Leírás és Paraméterek
A manióka, más néven kasszáva egy Dél-Amerikában őshonos, világszerte egyre inkább terjedő növény. Magyarországon még kevesen ismerik, de ahogy a világ más részein, hazánkban is terjed. Elsőként valószínűleg a mayák termesztették a Yucatán-félszigeten, Afrikába pedig feltehetően Brazíliából került a portugál gyarmatosítók által, a 16. század környékén. Ezeknek a fejlődő országoknak alapvető élelmiszere lett a manióka. Legfőbb okait a növény igénytelenségében kell keresni, hiszen amellett, hogy kevés a csapadékigénye, viszonylag gyenge földben is megterem. A szüretelési időszak meglehetősen széles, ez pedig azért jó, mert elég mindig csak annyit leszedni a növényből, amennyit azonnal felhasználnak. Nem kell tárolni, nem megy tönkre.
Levelében rengeteg ásványi anyagot, vitamint és fehérjét találunk, ennek ellenére elsősorban a gyökerét hasznosítják, melyből alkoholtartalmú italokat, lisztet, és keményítőt készítenek.
A növény gyökeréből kivont lisztet tápiókának nevezik, ebből kapjuk a keményítőt. Ezt különleges eljárással nyerik ki belőle, nem csak úgy ledarálják. A gumókat megmossák, pépesítik majd kiválasztják a folyadékot. Így olyan alternatív keményítőt kapunk, melyet használhatunk a háztartásban, a hagyományos liszt helyett is.
A low-carb tápióka keményítő legfontosabb tulajdonsága, hogy magas százalékban tartalmaz olyan keményítőfajtát, mely nem emeli meg a vércukorszintet, mivel a szervezetben nem szívódik fel. Rostokban gazdag, viszont a felszívódó szénhidráttartalma rendkívül alacsony.
A Tápióka keményítőt a konyhában leginkább süteményekhez – édesekhez és sósakhoz egyaránt – ajánljuk, hiszen maglisztekhez keverve kitűnő állagú kenyerek készíthetők belőle.Különböző arányokban keverhetjük össze őket, és mindegyikkel különböző állagokat érhetünk el.
Ha 1:1 arányban keverünk tápióka keményítőt valamilyen magliszthez, jobb állagú süteményeket tudunk készíteni, melynek szénhidrát tartalma is csökken, és fitátsav tartalma is alacsony marad.Maglisztek, normál tápióka keményítő, és low-carb tápióka 1:1:1 arányú összekeveréséből kapjuk a legjobb állagú süteményeket, melyek ugyancsak alacsony szénhidrát tartalommal rendelkeznek.
Lektineket, szaponinokat, fitátsavat és semmilyen antinutritív anyagot nem tartalmaz. Kiváló alapanyaga a „mindenmentes” konyhának.
100 g Tápióka keményítő tartalmaz:
Fehérje: 0 g
Szénhidrát: 88,69 g
ebből cukor: 3,35 g
Zsír: 0,02 g
Só: 0,0025 g
Energiatartalom/kalória: 1498 kJ / 358 kcal