Leírás és Paraméterek
Mi a különbség a Fehér és a Barna rizs között?
A két rizstípus közötti különbségek abból erednek, hogy a fehér rizs hántolási és fényezési eljárásokon esik át. A feldolgozási folyamatok során értékes vitaminok és ásványi anyagok vesznek el belőle. A barna rizs sokkal több tápanyagot tartalmaz.
A barna rizs sok E-vitamint, B-vitaminokat, tiamint, riboflavint, niacint és B6-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot, vasat tartalmaz. A fehér rizsben ezekből ugye lényegesen kevesebb található, ráadásul élelmi rost tartalma is csak negyede a barna változatnak.
A gluténérzékenyek számára szintén ajánlott a rizs, mint gabonaféle fogyasztása.
Származási hely: Magyarország
Felhasználási javaslat: rizslisztből készül a rizstészta is, ami a kínai ételek gyakori alkotója. Sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik. A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós tésztákhoz, de galuska, palacsinta, krémleves is készülhet belőle. Édes tésztákhoz is kitűnő, krémeket és szószokat is sűríthetünk vele.
A rizsliszt előnye, hogy sütés során nincs szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják.
Allergén információ:
A termék dióféléket feldolgozó üzemben készült.
Átlagos tápérték 100 g termékben: | ||
Energia
|
1353 | KJ |
331 | kcal | |
Zsír | 2,9 | g |
– telített zsírsavak | 0,5 | g |
szénhidrát |
63,1 |
g
|
Cukor | 0 | g |
Rost | 0,8 | g |
Fehérje | 9,8 | g |
Só | 0 | g |