Az első főzések
Nem mondom, volt bennem némi szkepticizmus; majd pont egy gép fog tudni kihúzni a pácból úgy, hogy mindent tud helyettem. Viszont mivel itt volt a konyhában, nem akartam feladat nélkül hagyni. Azt akartam tudni, mennyire tudok újítani vele a rosszul berögzült szokásainkon és ételeinken.
Azon gondolkodtam, milyen ételeket kerültem azelőtt. Ilyen volt például a bableves. Egész estés "művészfilmnek" gondoltam, egy végtelen folyamatnak, sosem kísérleteztem vele. Itt van mindjárt az áztassuk a babot, vagy ne áztassuk kérdés, ami rendre el is vette a kedvem korábban attól, hogy nekiugorjak; egy bablevest nem elég kitalálni aznap, az áztatással már eleve elrendeltetik, hogy másnap biz bablevest kell enni, ha tetszik, ha nem...
Megvolt a terv. Bableves lesz, méghozzá "beledobálós" módon, ahogy elvileg nem is létezik, áztatás nélkül, ahogy meredek nekivágni az elsőnek.
Bableves kerti módra
Gyorsan beszereztem az alapanyagokat és nekifogtam. A bab lassú főzés funkcióval indult, és láss csodát, amíg mi itthon játszottunk szinte puhára is főzte a gép, azaz két óra után leállítottam a főzést.
Ekkor belekerült a zöldség, egy kis alaplé, a fűszerek, és megint egy lassú főzés funkciót indítottam a gépen, ezúttal másfél órára programozva, ami közben mi itthon is hagytuk, és lementünk a kertbe. Nem kellett aggódnom amiatt, hogy túlmelegszik a gép, vagy leég benne az étel, vagy bármi olyan baleset történik, ami egy hagyományos, lábosban való főzéskor előfordulhat. A főzési idő végére mi is megérkeztünk a kertből és aznap este közösen megettük életem első és legfinomabb bablevesét.
Micsoda tapasztalat! Tudom pontosan miből, de más főz helyettem, itt, a saját konyhámban és olyan biztonságosan, hogy egyedül is lehet hagyni.
Már aznap este tudtam, a Smart Chef jó döntés volt.
Bableves - az első életemben:
Hozzávalók:
- 250 g Kidney bab,
- 3 db sárgarépa
- 3 petrezselyem gyökér,
- 3 db burgonya,
- 1 fej zeller
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1/2 csokor petrezselyem,
- 1 darab paradicsom,
- 2 tk só,
- 2 tk pirospaprika,
- frissen őrölt feketebors ízlés szerint
Hogyan készült:
A hagymákat egy kis olívaolajon FRY programon puhára sütöttem, a babot hozzáadtam, kevés zöldség alaplével indítottam a gépet lassú főzés /slow cooking/ funkcióval, és hagytam két órán át menni a programot. Figyeltem arra, hogy a főzőlét pótoljam, ha szükséges. A gép ezen a funkción kever így egyenletesen puhult a bab.
Majdnem készre is puhult a bab, amikor hozzáadtam a zöldségeket és a többi alaplevet, természetesen fűszereztem is és elindult másodszor a lassú főzés, ezúttal másfél órát ment a gép. És ennyi volt. :)