Levendula, a lila csodanövény
Talán egyre kevesebben vannak azok, akiknek a levenduláról a ruhafogasra varázsolt molyirtó párna jut eszébe, hiszen nagyanyáink idejében szinte csak erre a célra használták. Ma már nem csak a molyűzés egyik kelléke, hiszen a gyógyászatban és a gasztronómiában is fontos szerepet tölt be. (Képzeljük csak el a káprázatos levendula földeket - nem csoda, hogy már hazánkban is rendeznek Levendula Fesztivált, az ország egyik leggyönyörűbb helyszínén, ahol inspirálódhatunk a felhasználási lehetőségeiről.)
Miben rejlik a csoda?
Illatpárnák, illóolajok készíthetők belőle, kiváló dekorációs elem és természetesen nem hiányozhat egyetlen egy balkonról sem. Míg nem csak illatos és szemet gyönyörködtető dísz, még hasznos is! Nyugtató, szorongásgátló hatása miatt kiválóan alkalmazható, akár teaként, akár illóolajként, amit belecsepegtethetünk a fürdőkád vizébe.
Hogy jelenik meg a levendula a gasztronómiában?
Ismerjük már a levendula fagyit, szörpöt, lekvárt, fröccsöt, pálinkát, sőt már sört is. A cukrászatban is előszeretettel használják linzerekhez, krémekhez, különböző kekszekhez.
Mi továbbgondoltuk: miért ne lehetne a növényi italokba is felhasználni?
A következő recept nagy sikert aratott egy bemutatón is, így azonnal eldöntöttük, hogy amint tudjuk Veletek is megosztjuk.