Az anyatej és helyettesítése, a növényi italok helye a gyermekünk étrendjében.

Rögtön az elején le kell szögeznem, hogy a babák számára a legideálisabb táplálék az anyatej. A WHO ajánlása szerint az első hat hónapban kizárólagos szoptatás javasolt, majd azután legalább kétéves korig ajánlott a szoptatás folytatása, lehetőség szerint azon túl is. 
Ha mégsem sikerül a szoptatás, akkor az anyatej helyettesítésére a legideálisabb a donor női tej. Azaz más édesanya anyateje. Ennek megoldása sokszor nehéz, vidéken talán még nehezebb. Anyatej adó anya segítsége hiányában nem áll rendelkezésre, így a leggyakrabban anyatejpótló tápszerrel helyettesítjük.

Fontos megkülönböztetni két kifejezést:
Az anyatej-helyettesítő és az anyatej kiegészítő tápszer.

Az anyatej-helyettesítő tápszer olyan különleges táplálkozási célú élelmiszer, amely önmagában kielégíti a csecsemők tápanyagszükségletét a születést követő hónapokban, a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetéséig. 

Az anyatej kiegészítő tápszer olyan különleges táplálkozási célú élelmiszer, amely csecsemők táplálására szolgál a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetésekor, és amely a fő folyadék elemet alkotja ezen csecsemők fokozatosan változatosabbá váló étrendjében.

Speciális táplálkozási helyzet, azaz, ha a szülők bármely meggyőződésből speciális diétát tartanak, vagy a gyermeknél állapítanak meg tejfehérjeallergiát vagy laktózérzékenységet, akkor gasztroenterológus szakorvos és dietetikus szakember bevonásával állítható össze megfelelő tápanyagokban, nyomelemekben, vitaminokban gazdag étrend. 
A növényi tejek nem helyettesíthetik az anyatejet, tápszert! 

Ennek ellenére a kiegészítő táplálásban lehet helyük. DE! Nagyon sok fórumot és szakmai előadást, anyagot olvastam e témában, hiszen magam is érintett voltam a fiam tejfehérje allergiája miatt. A gasztroenterológusok nem ajánlják nagy mennyiségben a növényi italokat, de ezen esetekben mindig a bolti termékekre gondolnak. 
Amennyiben mi magunk készítjük el a növényi italokat, tudjuk az összetételét, emellett, ha a felhasznált alapanyagokat megbízható helyről, forrásból szerezzük be, akkor minőségi, közel állandó minőségű, összetételű italt fogyasztunk, ami friss, igény szerinti állagú, ízű. 
Számomra fontos volt ez az érv, így sokkal szívesebben kínáltam a növényi itallal, mint a bolti készítményekkel. 
A különböző növényi italok más összetételük miatt kedvezőek vagy éppen kedvezőtlenek számunkra. Sok gyermekorvos kétéves kor előtt nem is javasolja a növényi italok, nem módosított tehéntej, illetve más emlősök tejének fogyasztását. 
A növényi italok anyatej helyettesítésére nem alkalmasak.

Ismerve a növényi italkészítők által főzött italokat, összetételüket, azt gondolom, hogy mérsékelt mennyiségben, változatos alapanyagokból, használhatóak a kiegészítő táplálásban. 
Sőt a gyermekek és felnőttek számára sokkal egészségesebb az otthon elkészített növényi ital, mint a boltban kapható termékek. 
Tény, hogy a teljes értékű étrendhez sok tudatosságra van szükség, ahogy gyermekeink táplálása is megkívánja a tudatos jelenlétet. 
Nálam az is fontos érv az otthon készített növényi italok mellett, hogy gazdaságos, és környezet kímélő megoldás. Fogyasszuk változatosan, észszerűen!

Most nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy melyik növényi italt, melyik életkorban javasolt legkorábban fogyasztani, illetve milyen mennyiségben ajánlott, milyen előnyei vannak 
Az továbbra is ki szeretném hangsúlyozni, hogy az anyatejnél megfelelőbb táplálék nincsen. A csecsemők számára 6 hónapos korig kizárólagos szoptatást javasoljuk, az anyatejjel való táplálást legalább két éves korig.
Amennyiben nem áll rendelkezésre anyatej és gyermekorvos máshogy nem rendeli el, vagy nem tartja szükségesnek 6 hónapos korig nyugodtan maradhat a kizárólagos tápszeres táplálás. Bár a szülők tápszeres babák esetén, szeretnének általában hamarabb kóstoltatni a gyermekkel, így ennek az időpontja korábbra tolódhat, akár öt hónapos kor után is megkezdhető a kiegészítő táplálás.

6 hónapos kor alatt nem javasolt a növényi tejek fogyasztása. 
A 2020-as év új fordulatot hozott a csecsemők táplálásában, hiszen a különböző nemzetközi vizsgálatok, gyermekgyógyász szövetségek ajánlása alapján, a különböző allergénekkel korábban javasolt megismerkednie a csecsemőknek, mint azt már olvashattátok az előző blogbejegyzésben. Még az anyatejes táplálás mellett vagy hat hónapos életkorban meg kell kezdeni a hozzátáplálást. Kisebb mennyiségben kap az adott allergénnek számító táplálékból, akkor az csökkenti a kóros immunreakciókat, a későbbi allergiás reakció kockázatát.

A leggyakoribb allergének 1 éves életkorban (összesen 6-8%):
•    tehéntej 2-3%
•    tojásfehérje 2-3 %
•    földimogyoró 1-2%
•    kesudió és egyéb mogyoró/diófélék 0,5-1 %
•    hüvelyesek 
•    szója
•    búzaliszt
•    hal


Ha ismerjük a leggyakoribb allergéneket, tudjuk melyeket kell, érdemes megismertetni a gyermekünkkel. Az otthon készített növényi italok, akár egy mandulaital, egy rizses kókuszos ital, mogyoró ital elkészítése után, kis mennyiséget tudunk kínálni  (kiskanállal, 1-2 babakanálnyi mennyiségben, 6 hónapos kor után), ezzel megtörténhet az allergén bevezetése, ha pedig mi magunk is fogyasztjuk ezeket az italokat akkor nem kíván különösebb extra előkészületet, beszerzést a megismertetése. Ez a mennyiség pár hónapig javasolt, majd fokozatosan emelhető a mennyiség. 

Az összes információ, amit az interneten találtam, hogy a tehéntejhez képest vizsgálják a különböző növényi italokat, ami például egy anyatejesen táplált babánál nem releváns, nagyon nehéz stabil pontokat javasolni, nyilván befolyásolja az egész család szemlélete táplálkozása a tanácsokat. Próbálok szakmailag helyesen és olyan irányelvek alapján véleményt alkotni, ami számomra hiteles.
Kétéves kor után a növényi italok fogyaszthatóak, lehetnek részei az egészséges, teljes értékű ételeinknek. Itt ismét kiemelném, egyéni allergiák, betegségek, családi szokások, ajánlások eltérhetnek!
Az összes növényi tej előnyös tulajdonsága, hogy nem tartalmaznak laktózt, galaktózt, tejfehérjét. Az otthon készített italaink sokkal egészségesebbek a bolti verzióknál! 

Az összehasonlítás csak hozzávetőleges, hiszen az otthon készített italok összetétele elérő lehet.

A szója ital fehérjetartalma hasonló a tehéntejhez, alacsonyabb azonban a tápértéke, limitáltan tartalmaz aminosavakat. Alacsonyabb a telített zsírsavszintje, ami előnyös tulajdonság. A-vitamin (B12, B2, D, E-vitamin) és ásványi anyag tartalma is kevesebb (főleg a calcium) kiegészítés lehet szükséges ezekből. Hasznos, hogy kevesebb cukrot és zsírt tartalmaz. Koleszterin sincsen benne, ami a felnőttek számára lehet lényeges tulajdonság. Flavonoidokat és fitosterolt tartalmaz. 

A mandula ital értékes és gazdag E-vitaminban. A mandula fehérjét, egyszeresen telítetlen (olajsav) és többszörösen telítetlen zsírsavakat, olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat (K, Ca, Mg, Fe, P) tartalmaz. 

A kókusz italok magasabb zsír, nátrium, magnézium, vas, cink, C és E-vitamin, alacsony fehérje, szénhidrát tartalommal rendelkeznek. Telített zsírsavszintje ennek a legmagasabb a növényi tejek közül. 

A rizs ital kevesebb többszörösen telített zsírt és fehérjét tartalmaz, a tehéntejhez képest. Viszont magasabb az A-vitamin, és D-vitamin tartalma. Fontos megemlíteni, hogy a rizs arzén tartalma jelentős. Érdemes figyelembe venni, hogy többféle rizst is megkülönböztetünk. A hagyományos rizsnél több előnyösebb tulajdonsága van a basmati rizsnek, vagy a jázmin rizsnek. Érdemes, inkább ezeket választani. 

Felmerül bennem a kérdés, hogy sok tejpép, bébiétel tartalmaz rizst, ami szintén tartalmazhat arzént, érdemes a teljes táplálást átgondolni, hiszen, ha kerüljük a bolti készítményeket, nagyban elkerüljük a túlzott szénhidrátbevitelt, arzén szennyeződést. 
Ismét kiemelem, hogy a túlzott szénhidrátbevitel túlzott súlygyarapodást, esetleg székrekedést okozhat, így ugyan nagy népszerűségnek örvend a rizs ital, de a fogyasztását váltva javaslom ezen okok miatt. 

A zab ital igen nagy népszerűségnek örvend. Értékes tulajdonsága, hogy koleszterin szint csökkentő hatása van. Emellett alacsonyabb zsír, fehérje és calcium van benne. Olyan antinutriens összetevővel rendelkezik, ami gátolja más nutriensek felszívódását.

A házilag készített italok nagyon előnyös tulajdonsága, hogy a fent felsoroltak alapján össze tudjuk állítani a számunkra legalkalmasabb, személyre szabott, saját igényeinknek megfelelő italt, kihasználva az előnyös tulajdonságokat!

Ha már növényi italokat fogyasztunk, akkor gyermekek és felnőttek esetében szintén a változatos növényi italfogyasztás a javasolt! 
A minőségi alapanyagok beszerzésére fektessünk nagy hangsúlyt!
A készítés során kerüljük a cukor hozzáadását, ezzel még egészségesebbé tehetjük az italunkat! Fokozatosan csökkentve a hozzáadott cukrot, könnyen megszokjuk a hiányát, ha eddig mégis azzal készítettük volna!