Az árpagyöngy gazdag A-, B1-, B2-, B5- és B6-vitaminban, vasban, káliumban, kalciumban, foszforban és magnéziumban, fehérje és keményítő is van benne. Ezek a tápanyagok a hántolatlan árpában találhatók meg elsősorban, ilyet vásároljunk, ha lehetőségünk van rá. Az árpa, mint minden rostos étel, jó hatással van az emésztésre. Orvosolja a különböző gyulladásokat, például jótékony vese- vagy vastagbélgyulladás esetén. Vizelethajtó, méregtelenítő, lúgosító és gyulladáscsökkentő hatású. Kedvezően befolyásolja a vércukor- és a koleszterinszintet. Antioxidáns hatásokkal rendelkezik, elősegíti a szív, a máj és az idegrendszer megfelelő működését is, sőt még nyugtató hatásai is ismert. Nem is kell erről többet mondani. Tökéletesség, egy pici kerek magban!
Mi késztíhető belőle?
Vegán Ricset
Ez a vegán verzió, amennyiben hússal készítjük, a liba vagy a kacsa illik bele, és olyankor a tojás sem hiányozhat belőle. Természetesen minden más módon, így csupa zöldséggel is elkészülhet.
Hozzávalók:
- 6 ek olaj
- 2 nagy fej hagyma
- 30 dkg gersli
- 50 dkg tarkabab
- 3 kisebb sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb kápia paprika vagy édespaprika
- só, bors
- 2 kk majoranna
- 0,5 liter zöldség alaplé
Elkészítés:
Sokan úgy tartják, jobb külön bánni a hozzávalókkal, mert "csutakos" lehet a ricset, ahogy a sólet is. A Smart Chef azonban segít abban, hogy kikerüljük a „fázisokban való” főzést, ezért is szeretjük. A babot áztatni kell, erre már előző este gondoljunk! A zöldségeket feldaraboljuk. A hagymát egy kis olajon, FRY funkcióval, pár perc alatt megpirítjuk. Vigyázva, ne legyen barna. Hozzáadjuk a gerslit, a répát, a fűszereket és a babot is. Zöldség alaplével kicsit felöntve elindítjuk a PAELLA programot, amikor ez lefutott, hozzáadunk még egy kis fokhagymát, szükség esetén pótoljuk az alaplevet. Itt már puha a gersli és az előre áztatott bab is. PRE SET funkcióval, egyéni szabályozással a hőmérsékletet 120 fokra állítva 1 órán át sütjük még az éltelt.
Tipp: Ha krémesíteni, sűríteni szeretnénk rajta, vegán sajttal vagy főzőkrémmel nyugodtan
kísérletezhetünk. A recept megköveteli tőlünk, hogy ne szárítsuk ki az ételt, kicsit szószosnak kell lennie, de csak óvatosan, nem pörköltszerűen. A program vége előtt 5 perccel tegyük hozzá a vegán sajtot, vagy főzőkrémet, amennyit az étel felvesz, ilyenkor azonban kevertetni kell a géppel.