Első tejhelyettesítők Sumba szigetén

Mostantól nem Székesfehérvárról, hanem egy távoli országból, Indonéziából, Sumba szigetéről fogok bejelentkezni, válaszolni a kérdéseitekre, amikor szükség van rám, illetve olyan receptekkel jövök, amit az itteni alapanyagokból állítok össze, természetesen mindig megjelölve, hogy otthon azt miből tudjátok elkészíteni. Hála az internetnek, ugyan úgy részt tudok venni a Vegital, illetve a csoport életében, mintha otthon lennék, úgy, hogy kérdezzetek bátran, mint eddig.

Számomra mindig érdekes volt, ha valaki egy idegen ország kultúráját közvetítette felém, remélem, most én is hasonló élményeket, ízeket, recepteket tudok átadni nektek úgy, hogy azt hasznosítani is tudjátok.

Ezen a szigeten körülbelül 700 ezer ember él, 98%-uk szervezete nem termel laktáz enzimet, így tejet nem tudnak fogyasztani. Van viszont rengeteg kókusz (100-150 Ft egy kókuszdió, amiből két adag tej is kijön) és ugyancsak olcsó alapanyagnak számít a rizs, a szója, a mogyoró és a kukorica.

Az első tej, amit házigazdáink, Zoli és Klári számára készítettem egy kókusztej volt kevés rizzsel, a második pedig egy rizs ital volt fordított arányokkal.

Sumbán – ahogy egész Ázsiában – nagyon sok rizsfajta terem, amelyek kinézetre és tulajdonságaikra is meglehetősen különbözőek. Mivel először abból dolgoztam, ami itthon volt, meglepetés erejével ért, hogy az errefelé legáltalánosabban használt rizs komoly üledéket hagy maga után, alig lehet leszűrni, körülbelül olyan, mint otthon a mandula: sokadik szűrés után is marad vissza némi karcos „rizshomok”. Viszont a keményítőtartalma ennek a rizsnek nagyon alacsony, 2 egész adagolópohárral is tehettem a Rainbowba, nem lett sűrű, csak egy normál tejhelyettesítő lett belőle. Hozzáadtam fél, frissen darált kókuszbelet, fél cm vanília rudat, 1 evőkanál eritritet, 2 evőkanál kukorica olajat (sajnos itt nincs olajessimo) és  - kapaszkodjatok meg, -  fél evőkanálnyi sót, mivel itt a tengerből lepárolt só sokkal-sokkal gyengébb, mint amit otthon használunk. Erre rögtön az első tejnél rájöttem, amikor az otthon megszokott mennyiséget, fél mokkáskanálnyit használtam és elég íztelen, sótlan lett a végeredmény.

Ha bárkinek van otthon kókuszdiója és azt lereszeli, a következő adagokat használjátok kókusztejhez 1,8 literes Rainbow készülékben (1,3-as gépeknél a szorzó 0,7, a 0,9 literes Baby meg pont a fele mennyiséget igényli)

  • 0,5 – 1 egész kókuszdió bele (a kókusz nagyságától függ, de az otthoni kókuszok kisebbek, mint az itteniek, így mehet bele az egész akár)
  • 1 ek basmati rizs
  • 1 ek eritrit,
  • fél cm vaníliarúd,
  • fél mk himalája só
  • 1-2 ek olajessimo
  • víz a max jelig.

A rizsital esetében elég fele mennyiségű kókusz a fentihez képest viszont nem árt fél-1 adagolópohár rizs annak függvényében, ki mennyire szereti sűrűn vagy hígabban a tejpótlót. Ezt mindenkinek magának kell kikísérletezni. A többi hozzávaló ugyanaz.

Megjegyzés: Természetesen a tejhelyettesítők elkészíthetők szárított kókuszreszelékből is, - amit itt még nem láttam sehol – ezek esetében a kókusz mennyisége teljesen más. Keressétek fel a tejmentesreceptek.hu oldalunkat, vagy keresgéljetek a Vegital, ahogy mi szeretjük Facebook csoportban, rengeteg recept szól már ezekről a tejhelyettesítőkről.