Leírás és Paraméterek
A rizsben lévő keményítő lényeges szerepet játszik a szervezet energiaellátásában, fehérjéi révén pedig - amelyekből sokkal többet tartalmaz, mint a többi gabonaféle - különösen magas a biológiai értéke. Az ásványi anyagok közül a magnéziumot kell kiemelni, a vitaminok közül elsősorban a B1-, B2-, B6-vitaminokat. Zsírt keveset tartalmaz, így alkalmas a zsírszegény, koleszterinmentes ételek készítéséhez.
A rizs fajtái a formája szerint
- A rövid szemű rizs szemei gömbölyűek, belül puhák és a főzéskor sok keményítő fő ki belőlük, így ragadóssá válnak. Ezeket könnyebb pálcikával enni, s például gombócnak, pudingnak, tejberizsnek is jobban megállják a helyüket; rizottókészítésre kizárólag ezek használhatóak.
- A hosszú szemű rizs szemei legalább 6 mm hosszúak (ezek hossza az átmérőjük négy-ötszöröse is lehet), belsejük üveges és kemény. A főzésnél nem tapadnak össze, „pergősek", így elsősorban hagyományos köretnek valók.
A rizs fajtái a színe szerint
Megkülönböztethetünk ezen kívül barna és fehér rizst is. A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett „ezüsthártyát", emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő és keményebb marad.
A hántolt és koptatott fehér rizs kevésbé jellegzetes ízű, forgalomba kerülhet 'A' vagy 'B' minőségben (a szemtörmelék és az idegen anyag mennyisége alapján). A fényezetlen fehér rizsből fényező anyagok hozzáadásával készül a fényezett rizs.
A barna rizs rosttartalma hatszorosa a fehér rizsének, ráadásul tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és olyan természetes növényi összetevőkkel is, melyek megóvhatják az egészséget.
Egy adag barna rizs fél csészének (125 ml-nek) felel meg.
A barna rizs több, mint puszta rostforrás. Bőven tartalmaz még csontépítő magnéziumot, immunrendszert erősítő antioxidáns szelént, valamint mangánt, mely a szervezet természetes védekezőképességének fenntartásához szükséges.
A nálunk beszerezhető gluténmentes rizs a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelő fehér rizs.
1 kg rizsből kb. 20 l rizsital főzhető.
Rizsital recept:
50 gr rizs
36 gr kókuszreszelék 20% zsírtartalmú
15 ml Olajessimo
20 gr eritrit
1 gr himalája só
1200 ml víz