A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Tökéletes növényi "joghurt" készítése"

Érdekel a fermentálás, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Készítettünk egy összefoglalót a „növényi joghurt” készítéséről, amelyben megmutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni, továbbá sok hasznos tanáccsal és recepttel egészítettük ki.

Nézzük a tökéletes „joghurt” alap kritériumait. :)

1.       Sűrű tejszínhelyettesítő alap

A „joghurt” alapnál nagyon fontos, hogy csak kókuszzsírt használjatok, ne tegyetek mellé olajat. A tejpótlóval ellentétben, itt pont arra van szükségünk, hogy a joghurt sűrűsödjön, krémesedjen.  A tejpótlókhoz kell egy kis olaj, hogy homogenizálja az italokat és kevésbé váljanak szét. Ennél az alapnál viszont ne tegyetek bele, csak kókuszzsírt.

2.       Mindig a turmix funkciót indítsátok el először a növényi italkészítőn, (a Juice-t vagy a Blend-et) hogy az alapanyagok és a víz jól összekeveredjenek, így elejét vehetjük a letapadásoknak. Ez általános szabály minden olyan italnál, lekvárnál, kásánál, így a tejszínpótlónál is, ahol a sűrűségre törekszünk.

3.       A tejszínhelyettesítő amíg forró, addig folyékony és hígabbnak tűnhet. De ahogy hűl, úgy fog sűrűsödni, ezért fontos, hogy ne tegyetek bele mindenféle sűrítőt már az elején. Egy jó arányokkal megfőzött tejszínpótló alapból sűrű.

4.       Ne a forró tejszínpótlót oltsátok be, várjatok, amíg langyosra hűl. Ha túl hamar teszitek bele, akkor a bacik tönkremennek.

5.       Joghurthoz joghurt baktérium kultúrát használjatok, kefirhez kefir kultúrát, a tejfölpótlóhoz pedig gyúrtsajt és krémsajt keverékét.

A bacikat kb. 0.5 dl vízben keverjétek el csomómentesre és úgy adjátok a langyosra hűlt alaphoz.

6.       Az erjedéshez cukor vagy méz szükséges, az eritrit, nyírfacukor erre a célra nem megfelelő.

A baktériumok a tej esetében a laktózt, a növényi „tejszínek” esetében pedig a cukrot fogják felhasználni az erjedéshez, így az a fermentációs folyamat végére teljesen, vagy nagyrészt lebomlik. 1 l tejszín alaphoz keverjetek 1 kiskanál cukrot, vagy mézet.

7.       A fermentálón a joghurt programot válasszátok. 12, de maximum 14 órának elégnek kell lennie, hogy a joghurt megsavanyodjon. Használjátok a Cooling funkciót is. (Tejfölpótló esetében Kimchi program 16 óra)

8.       A tejmentes „tejszínből” készült italok általában nem sűrűsödnek úgy, mint az állati tej alapúak. Ha mégsem vagytok elégedettek az eredménnyel és utólag szeretnétek krémesebbé varázsolni a joghurtot, akkor a megoldást a xantán jelenti.

A xantán egy sűrítő, amely sok élelmiszerben megtalálható és mi is szívesen használjuk. Igen magas a vízmegkötő képessége, ezért óvatosan kell vele bánni, de tökéletes „joghurt” állagot eredményez. Ha egy teljesen híg állagú folyadékot, "tejet", vagy hígra sikerült "tejszínt" szeretnétek besűríteni, akkor 2 kiskanál kell 1 literhez. Amennyiben csak kicsit szeretnétek sűrűbbre a „joghurtot”, „tejfölt”, akkor kezdésnek 1 literhez fél kiskanál xantánt keverjetek el (legjobb, ha botmixert használtok, akkor szépen elegyedik). Ha negyed óra elteltével, még hígnak találjátok, akkor plusz fél kiskanállal tegyetek hozzá.

Alaprecept

Egy tökéletes natúr tejszínpótló:

0,9 literes készülékhez (Baby)

  • 70 g rizs
  • 25 g kókuszreszelék
  • 35 g kókuszzsír
  • 0.5 g himalája só
  • 15 g eritrit (opcionális)
  • víz a minimum-maximum jelzés közé 

Program: Cereal

1,3 literes készülékhez (Silver, Jasmine, Cherry, Glass)

  • 105 g rizs
  • 36 g kókuszreszelék
  • 50 g kókuszzsír
  • 1 g himalája só
  • 1 evőkanál eritrit (opcinális)
  • víz a minimum-maximum jelzés közé

Program: Smooth vagy Cereal

1,8 literes készülékhez (Rainbow)

Program: Five grain

  • 145 g rizs
  • 50 g kókuszreszelék
  • 70 g kókuszzsír
  • 1.5 g himalája só
  • 30 g eritrit (opcionális)
  • víz a minimum-maximum jelzés közé

A joghurtkészítés hozzávalói egységesen:

  • 1 l tejszínpótló
  • 4 g cukor
  • 1 adagolókanál joghurt baktériumkultúra vagy fél kapszula +0,5 dl víz az elkeveréshez

Elkészítés:

Először készítsétek el a natúr tejszínpótlót a Vegital készülékednek megfelelő alapanyagmennyiségekkel. Ha lejárt az adott program, várjátok meg, míg az alap szobahőmérsékletűre hűl, majd öntsétek a fermentáló tartályába. Tegyétek hozzá a cukrot, majd a kevés vízben jól elegyített baktérium kultúrát. Jól keverjétek össze, majd helyezzétek rá a fermentáló tetejét. Kapcsoljátok be a készüléket az On/Off gomb kétszeri megnyomásával, majd indítsátok el a joghurt programot 12 órára. A Cooling funkciót is indítsátok el.

További recepteket ITT találtok!

Az oldal tetejére