A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Készítsünk házi ketchup-ot!

A napsütés által érlelt paradicsom sokak kedvence. Nem is szólva az ebből készült szószokról, mártogatósokról. Ha szeretjük a bolti ketchup-ot, próbáljuk ki az alábbi, házi verziót is! Többé biztos nem vágyunk majd másmilyenre.

A paradicsom befőzés sokak számára lehet riasztó gyermekkori emlék. A csökkeni nem akaró mennyiségű paradicsom passzírozása valóban embert próbáló feladat, és ugyan miért is vetemednénk ismét ilyesmire, mikor a rohanó világban oly kevés dologra jut idő és a késztermékek bármikor leemelhetők az üzletek polcairól.
Számos okunk lehet rá. A minőség talán a legkézenfekvőbb: amit magunk készítünk, szinte mindig jobb lesz, mint amit beszerezhetünk. Lehet, hogy nem ízre vagy állagra, de beltartalmilag egészen biztosan. Nem is beszélve a rengeteg lehetőségről, ami megnyílik előttünk ízesítés terén. Akár több terméket is ki kell próbálnunk, mire találunk egyet, amit szívesen fogyasztunk. Ám a kísérletezés és az azzal keletkező felesleges hulladék sem anyagalig, sem fenntarthatósági szempontból nem ideális. De ha magunk készítünk például ketchup-ot, tudunk elhagyni, vagy cserélni olyan hozzávalókat, amelyeket nem kedvelünk. Sőt, készíthetünk rögtön több ízváltozatot. Ám a praktikum mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a házi befőzéssel nem termelünk műanyag szemetet, hiszen a kész ketchup-unkat csak (többször használható) üvegben tudjuk tartósítani. 

 

A ketchup hallatán sokan talán rögtön a sült hasábburgonyára és a hamburgerre asszociálnak, pedig jóval több étel mellé fogyasztható! Bármilyen neutrálisabb ízvilágot feldob a nélkül, hogy tolakodóan eluralkodna az ízélményen. Számunkra a tökéletes ketchup ilyen: kissé folyós állagú, lágyan édeskés, megfelelően savanykás. Jobb azonban, ha tudjuk, hogy a bolti változatok feleslegesen sok cukrot tartalmaznak, melynek ellensúlyozására legtöbb esetben az ecet vagy valamilyen mesterséges savanyítóanyag szolgál. Ez utóbbi akár el is hagyható a házi verzióban, hiszen a paradicsom savanykás íze megteremti a harmóniát, ha óvatosak vagyunk az édesítéskor. És visszatérve röviden a passzírozásra. Miért is tennénk, mikor a magok és héj is értékes rost- és vitaminforrás, ahol az ízanyagok is koncentráltan vannak jelen. A Vegital növényi italkészítői közreműködésével szinte teljesen selymes lesz a ketchup-unk, csak az apróbb magok bukkanak fel néhol. Ha törekszünk a zero waste szemléletre és nem vagyunk különösebben finnyásak, bátran hagyjunk benne a zöldség minden részét a kész szószban. (Persze, ha olthatatlan ellenérzésünk van a magokkal és a héjjal kapcsolatban, szűrhetjük az alapot sűrítés előtt. A szűrleményt azonban ekkor se dobjuk ki: keverjük bolognai raguba, készítsük el szendvicskrémnek.)

A mennyiség kérdése 
Hát igen... sokan úgy vagyunk vele, hogy ha nekilátunk valamit befőzni, akkor abból nagyobb mennyiség készüljön, különben nem éri meg a vesződés. A Vegital legnagyobb, 1.8 literes Rainbow gépével már egész szép mennyiséget készíthetünk. 
Nincs is más hátra, minthogy megosszuk a tökéletes, isteni finom házi ketchup receptjét, gondolva azokra, akik csak kipróbálnák és azokra is, akik teletöltenék a kamrát.

A hozzávalók terén csupán néhány alap dologra van szükségünk:

  • Napérlelte, kötöttebb szerkezetű paradicsom (pl. Lucullus fajta)– Fontos, hogy a paradicsomunk ne léparadicsom legyen! Az ebből készült alap ugyanis szinte menthetetlenül híg lesz, rengeteg sűrítőanyagot kellene utólagosan hozzáadnunk. A hosszúkás paradicsom fajtákkal nem tévedhetünk, ezek jellemzően kevésbé lédúsak.
  • Zeller – Lehet akár gumó (mi ezt használtuk), de szárzeller is, ha az van kéznél éppen.
  • Vöröshagyma
  • Fokhagyma
  • Fűszerek – Só, bors, valamilyen édesítőanyag, oregánó és opcionálisan az ízlésünknek megfelelő egyebek (pl. bazsalikom, chili, curry, stb.)
  • Sűrítő anyagok – Mi xanthan-nal és agar agar-ral dolgoztunk  

A paradicsomot mossuk meg alaposan. Ha kisebb adaggal kísérleteznénk, akkor a minimum jelig töltsük a gépünket a feldarabolt paradicsommal – ez 1,3 literes gép esetén kb. 80 dkg. Ehhez a mennyiséghez egy hüvelykujjnyi zellert tisztítsunk, daraboljunk, majd tegyük ezt is a gépbe. A kis adagba egy kisebb fej vöröshagyma és egy pici gerezd fokhagyma fog még kelleni. Sóval, borssal, oregánóval ízesítsük, illetve az opcionális fűszerekkel. Édesítőt még ne adjunk hozzá. Öntsük fel a gépet annyi vízzel, hogy az alapanyagok a maximum jelig érjenek, majd indítsunk krémleves programot. Ha lejárt a program, kóstoljunk, és ennek megfelelően édesítsük, ízesítsük a paradicsomlevet. Valamint ez az a pont is, ahol esetleg szűrhetünk. Egy sűrű lyukú szűrővel kiszűrhetjük a héjdarabokat és a magokat. Majd következeik a sűrítés. 1 késhegynyi agar agar-t és 1 teáskanál xanthan-t tegyünk a készülékbe, majd indítsuk el a Juice programot. Pár perc múlva már kész is az isteni ketchup-unk, melyet forrón (ha elhűlt volna, érdemes forralni edényben, hogy biztosan ne romoljon meg később) üvegekbe szedve, száraz dunsztban hűtsünk ki. 
Ha nagyobb adagot készítünk, pl. 5 kg paradicsomból, akkor kezdetben egy nagy lábas lesz a segítségünkre. Arányosan növeljük az alapanyagok mennyiségét, és egy lábasban főzzük meg a ketchup alapját. Majd alkalmazzuk a következőt: a paradicsom alapunk a főzés hatására teljesen pépes lesz. Így tegyük lével együtt a gépbe, adjuk hozzá a szükséges mennyiségű édesítő és sűrítőanyagot, majd indítsunk juice programot. Az idő leteltével ugyanolyan eredmény fogad majd minket, mintha minden kezdettől a gépben készült volna. Ismételjük a folyamatot ahányszor csak szükséges. És itt tényleg elengedhetetlen, hogy útóforraljuk a kész ketchup-ot, mielőtt az üvegekbe szedjük.
A sűrítő mennyiségét picit nehezebb megfelelően becsülni, de figyeljük az alapot. És ne feledjük! Az agar agar teljes egészében, a xanthan pedig részben akkor fejti ki hatását, mikor a közeg 30° alá hűl. Így ne kövessük el azt a hibát, hogy feleslegesen sok sűrítőt használunk, mert utólag bánni fogjuk. 

Kíváncsi vagy milyen mártásokat lehet még készteni a Vegital növényi italkészítőivel? Kattints IDE!
 

Az oldal tetejére