Termékek Menü
0

Paleo jellegű tejhelyettesítők

Mivel már nagyon sokféle Vegital készülék van forgalomban (ezek zöme 1,3 literes) nem írjuk ki mindegyik receptnél, hogy melyik programot kell használni, mivel ezek az egyes típusok esetében jelentősen eltérnek. 

A recepteknél mindig azt a programot használd, ami a Te készüléked esetében a növényi italfőzést, (Főzött italok, levesek/Full Bean Milk, Soymilk, Gabonatej, stb) a tejszínek és sűrítők, krémek esetében pedig azok főzését szolgálja.(Rice Paste /Sűrítők/Cereal/ Kása, stb) . 

A receptúrák az 1,3 liter űrtartalmú gépekhez készültek.

  • A 0,9 liter űrtartalmú Baby Smile család esetében az alapanyag mennyiségeket 0,7-tel, 
  • az 1,8 literes Rainbow család esetében 1,5-tel kell szorozni ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű italt kapjunk.

Az magokat, gabonákat elődarálni nem kell, a gép megteszi ezt helyettünk. Előáztatni lehet őket, de nem feltétlenül szükséges. Ajánlatos viszont a nyers, mosható alapanyagokat alaposan átöblíteni, mind a gabonákon, mind a magokon sok szennyeződés lehet.

A blansírozott mandula és az aranylen kivételével minden olajos magból készült tejhelyettesítőről elmondható, hogy finomabb lesz, ha a magot főzés előtt egy kicsit megpirítjuk.

A receptekben az „AP” jelölés a géphez tartozó  adagolópoharat jelenti

Ezek formája készülékenként eltérő lehet ugyan, űrtartalmuk viszont azonos: 0,8 dl. A receptúrákban mindig erre az adagolópohárra hivatkozunk.

További jelölések:

  • ek = evőkanál
  • kk = kiskanál (teáskanál)
  • mk = mokkáskanál

MANDULAITAL

  • 2 adagolópohár héjtalanított (blansírozott) mandula
  • 1 AP kókuszreszelék
  • 0,5 mk Himalája só
  • 1 csapott ek. eritrit
  • 1 ek. Olajessimo vagy Paleolaj (elmaradhat, mert a mandula olajos 
  • víz a maximum jelig

A mandula helyébe bármelyik olajos mag behelyettesíthető!

A blansírozott mandulából készült natúr mandulaital színe és íze nagyon közel áll a normál tejéhez, így a tej pótlására (főzésre, sütésre is) kiválóan alkalmas. Ha nem húzzuk le a barna héját, magasabb rost tartalmú, kicsit rózsaszínes italt kapunk. Mindkettő nagyon finom:-)

SŰRÍTETT MANDULAITAL, TEJSZÍNHELYETTESÍTŐ

  • 2 AP héjtalanított mandula
  • 1 AP kókuszreszelék
  • 1 AP aranylen
  • 0,5 mk Himalája só
  • 1 csapott ek. eritrit
  • 1 evőkanál Olajessimo vagy Paleolaj (elmaradhat, mert a mandula olajos)
  • víz a maximum jelig

Az aranylent kihagyhatjuk és helyette használhatunk egy AP rizst, paleósok  konjak lisztet vagy nyílgyökér lisztet a sűrítéshez.Ilyenkor a leszűrt „tejbe” beleturmixolunk, vagy botmixerrel belekeverünk 2 kiskanál konjac lisztet, vagy egy-két evőkanál nyílgyökér lisztet és várunk kb 20 percet, amíg a liszt megszívja magát. Igény szerint tovább sűríthető.

Jó alternatíva az útifűmaghéj is.

A sűrítőket óvatosan használjuk, érdemes eleinte kitapasztalni, melyikből, mennyit tegyünk a tejbe. Inkább kezdjük kisebb adagokkal, mert pl a konjac liszt a saját tömege 300 szorosát felveszi folyadékból, így elmondható, hogy a sűrítő hatása igencsak erőteljes: egészen kevés elég a megfelelő állag eléréséhez. A nyílgyökér liszt és az útifűmaghéj már bátrabban adagolható.

Az esetlegesen túlsűrített tejek kevés hozzáadott forró víz és újabb turmixolás által lazíthatók.

DIÓ- VAGY MOGYORÓ ITAL                                    

  • 2 AP dió vagy mogyoró
  • 1 AP kókuszreszelék
  • 1 ek eritrit vagy kókuszvirág cukor
  • 1 ek. semleges ízű étolaj 
  • 0,5 mk Himalája só
  • 0,5 – 1 cm vanília rúd víz maximum a jelzésig

Ha szereted, ízesítheted fahéjjal, vagy kakaóval, édesítő helyett a dióhoz nagyon jól illik egy marék mazsola. A lehűtött dió italhoz tökéletesen passzol a meggy is, ha szeretnéd még jobban feldobni az italodat, turmixolj hozzá 100 g meggyet. 

     

     ARANYLEN ITAL

  • 0,5 adagolópohár aranylen                                           
  • 2 adagolópohár kókuszreszelék                   
  • 1 ek eritrit
  • 0,5 mk Himalája só
  • fél cm vanília rúd darabka
  • víz maximum a jelzésig

Vitamindúsabb és még finomabb lesz az ital, ha főzés után kb. 40 fokra visszahűtjük és hozzá turmixszolunk valamilyen gyümölcsöt, akár vegyesen is. Pl. kiwi, banán, mangó, erdei gyümölcsök, eper, stb.

Ahhoz, hogy aranylen „krémet” kapjunk, csak a len mennyiségét kell 1 pohárnyira emelni és a vizet a minimumig tölteni. Az aranylen ital állás közben tovább sűrűsödik!

Íze és színe emlékeztet a szójaitaléra, így annak helyettesítésére is kiváló.

Amennyiben csökkentjük az aranylen mennyiségét, azzal arányosan növelhetjük a kókusz adagot, így folyékonyabb, hígabb konzisztenciájú italt kapunk.

     PISZTÁCIAITAL

  • 2 AP pisztácia (Sótlan a legjobb. Ha csak sós áll rendelkezésre, akkor további sót nem kell az italhoz adni!)
  • 1 AP kókuszreszelék                   
  • 1 ek eritrit
  • 0,5 mk Himalája só
  • 1 cm vanília rúd darabka
  • víz maximum a jelzésig

        KÓKUSZITAL

  • 4 AP (kb 150 g) magas zsírtartalmú (legalább 60%) kókuszreszelék (nálunk vásárolhatsz ilyet )
  • 1-2 evőkanál étolaj
  • 1 ek eritrit
  • 0,5 mk Himalája só
  • víz a maximum a jelzésig

ARANY ITAL   (NEM KEVERENDŐ ÖSSZE A AZ ARANYLEN ITALLAL!)

Ez a finomság valójában egy ízesített kókusz"tej",  ami a nevét a kurkuma sárga színéről kapta. Mivel mind a fahéj, mind a kurkuma gyulladásgátló hatással rendelkezik, ez a tejhelyettesítő ital remekül támogatja a gyulladt belek regenerációját, ráadásul ízvilága rendkívül kellemes. 

Hozzávalók:

  • 4 AP (kb 150 g) magas zsírtartalmú (legalább 60%) kókuszreszelék 
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál eritrit
  • 1/2 mokkáskanál himalaya só
  • 1 evőkanál olajessimo
  • víz a maximum jelzésig

Szűrjük és melegen, vagy hidegen fogyasztjuk. Tovább ízesíthető mézzel, fahéjjal.

Nincs a keresési feltételnek eleget tevő termék.
Bannerek bal oldalon
Recept füzet