A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Főzési tippek növényi italkészítőkhöz

Nagy örömünkre szolgál, hogy ismét kiemelkedően sok új készülék tulajdonost üdvözölhetünk a Vegital családjában és bízunk benne, hogy gépeink számukra is örömet okoznak.
Hogy az elégedettség maradéktalan lehessen, megosztunk a következőkben néhány fontos szabályt, tippet a Vegital gépek használatára vonatkozóan. 
Azok, akik régóta használják készülékeinket, már jól ismerik és alkalmazzák ezeket, de hisszük, hogy „az ismétlés a tudás anyja”, ezért úgy gondoljuk, számukra is értékesek lehetnek az alábbi információk.

Milyen italokat lehet főzni a növényi italkészítő gépekkel?

A gabona-, és magital főzésen kívül, használható zöldség és gyümölcs krémlevesek elkészítésére, sima, vagy gyümölcs turmixok, kásák, növényi tejszínhelyettesítők (pl. zabszín, rizsszín) főzéséhez is. Ezzel a készülékkel főzzük a fermentáláshoz szükséges alapot is, ami egy sűrűbb „tejszínnek” felel meg. 

Figyelem!
A növényi alapú erjesztett ételekhez, italokhoz nem elég a növényi italkészítő, erre a célra egy külön berendezés, a fermentáló készülék, valamint az erre kifejlesztett baktérium kultúrák szükségesek.
A készülék itt található: https://www.vegital.hu/fermentalo-keszulek
A fermentálót kiegészítő baktérium kultúrák pedig itt: https://www.vegital.hu/fozesi-alapanyagok-kiegeszitok/bakterium-kulturak-fermentalashoz

Hogyan kell gabona-, és magitalt készíteni a Vegital növényi italkészítőben?

1. A mérőpohárral kimért és a megmosott gabonát, magot és egyéb hozzávalókat a tartályba öntjük.
2. Hozzáadjuk a vizet és beállítjuk a megfelelő programot, attól függően, hogy italt, kását, juice-t vagy levest szeretnénk készíteni.
3. A gép a program alapján több alkalommal váltakozva főzi és darálja az alapanyagokat általában 25-35 percen keresztül, a program végén pedig hangjelzést ad.

Az elkészült ital leszűrhető, a maradék szűrlemény pedig felhasználható további receptekhez.
Sok hasznos recept található https://tejmentesreceptek.hu/ oldalunkon, ahol a pontos mennyiségek is könnyedén átválthatóak az egyes készülékek űrtartalma szerint.

Fontos szabályok!

Van néhány dolog, amit érdemes tudni, betartani, hogy jó ízű, kellemes italokat, krémeket, leveseket, kásákat kapjunk a Vegital gépek használatával, és elkerüljük a csalódásokat.
Egyik ilyen nagyon fontos szabály, hogy a Vegital növényi italkészítők vízzel főző készülékek. Amennyiben nincs bennük megfelelő mennyiségű folyadék, egyes típusok el se indulnak, mások leégést eredményeznek. Ennek elkerülése végett legalább minimum jelzésig kell lenni a víznek/folyadéknak a szárazanyaggal együtt.

 

Mit nem lehet főzni a Vegital italkészítőkben?

Sajtot, banánt, csokoládét, mézet, cukrokat csak turmixolni szabad utólag a kész még meleg italhoz, mert főzés során leragadhat, leéghet. 
Mézet mindig csak a kihűlő félben levő italhoz adjunk (80 fok alatt) hogy a vitaminok megmaradjanak! Édesítésre kiváló az eritrit vagy a glicin, ezeket már az elején, a többi összetevővel beletehetjük a tartályba.
A sűrítőket pl. burgonya/kölespehely, konjac liszt, xantán, pektin, vagy akár a külön elkészített szokásos habarásokat, rántásokat mindig utólag keverjük a kész italokhoz, levesekhez, tejszínhelyettesítőkhöz vagy botmixerrel, vagy a készülékünk Juice programjával. Silver készülék esetében a manuális daráló funkció is alkalmazható.
Nyers húst csak korlátozottan lehet főzni azokkal a készülékekkel, amelyek rendelkeznek darabos leves programmal. Ilyenek például a gyorsan megpárolódó, kis kockákra vágott hal, vagy csirkemell. A keményebb, csak órák alatt megfőzhető húsokat (pl marha) nem érdemes beletenni, mert nem puhulnak meg.
Ugyancsak bele lehet turmixolni egy baba ételbe az előre megpárolt, felaprózott húst is. 


 

Miért adunk semleges ízű olajat a tejpótlókhoz?

Minden italhoz érdemes legalább 1 evőkanál semleges ízű, magas minőségű, kiegyensúlyozott omega zsírsav tartalmú étolajat adni. Ilyenek pl az olajessimo és a paleolaj, de sokan használnak szőlőmag olajat is. Az olaj által lesz az tejhelyettesítő lágy, krémes, és ugyancsak növeli az italunk a beltartalmi értékét is. Kiemelten fontos magas kókusz tartalmú italok esetében olajat használni a kókuszzsír rigid tulajdonságainak csökkentésére. (A kókuszzsír 24 fokon dermed: olaj hozzáadása nélkül erősen szétválik a tejpótló többi részétől, hűtőben pedig zsírdugót alkot az üveg szájánál, lehetetlenné téve az ital kiöntését.)

Miért teszünk kókuszreszeléket a növényi italokhoz?


Mindegyik recept tartalmaz fél-egy adagolópohárnyi kókuszreszeléket, ettől nem csak a színe lesz szebb az italnak, de az állaga is krémesebbé válik. A kókusznak a gabona tartalmú tejhelyettesítők esetében kiemelt szerepe van: megszünteti a gabona italok nyákos jellegét! Mivel kis mennyiséget használunk erre a célra, az ízt sem befolyásolja, viszont jelentősen növeli az ital beltartalmi értékét, ami a legkevésbé sem elhanyagolható tényező.

Mekkora az adagolópohár?

Az adagolópohár kb. 80 ml-es és kb. 70 g gabona/36 g kókuszreszelék fér bele. Vannak ettől eltérő űrtartalmú adagolópoharak is forgalomban, de a recepteknél mindig az eredeti, 80 ml-es adagolópoharakat vesszük figyelembe , a recepteket ezekre írjuk meg.

Meddig állnak el a gabona/magitalok/tejpótlók?

Egy jó hűtőben 5 fok körüli hőmérsékleten 

  • a gabonaitalok (rizs, zab, árpa, köles, stb) akár 3 hétig is elállnak, amennyiben a szűrési, üvegbetöltési műveletek megfelelő higiéniai feltételek mellett zajlanak. 

  • az olajos mag alapú italok (kókusz, mandula, kesudió, stb) kb. 10 napig kiválóak. 

A hosszú eltarthatóság további titka, hogy főzés után minél gyorsabban le kell hűteni az italt (pl. a tejjel teli üveget hideg vizes fürdőbe téve) és 2 órán belül hűtőbe tenni, ezzel tovább növelhető az eltarthatósági időtartam. 

Letapadás, leégés elkerülése

A sűrű, vagy magas keményítő- tartalmú alapanyagot először daráljuk le a Juice/Nyers/Blend programmal, csak utána indítsuk el a főzőprogramot. Különösen igaz ez akkor, ha krémleves, vagy tejszín helyettesítő készül, amibe pl. rizs, burgonya kerül sűrítőnek, ezek - ha nincsenek ledarálva - leülhetnek a tartály aljába, amivel növelik a letapadás, esetleg leégés kockázatát. 

Tisztítás

A legfontosabb leszögezni, hogy a növényi italkészítő készülék mosogatógépben nem tisztítható, mert mind a tartály, mind pedig a fej tartalmaz elektromos alkatrészeket, (elektronika, vezérlés, motor) amelyek a víztől károsodnak, ezzel a garancia is elvész. Ugyan ez a helyzet akkor, ha valaki vízbe mártja a tartályt vagy a fejet.
Alapvetően elmondható, hogy a készülékeket nagyon könnyű tisztán tartani. A legfontosabb jó tanácsunk: ha elkészültünk a finom tejpótlóval, vagy levessel, mielőbb öntsük ki a tartályból az italt, és azonnal mosogassuk el a fejnek a tartályba lógó részét és magát a tartályt is, hogy az étel ne tudjon beleszáradni. (A keményítő különösen gyorsan ráköt!) Ha így teszünk, tulajdonképpen csak öblíteni kell, esetleg mosószeres szivaccsal érdemes kicsit áttörölgetni és leöblíteni.
A fejnek a gépbe lógó része fémből van, így nyugodtan mosogatható, akár folyathatjuk is rá a vizet, de a fej többi részét csak törölgessük le nedves ruhával. A lényeg, hogy a készülékbe ne kerülhessen víz. 
Mivel hazánkban igen kemény a víz, akár már egy főzést követően megjelenhet a vízkő a fűtőszál felett, amibe a keményítő szemcsék beleragadnak, ez pedig melegágya a letapadásnak, leégésnek. Ennek elkerülése végett a rendszeres ecetes áztatás javasolt: akár minden főzés után lehet 1-2 ek 20 %-os ecetet önteni a készülék tartályába. Pár perc után csak áttöröljük szivaccsal vagy teflon dörzsivel és mehet is a helyére vissza a készülék. 

Tipp: Nagyon jó és kényelmes módszer szóróflakonból fújni rá az ecetet, majd pár perc után áttörölni, kiöblíteni és megszárítani. Így mindig csili-vilin és vízkőmentesen tartható a tartályunk.
Mi történik, ha mégis letapad valami? 
Az első, hogy nem szabad pánikba esni. Minden szennyeződés eltávolítható és nem is minden elszíneződés jelent leégést. A letapadás barnás, viszonylag könnyen felszedhető, a leégés viszont fekete és vastagabb rétegű, ezzel már kicsit nehezebb elbánni. Amennyiben a fenti vízkőmentesítést rendszeresen elvégezzük, utóbbitól nem is kell tartani.

Ha mégis megtörténne, előbb mossuk el a tartályt, hogy tényleg csak a letapadás=leégés maradjon benne. Öntsünk bele 20 %-os ecetet és hagyjuk egy éjszakát ázni. Másnap már könnyedén lesúrolható egy dörzsi szivaccsal a tartály. Az ecet fantasztikus! Mi nem csak ételekbe, hanem takarításhoz is rendszerint használjuk.

Figyelem! A tapadásmentes bevonattal rendelkező készülékeknél csak teflon dörzsi használható. 
Sokan alkalmazzák ecet helyett a citromsavas áztatást, és ugyancsak sokan esküsznek a mosogatógép tablettára is.
A nagyon makacs szennyeződéseken néha csak a Flóraszeptes áztatás segít, de ezek tényleg extrém esetek, ettől nem kell komolyan tartani.
Reméljük, tudtunk segíteni a fent leírt jó tanácsainkkal mind új, mind pedig régebbi felhasználóinknak egyaránt. 

 

Az oldal tetejére