Smart Chefben sült paleo fánk

Egy isteni finom paleo fánk receptet hoztunk neked, amelyből büntetlenül ehetsz még akkor is, ha éppen súlycsökkentő diétát tartasz! Nem hizlal, és nagyon finom!

A sütésnél a Paleolit Éléskamra Puha fánk lisztkeverékét használtuk, amely a megszokott, hagyományos fánk ízvilágát idézi.

 

A tészta elkészítése rendkívül egyszerű, lássuk a hozzávalókat:

-    3 M-es tojás
-    1 M-es tojássárgája
-    60g eritrit
-    fél bio citrom reszelt héja
-    20 dkg puha fánk lisztkeverék
-    150 ml hideg víz
-    por eritrit a sütemény szórásához
-    eritrittel készített, cukormentes házi sárgabaracklekvár

-    Olajessimo/kókuszolaj a sütéshez

 

Elkészítés:

A tojást, a vizet és az édesítőt a reszelt citromhéjjal habverővel keverd el, majd add hozzá a 20 dkg fánk lisztet és egy robotgéppel keverd csomómentesre. 30 percig hűvös helyen pihentesd, majd lisztezett felületen gyúrd át, hogy egy puha, de gyúrható tésztát kapj eredményül. Ezt a tésztát körülbelül 0,8-1 cm vastagságúra nyújtsd ki és 5 cm-es formával szaggasd ki. A közepét mindegyiknek lisztes ujjal nyomd be kicsit.

 

Smart Chef szakácsrobot tartályába tölts legalább 2 cm magasan olajessimot, vagy kókuszolajat és indítsd el a Cooking funkciót.

 

Fontos! A fánkokat csak akkor tedd az olajba, amikor az elérte az üzemi hőmérsékletet. Ezt abból látod, hogy bal oldalon fent található három villogó LED folyamatos üzemmódra vált, azaz nem villog tovább.


Egyszerre csak 8 db fánkot tegyél a tartályba, hogy kényelmesen elférjenek, hogy meg tudjanak nőni és könnyen forgathatók legyenek. Miután mind a 8 fánk belekerült az olajba, azonnal csukd le a fedőt és körülbelül 3 percig hagyd sülni az egyik oldalát. Fordítsd meg a fánkokat és ugyancsak 3 percig süsd a másik oldalukat is, csukott fedő mellett.


Az átsült fánkokat egy szilikon lapáttal szedd ki az olajból és tedd egy tálba, amelyet előzetesen kibéleltél 2-3 réteg konyhai papírtörlővel.
Szórd meg a tetejüket por eritrittel, a mélyedésbe pedig helyezz egy kiskanál cukormentes lekvárt.

Nézd, nekünk ilyen lett:

Tippek:

  • A sárgabaracklekvárt megbolondíthatod egy-két evőkanálnyi barackpálinkával, amivel rövid ideig mérsékelt alacsony hőmérsékleten összefőzöd. Így elpárolog belőle az alkohol, viszont rendkívül pikáns ízt ad a lekvárnak
  • A fánk tésztáját tovább ízesítheted fahéjjal, vanília porral, a tetejére kerülhet cukormentes csoki máz is.
  • Cukormentes csokoládémáz 24 db fánkhoz:

   -    20 db natúr kakaómassza pasztilla (75 gr)
   -    75 gr eritrit (ha nem elég édes, adhatsz még hozzá)
   -    25 gr kókuszzsír
   -    1 mk vanília por

A hozzávalókat forró víz felett kevergetve olvaszd fel és elegyítsd alaposan, majd kiskanál segítségével oszd el a fánkok tetején, és kend el rajtuk körben. A fánk közepén levő mélyedésbe itt is lekvár kerül.