Leírás és Paraméterek
Mi is az a konjac liszt?
A konjac Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos növényfaj. Évelő növény, melynek akár 25 centimétert is elérő, a föld alatt található gumói lehetnek. Kínában, Japánban és Koreában magas keményítőtartalmú gumója miatt termesztik. A gumót lisztkészítésre, lekvárkészítésre, és az állati eredetű zselatin helyettesítésére alkalmazzák.
A konjac vagy más néven az ördögnyelv legfontosabb alkotóeleme és hatóanyaga a glükomannán. A konjakt lisztben található glükomannán pedig nem más, mint egy vízben oldódó rost, amely serkentő hatással van az emésztésre és a bélmozgásra.
Felismerték, hogy az ördögnyelv por vízben feloldva egy olyan oldható rostot, gélt képez, amely eltelíti a gyomrot és lassítja a tápanyagok felszívódását. Az ördögnyelv port használók sokáig érzik magukat jóllakottnak, aminek hatására kevesebbet esznek, ezért ma már egyre többen alkalmazzák fogyókúrás célokra is.
Míg táplálékkiegészítőként használva kapszulában kell lenyelni, addig liszt formájában kihasználható sűrítő, zselésítő tulajdonsága, így élvezetesebbé tehetjük vele az ételeinket.
Hogyan használható?
A konjak liszt közvetlenül hozzáadható a levesekhez, szószokhoz sűrítés céljából.
Fontos!
Egy-egy ételhez nagyon kevés is elegendő belőle, csupán néhány grammra van szükség, hogy tökéletes állagú piskótát, krémet, pudingot kapjunk. Ezért érdemes pontosan követni a receptek utasításait, és grammra pontosan adagolni a lisztet, hogy a legjobb eredményt érjük el.
Ételek sűrítésekor soha ne tegyük bele vagy rá a forró, éppen készülő ételre, mert becsomósodik. Mindig az adott program végén adjuk hozzá az ételhez, majd elkeveréséhez használjuk a 3 perces Juice gombot.
Íme, pár hatékony házi recept, amelyben konjac lisztet használunk sűrítéshez:
Chilis-gyömbéres sárgarépa krémleves