudomású, hogy majdnem kikiáltották a madárinfluenza leghatékonyabb ellenszerének 2005-ben). A kimchi kiváló példája az évezredekre visszanyúló fermentált ételfogyasztás hagyományának.
A kimchi egy retekből, káposztából, s egyéb zöldségekből álló étel: kalóriatartalma alacsony, rosttartalma magas (diétázóknak már ezen ismérvek miatt is remek választás!), és egyfajta „szupertápláléknak” is nevezhető, mert tele van A-, B-, C-vitaminnal, és olyan baktériumokkal, amelyek a bélflórára jótékony hatással vannak.
Ebből már a fermentálás egy újabb remek tulajdonságára is rávilágíthatunk: ez egy olyan tartósítást is jelent, amely során nem használunk káros adalékokat, s mivel nem éri az ételt sem túl magas, sem túl alacsony hő, így nem tűnnek el belőle az értékes vitaminok, enzimek sem!
S, ha már szóba jött a bélflóra-regeneráció: akiknek van valamilyen élelmiszer-allergiája, vagy candidiasisban szenved, annak nagyon fontos, hogy sok erjesztett ételt juttasson a szervezetébe. Ha valaki fogyaszt tejterméket, akkor a hagyományos tejtermékek közül a kefirt, joghurtot válassza – amelyet a Vegital fermentáló készülékével egyszerűen elkészíthet!
A bélflórára jótékony hatással lévő baktériumok a fermentált zöldségekben is jelen vannak.
Multifunkcionális gépünkkel a japán nemzeti étel, a natto is elkészíthető. Ez a rendkívül tápláló étel nyers szójababból készül többszöri áztatással, gőzöléssel, majd a Bacillus Natto baktériumfaj által történő fermentálással. A Bacillus Natto közreműködésével nattokináz enzim termelődik, amely enyhítheti a trombózisos panaszokat is.. Kiemelendő, hogy antimikrobiális hatása van, tehát több betegség kórokozója ellen is hatásos gyógymódot jelenthet. E-, B1-, B2, C és K2 vitaminban gazdag, tele van fehérjével, növényi rostokkal, kálciummal, nátriummal, káliummal és nagyon sok vasat tartalmaz.
A fermentált ételek előnyeihez tartozik, a szervezet savbázis egyensúlyának beállítása is. E „pufferolás” során a káros baktériumok nem tudnak megtelepedni, ami jó hírt jelenthet a candida gombától szenvedők számára.
Ez a Magyarországon egyedülálló, hűtővel ellátott, multifunkcionális fermentáló gép kétféle színben érhető el webáruházunkban.
A Silver Digital készülék multifunkciós, így nemcsak növényi tejhelyettesítő italokat, de krémleveseket, normál (darabos) leveseket, bébiételeket, mártásokat, lekvárféleségeket, dzsúzokat, turmixokat is tudunk vele készíteni.
Nézzük, milyen programokkal rendelkezik a készülék:
- Krémlevesek zöldségekből, gyümölcsökből
- Darabos levesek, raguk
- Kézi vezérlésű darálás
- Növényi tej- és tejszínhelyettesítő italok gabonákból, magvakból, gumókból
- Dzsúzok, smoothiek, turmixok
- Bébiételek, mártások
- Lekvárok, dzsemek (speciális receptúra alapján)
- Öblítés
- Vége jelzés
- Melegen tartó funkció visszaszámlálóval
- Krémlevesek zöldségekből, gyümölcsökből (Smooth)
Zöldség- és gyümölcs krémlevesek főzésére alkalmazható program, akár egynemű, akár vegyes alapanyagokból. (20 perc)
- Darabos levesek, raguk (Chunky)
Ez a program alkalmas olyan levesek és raguk főzésére, amelyek hozzávalói csak megfőnek, de egyben maradnak (hagyományos levesek, raguk). A programban darálási funkció nincs. (25 perc)
- Kézi vezérlésű darálás (Blend)
Rövid daráló program. Szárazanyag darálására nem alkalmas, kizárólag folyadék hozzáadásával alkalmazható!
- Növényi tej- és tejszínhelyettesítő italok gabonákból, magvakból, gumókból (Soymilk):
Növényi italfőző program, amellyel magokból, gabonákból és gumókból készíthetők tej- és tejszín helyettesítő italok. (21-28 perc)
- Dzsúzok, smoothiek (Juice)
Automatikus turmixolás. Főzés nélküli program, amellyel nyers ételek és italok, smoothie-k, juice-ok készíthetők. (5 perc)
- Bébiételek, mártások (Baby food)
Zöldségekből, gyümölcsökből, akár gabonák, magvak hozzáadásával készíthető bébiétel, mártás, vagy szósz ezzel a programmal (26 perc)
- Lekvárok, dzsemek speciális receptúra alapján (Jam)
Ez a program alkalmas víz hozzáadásával készült szörpök, dzsemek készítésére. (25 perc)
- Öblítés (Auto cleaning)
Ez a program szolgál a gép elöblítésére, ehhez fel kell tölteni a tartályt tiszta - hideg vagy meleg - vízzel majd megérinteni az Auto Clean gombot. (3,5 perc)
- Vége jelzés (Finish)
Amennyiben ez az ikon folyamatosan világít, a program befejeződött, és ha nem áramtalanítja a készüléket, akkor automatikusan melegen tartó funkcióra kapcsol.
- Melegen tartó program (Keep warm)
A program lejártával a készülék 1 órán keresztül melegen tartja az elkészült italt, ételt.
Különleges funkciók
Hátralevő idő kijelzése A főzőprogramoknál körbefutó vonalakkal jelzi a gép a program futását. A főzés végét megelőzően 10 perccel a kijelző átvált a hátralevő idő percekben történő megjelenítésére. Automatikus melegen tartás A főzőprogramok végén a Finish (vége) ikon világít és a készülék átvált Keep Warm (melegen tartó) funkcióra. A Keep Warm ikon ilyenkor világít. A melegen tartó funkció egy órán át nem engedi a már kész ételt, vagy italt kihűlni. Egy óra elteltével a melegen tartó funkció kikapcsol. |
![]() |
![]() |
Áramkimaradás memória Áramkimaradás esetén a készülék megjegyzi az áramkimaradás időpontját, és ha öt percen belül visszajön az áram, a készülék folytatja a programot. Amennyiben az áramkimaradás öt percnél hosszabb, a program törlődik, és a készülék visszaáll alap állapotba. Ilyenkor várd meg, amíg a kancsóban levő folyadék lehűl, és indítsd újra a programot. Főzés közbeni alapanyag, fűszer vagy víz hozzáadás – „Elfelejtettem valamit funkció” Amennyiben már fut a program, de eszedbe jut, hogy kifelejtettél valamilyen alapanyagot, vagy esetleg fűszert adnál az ételhez, italhoz, egyszerűen emeld fel a gépfejet a kancsóról, és változtass az összetételen. Ezt követően helyezd vissza a gépfejet a kancsóra, ha a program megszakításának kezdetétől nem telt el öt percnél több, a program folytatódni fog. Vigyázz, a távozó gőz sérülést okozhat! |
További jellemzők:
- Érintő gombos vezérlés
- Digitális kijelző, maradékidő kijelzéssel (hátralévő idő kijelzés)
- Spirálfűtés az egyenletesebb hőelosztás végett, leégés csökkentése végett
- Vízhőfokérzékelés
- Három pengéjű kés
- Kifutás elleni védelem
- Halk egyenáramú motor
- Kiöntőcső
- Rendkívüli üzembiztonság: 36 hónap garanciával!
Technikai jellemzők:
Tápfeszültség: 220-240 V ~ 50/60 Hz
Fűtés teljesítmény: 800-952 W
Motor teljesítmény: 130 W
Űrtartalom: 1-1,3 ML
A Vegital Silver Digital növényi italkészítő automatát ajándék 1,2 literes szűrőkancsóval és adagolópohárral szállítjuk, kétnyelvű (magyar-angol) informatív díszdobozban, amelyen megtalálhatók a gép jellemzőin kívül az alapreceptek is. A készülékhez részletes - az elmúlt hét évben megszerzett tapasztalatainkat is magába foglaló – használati útmutatót mellékelünk, amelyben lépésről lépésre leírtuk a használati információkat. További információért töltsd le a Silver Digital használati útmutatóját.
Ez nagy segítség a kezdeteknél, ezért érdemes az első használat előtt alaposan átolvasni.
További receptek, információk érhetők el a
- www.vegital.hu weboldalunkon,
- Facebook/Vegital, a tejmentes ital oldalán, illetve ugyancsak
- Facebookon a "Vegital, ahogy mi szeretjük" elnevezésű zárt csoportunkban, ahova egyaránt szeretettel várjuk azokat, akik még vásárlási döntés előtt állnak, illetve, akik már rendelkeznek Vegital készülékkel.
- A YouTube Vegital csatornáján szintén sok videó található receptekkel.
A Vegital ügyfélszolgálata örömmel áll minden érdeklődő, vásárló rendelkezésére a 06 70 777 9220-as telefonszámon és a honlapunk jobb alsó sarkában található chat ablakban.