Édesburgonya Smart Chefben

Édesburgonya Smart Chefben

Édes, édes burgonyák! Hogy ti milyen finomak vagytok! Mégis, alig-alig fogyasztunk benneteket!
Tényleg, miért nem gyakoribb fogás az édesburgonya?
Egészséges és könnyen elkészíthető köretként is, főételként is helyt áll. Rendkívül kedvező élettani hatásai miatt szuperélelmiszerként emlegetik. Színe máris árulkodó; kiváló béta-karotin forrás.
Vércukorszint egyensúlyozó tudománya is van, glikémiás indexe alacsonyabb, mint a hagyományos burgonyáé, mégis a benne lévő szénhidrátok lassabban szívódnak fel, így nem szambázik a vércukorszintünk tőle, hirtelen fel-le. Okos krumpli. Meglepően magas rosttartalma jó hatással van az emésztésre. Kolint tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő és az alvást is segíti. A kálium is nagy mennyiségben van jelen benne, 500 mg káliumot tudunk bevinni egy közepes gumójával.

A Szulákfélék (Convulvulaceae) családjába, azon belül is a Hajnalka (Ipomoea) nemzetségbe tartozik. Varázsos, nemdebár? Hajnalkaféle.

Leginkább sütve szeretjük.
Íme a recept:

Hozzávalók:
1 kg édesburgonya (a közepes gumók a legízesebbek általában)
0,5 – 0,7 dl olíva olaj
só, bors

Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
Az olívaolajba hempergetve a SAUTÉ – HIRTELEN SÜTÉS program segítségével 15-20 perc alatt készre sütjük.
Jó kísérője lehet egy egészséges mártogatós, ami készülhet például megmaradt szűrleményből is:

Kesu mártogatós