Magas rosttartalom. Magas omega-3 zsírsav-tartalom. Az erek és az emésztőrendszer barátja.
A lenmagot már évezredek óta termesztik és fogyasztják, nem csak étkezési, hanem gyógyászati célokra is. Az egyiptomi piramisokban lenmagot találtak a holtestek mellett, amelyet valószínűleg útravalóul hagytak ott a halottaknak, hogy azoknak legyen energiájuk átkelni a túlvilágra. Hippokratész is említi jótékony hatásait, Nagy Károly pedig kötelezővé tette a fogyasztását, népe egészsége érdekében.
Jelentőség, hatások
A lenmagnak magas a zsírtartalma, amelyet főleg az esszenciális omega-3 zsírsavak adnak. Ezek közül kiemelendő az alfa-linolénsav, amely segíthet az érelmeszesedés megelőzésében, gyulladáscsökkentő és segítheti az agyműködést. Rendszeres fogyasztása azoknak kifejezetten ajánlott, akik nem esznek halat és természetes úton szeretnék pótolni az omega-3 zsírsavakat.
A legmag rosttartalma is igen jelentős. Tartalmaz vízben oldódó és vízben nem oldódó élelmi rostokat is, amelyek más-más módon járulnak hozzá az egészséges emésztéshez. Ám figyeljünk arra, hogy sok folyadékot fogyasszunk mellé.
Ne felejtsük el, hogy a lenmagban található tápanyagokat a szervezet csak akkor tudja felhasználni, ha a magot összerágjuk vagy megőröljük, különben csupán „ballasztanyagként” halad keresztül az emésztőrendszeren – habár székrekedés esetén így is hatásos segítség lehet.
Energiaérték kj:
Energiaérték kcal:
|
1 924 kJ
460 kcal
|
Zsír:
|
30,9 g
|
Szénhidrát:
|
2,0 g
|
Fehérje:
|
24,4 g
|
Gluténmentes:
|
Igen
|
Bio:
|
Igen
|
Tömeg:
|
250 g
|
Felhasználás
A lenmagra általában mint díszítőelemre gondolunk, amellyel a házi kenyereket, péksüteményeket szokás megszórni, de akár a panírba is keverhetjük.
Önmagában is fogyasztható, akár egészben, akár őrölve. A napi javasolt mennyiség 1-2 teáskanál, amelyet legalább 1 pohár vízzel fogyasszunk el. Bele is keverhetjük a zabkásánkba, növényi joghurtunkba vagy a salátaöntetet is gazdagíthatjuk vele.
|