A vegital.hu (tejmentes) sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Mézes-levendulás mandula ital

Mézes-levendulás mandulaital

Levendula, a lila csodanövény


Talán egyre kevesebben vannak azok, akiknek a levenduláról a ruhafogasra varázsolt molyirtó párna jut eszébe, hiszen nagyanyáink idejében szinte csak erre a célra használták. Ma már nem csak a molyűzés egyik kelléke, hiszen a gyógyászatban és a gasztronómiában is fontos szerepet tölt be. (Képzeljük csak el a káprázatos levendula földeket - nem csoda, hogy már hazánkban is rendeznek Levendula Fesztivált, az ország egyik leggyönyörűbb helyszínén, ahol inspirálódhatunk a felhasználási lehetőségeiről.)


Miben rejlik a csoda?


Illatpárnák, illóolajok készíthetők belőle, kiváló dekorációs elem és természetesen nem hiányozhat egyetlen egy balkonról sem. Míg nem csak illatos és szemet gyönyörködtető dísz, még hasznos is! Nyugtató, szorongásgátló hatása miatt kiválóan alkalmazható, akár teaként, akár illóolajként, amit belecsepegtethetünk a fürdőkád vizébe.


Hogy jelenik meg a levendula a gasztronómiában?


Ismerjük már a levendula fagyit, szörpöt, lekvárt, fröccsöt, pálinkát, sőt már sört is. A cukrászatban is előszeretettel használják linzerekhez, krémekhez, különböző kekszekhez.

Mi továbbgondoltuk: miért ne lehetne a növényi italokba is felhasználni?

A következő recept nagy sikert aratott egy bemutatón is, így azonnal eldöntöttük, hogy amint tudjuk Veletek is megosztjuk.

Hozzávalók 1,3l-es készülék esetén (kattinthatók):

1 AP blansírozott mandula
3 AP kókuszreszelék
5-6 fej friss levendula virág/szárított levendula
1 csipet 
4-5 ek eritrit/méz (a mézet a végén add hozzá)
1 ek olajessimo

Elkészítés


Az összes hozzávalót tedd a készüléked tartályába - a méz kivételével - és indítsd el a Soymilk/Dry Bean gombot.


A receptúra 1,3 liter űrtartalmú gépekhez készült. A 0,9 liter űrtartalmú Baby Smile család esetében az alapanyag mennyiségeket 0,7-tel, az 1,8 literes Rainbow család esetében 1,4-el kell szorozni ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű italt kapjunk.

 

Tippek:

Minél több levendulát teszel hozzá, annál markánsabb lesz a levendula íz.
Az italt elkészítheted akár kókusztejjel is.
Készítheted az italt eritrittel és/vagy mézzel is, akár a kettő keverékével.
A szűrleményt ne dobd ki, használd fel piskótába, muffinba, kekszekbe!
Az oldal tetejére