Második bejegyzés- mécsesdió ital

A múlt alkalommal megígértem, hogy folytatólagosan jelentkezem Sumbáról receptekkel információkkal. Azóta eltelt vagy két, sok munkával teli hét, ezért késlekedtem kicsit, de most pótolom.
Jelenleg a Vegital Bár még a berendezés szakaszában van, ezért egy kis nyári konyhában oktatom a személyzetet a gépek használatára. Közvetlen munkatársam Etha, egy nagyon kedves, okos, szorgalmas indonéz lány, aki igencsak gyors ütemben veszi fel a tudnivalókat. Megtanult már a rizstejen és a kókusztejen kívül mindenféle pirított magból tejeket készíteni. Főztünk már földimogyoró italt, tejpótlót mandulából és egy különleges, számunkra ismeretlen dióból is készítettünk egyet. Ez az alapanyag a mécsesdió. Ma fogunk hozzájutni kesuhoz, azt is pirítjuk és úgy használjuk majd fel az italkészítéshez.

A kesudió helyzet nagyon érdekes itt Sumbán: rengeteg terem, mégsincs belőle elég, a boltokban nem is igazán lehet kapni, csak a helyiek tudják a lelőhelyeket, így jutunk ma mi is hozzá. Ennek a helyzetnek pedig elég meglepő oka van. A kesudió egy olyan burokban érik meg a fán, ami tele van egy maró folyadékkal, így a feldolgozása speciális gépeket igényel és roppant bonyolult. Ilyen gép nincs Sumbán, ezért átviszik Malajziába, ott feldolgozzák, csomagolják és egy része így kerül vissza, mintegy import termékként, - meglehetősen drágán - a szülőföldjére.
Ezeknek az alapanyagoknak van egy közös nevezője – azon kívül, hogy mindegyik remek tej összetevő - ezek az olajos magok enyhén megpirítva klasszisokkal finomabbak, mintha csak natúr állapotukban főznénk belőlük a tejet. Mi itt Smart Chefben pirítjuk Pre Settel beállítva 150 fokra, keverőlapát indításával kb 30-40 percig. Sütőben is hasonlóak a paraméterek folytonos forgatás mellett, de megoldható tűzhelyen is a pirítás közepes lángon vagy közepes erősségű elektromos tűzhelyen, serpenyőben dobva-rázva. Nagyon kell vigyázni, hogy meg ne égjen, mert attól keserűvé válik a tej.

Egy ilyen tejhelyettesítő ital receptje Rainbowban a következő: (1,3-as gépekhez 0,7 a szorzó, a Babyknél pontosan felezni kell a mennyiségeket)

  • 2-3 ap pirított mogyoró/mandula/kesu/mécsesdió, attól függően, mennyire szeretnél intenzív mogyoró/mandula stb. ízt.
  • 1 ek basmati rizs (itt egyre inkább meggyőződök róla, hogy nincs ennél jobb rizs fajta, különösen tejfőzéshez nincs) A rizs a kesu esetében elmaradhat, a kesu magában is testes tejpótlót ad.
  • 100 g nyers kókuszreszelék, ez otthon kb 2 ap lehet a szárítottból (még nem jutottam szárított kókuszreszelékhez, így nem volt lehetőségem eddig a helyi terméket tesztelni, de rajta vagyok, felvettük a kapcsolatot Kara-ékkal, akiktől Magyarországon is sok termék jelen van)
  • fél cm vanília rúd darabka
  • egy kiskanálnyi - még nedves - tengeri só, ami otthon fél mk Himalája sót jelent kb, (a tengerből frissen lepárolt só lényegesen kevésbé sós, mint az általunk megszokott só)
  • 1 teáskanálnyi negyedannyi édesítő vagy 1 csapott ek eritrit
  • víz a max jelig
  • Mivel az olajos magok nevében is ott van, hogy nagyobb mennyiségű olajat tartalmaznak, külön olaj hozzáadására nincs szükség, de ha valaki szeretné zsírosabbá és még lágyabbá tenni a tejpótlót, nem ördögtől való plusz 1 ek semleges olajat hozzáadni.

A fotón Ethát látjátok, aki augusztus 1-től a Vegital legújabb, sumbai munkatársa. Rendkívül szerethető: kedves, okos, szorgalmas, vicces, mosolygós, jó vele dolgozni. Éppen reszelt friss kókuszt szerel ki 100 g-os csomagokba, abból dolgozunk. Közben feltette már Smart Chefben a susu kacanghoz (pörkölt földimogyoró tej) a mogyorót pörkölődni. A mai többi feladata: 1 nagy adag banán előkészítése, darabolása, csomagolása, mélyhűtése nice cream-hez, kukoricakrémleves és susu kacang főzése, és ma sütünk először szűrlemény piskótát. Egyelőre lazán veszi az akadályokat, pedig tolom neki rendesen. Tegnap a fermentálás rejtelmeibe vezettem be. Sose hallott róla, fogalma nem volt jótékony bacikról, a bacikkal a betegséget hozta összefüggésbe. Töltök le neki anyagokat a netről. Sokat fog még tanulni. A második képen a mécsesdiót láthatjátok. 

Szeretettel: Ildikó