Desszert a trópusokon

Megígértem, hogy megmutatom, hogy készítünk rétegelt pohár desszertet a sumbai Vegital bárban, most ezt osztom meg veletek.

Hozzávalók kb. 6-8 pohár desszerthez
(ez nagyban függ a desszertes tál méretétől: eloszthatod többfelé is kisebb tálakban)

A chia réteghez:

  • 8 ek chia mag
  • 0,5 liter szűrt víz vagy ugyanennyi növényi tej (utóbbival finomabb lesz)
  • fél kiskanál vanília sűrítmény vagy egy fél vanília kikapart magja
  • 1 kiskanál rum aroma
  • 1 ek méz (mi itt időnként méz helyett Gula Jawat használunk, ami sajnos otthon nincs, pedig nagyon kellemes ízű, méz állagú, természetes alapú édesítő, amit cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak is ajánlanak)

A joghurt réteghez:

  • kb. fél liter kókuszjoghurt, ami maradhat natúr, akkor lesz egy kis savanykás mellékíz a desszertben az édes mellett. Ha keversz bele mézet, esetleg rizs,- vagy juharszirupot, akkor ez a réteg is édes lesz.

A gyümölcs réteghez:

  • 1 alma, 1 papaya (vagy mangó), otthon őszibarack, (de ha csak almából készül a kompót az is szuper)
  • 6-8 db szegfűszeg
  • 5 cm egész fahéj
  • 60 g eritrit
  • A desszert tetejére granolát vagy darabolt olajos magokat szórunk.

Elkészítés:
A chia réteghez a vizet öntsd bele egy kb. 7 dl-es befőttes üvegbe, keverd bele az édesítőt, az aromát és a vaníliát, elegyítsd jó alaposan és áztasd bele a chia magokat. Fontos, hogy az első néhány percben folyamatosan kevergesd, mert különben a chia összeáll egy tömbbe az üveg alján és azt már nem lesz könnyű szétválasztani. Tedd hűtőbe legalább 1 órára vagy egy éjszakára, de néha keverd át. Ha azt látod, hogy folyós maradt, adhatsz hozzá még 1-2 ek. chia magot, de a kevergetés itt se maradjon el!
Közben a meghámozott és felkockázott gyümölcsöt a fűszerekkel, édesítővel együtt tedd bele egy főzőedénybe, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzd puhára. Figyelj arra, hogy ne főzd túl, de kemény se maradjon. Ehhez az almát kell először főzni, a gyorsan puhuló őszibarackot, papayát később is beleteheted. Ha készítettél már kompótot, akkor tudod, miről beszélek. Amikor kihűlt szűrd le, a levét idd meg, nagyon finom. A kompót többi részét tedd egy tálban a hűtőbe felhasználásig.

A joghurtot készítsd el a tejmentes receptek.hu-n megtalálható recept szerint, ezt egy nappal előbb meg kell tenned, hogy felhasználhasd a desszerthez. Jó sűrű joghurtra van szükségünk, amiben megáll a kanál. A sűrítéshez használj konjak lisztet és/vagy xantánt, de ha elég sok kölessel vagy rizzsel készíted, nem lesz szükség sűrítésre.
Amikor mindegyik réteg rendelkezésre áll, oszd el a tálkákban egyenletesen a chia pudingot, tedd rá a joghurtot kb. 1,5-2 cm rétegben, a tetejére pedig a kompótot. Szórd meg granolával vagy darabolt dióval, esetleg egyéb olajos maggal.
A család kezet fog csókolni ezért a desszertért és te leszel a nap hőse, ebben biztos lehetsz.

Szeretettel: Ildikó

További receptekért KATTINTS IDE!