A vegital.hu (tejmentes) sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Első próbálkozások-Bableves Smart Chef-ben-Kata blogja

Az első főzések 

 
Nem mondom, volt bennem némi szkepticizmus; majd pont egy gép fog tudni kihúzni a pácból úgy, hogy mindent tud helyettem. Viszont mivel itt volt a konyhában, nem akartam feladat nélkül hagyni. Azt akartam tudni, mennyire tudok újítani vele a rosszul berögzült szokásainkon és ételeinken.  
Azon gondolkodtam, milyen ételeket kerültem azelőtt. Ilyen volt például a bableves. Egész estés "művészfilmnek" gondoltam, egy végtelen folyamatnak, sosem kísérleteztem vele. Itt van mindjárt az áztassuk a babot, vagy ne áztassuk kérdés, ami rendre el is vette a kedvem korábban attól, hogy nekiugorjak; egy bablevest nem elég kitalálni aznap, az áztatással már eleve elrendeltetik, hogy másnap biz bablevest kell enni, ha tetszik, ha nem... 
Megvolt a terv. Bableves lesz, méghozzá "beledobálós" módon, ahogy elvileg nem is létezik, áztatás nélkül, ahogy meredek nekivágni az elsőnek.  
 
Bableves kerti módra  
Gyorsan beszereztem az alapanyagokat és nekifogtam. A bab lassú főzés funkcióval indult, és láss csodát, amíg mi itthon játszottunk szinte puhára is főzte a gép, azaz két óra után leállítottam a főzést.  
Ekkor belekerült a zöldség, egy kis alaplé, a fűszerek, és megint egy lassú főzés funkciót indítottam a gépen, ezúttal másfél órára programozva, ami közben mi itthon is hagytuk, és lementünk a kertbe. Nem kellett aggódnom amiatt, hogy túlmelegszik a gép, vagy leég benne az étel, vagy bármi olyan baleset történik, ami egy hagyományos, lábosban való főzéskor előfordulhat. A főzési idő végére mi is megérkeztünk a kertből és aznap este közösen megettük életem első és legfinomabb bablevesét.  
Micsoda tapasztalat! Tudom pontosan miből, de más főz helyettem, itt, a saját konyhámban és olyan biztonságosan, hogy egyedül is lehet hagyni.  
Már aznap este tudtam, a Smart Chef jó döntés volt.  
 

Bableves - az első életemben:  

Hozzávalók:  

  • 250 g Kidney bab,  
  • 3 db sárgarépa  
  • 3 petrezselyem gyökér,  
  • 3 db burgonya,  
  • 1 fej zeller  
  • 1 fej vöröshagyma,  
  • 1 gerezd fokhagyma,  
  • 1/2 csokor petrezselyem,  
  • 1 darab paradicsom,  
  • 2 tk só,  
  • 2 tk pirospaprika,  
  • frissen őrölt feketebors ízlés szerint 

 
Hogyan készült:  
A hagymákat egy kis olívaolajon FRY programon puhára sütöttem,  a babot hozzáadtam, kevés zöldség alaplével indítottam a gépet lassú főzés /slow cooking/ funkcióval, és hagytam két órán át menni a programot. Figyeltem arra, hogy a főzőlét pótoljam, ha szükséges. A gép ezen a funkción kever így egyenletesen puhult a bab.  
Majdnem készre is puhult a bab, amikor hozzáadtam a zöldségeket és a többi alaplevet, természetesen fűszereztem is és elindult másodszor a lassú főzés, ezúttal másfél órát ment a gép. És ennyi volt. :)   

Az oldal tetejére