A vegital.hu (tejmentes) sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Hisztamin intolerancia Ildikó szemszögéből

Biztosan sokan tudjátok, hogy a Vegital lassan 11 éve személyes érintettség kapcsán indult el: a kislányom Nóri és én is tejcukor érzékenyek lettünk és erre a problémára kerestünk megoldást. Elsőként – természetesen annak jártam utána, mi az eredője a tejcukor érzékenységnek. Az elsődleges, genetikai alapon kifejlődő laktóz intolerancián túl van egy másodlagos csoport, ami oka és eredője ennek a sokféle kellemetlen tüneteket okozó, az életet megkeserítő egészségügyi kihívásnak. A megértéshez tudni kell, hogy a szervezetünk működése szempontjából oly fontos enzimeket jórészt a vékonybél állítja elő. Ezek az enzimek arra hivatottak, hogy az összetett molekulákat lebontsák apró részecskékre, hogy azok utána a szervezetben már megtalálhassák a helyüket. (Erről a folyamatról részletesebben írtam a Teljes élet tej nélkül című könyvemben).

Abban az esetben, ha a beleink gyulladtak – és sajnos a népesség nagyobb hányadánál ez elmondható – nem termelődnek enzimek, így az emésztésünk elégtelenné válik és megjelennek azok a kellemetlen, a közérzetünket alapvetően befolyásoló tünetek, amit egyetlen laktózérzékenynek sem kell bemutatni: puffadás, hasmenés, bőrtünetek, rossz közérzet. Az antibiotikumok okozta diszbiózis (a bélflóra felbomlása, összetételének kedvezőtlen irányba fordulása) tovább ront a helyzeten, nem ritkán okozva áteresztő bélszindrómát, ami még az előbbieknél is komolyabb probléma. A másodlagos tejcukor érzékenység és a diszbiózis esetében a jó hír az, hogy mindkét folyamat visszafordítható, speciális, egyénre szabott diétával és a megfelelő pre és probiotikumok (szimbiotikumok) segítségével.

Sokan vagyunk azonban, akiknél javul ugyan a helyzet, de a tünetek egy része fennmarad. Megyünk orvostól orvosig, egyik kivizsgálásról a másikra pénzt, energiát, időt nem kímélve, de többnyire semmi kézzelfogható nem derül ki.

Az én történetem is ezzel folytatódott, aminek esetemben a Covid kapcsán beszedett antibiotikumok alapozták meg azt az egészségügyi helyzetet, amivel még mindig küzdök, mint kiderült, rengeteg sorstársammal egyetemben. Túl mindenféle kivizsgáláson magam döbbentem rá, hogy beszereztem egy hisztamin intoleranciát is a tejcukor érzékenység mellé (utóbbival már nem volt semmi gondom, azt már régen sikerült helyretenni egy szigorú AIP diétával).

Mivel tagja vagyok több olyan Facebook csoportnak, ahol kétségbeesett hisztaminosok vannak jelen nagy számban, rádöbbentem két dologra: rengetegen vannak, akiknek fogalmuk sincs rosszulléteik mibenlétével, illetve, hogy a hiába fordulnak sokan orvoshoz, a hisztamin intolerancia, mint kórkép fel se merül, így aki nem nyomoz utána alaposan és nincs meg egy bizonyos alaptudása az emberi szervezet működési mechanizmusairól, annak esélye sincs a gyógyulásra. Nehezíti a helyzetet, hogy a hisztamin intolerancia tünetei sokkal szerteágazóbbak és jórészt komolyabbak is, mint a tejcukor érzékenységé, de fedik azokat is. Sokan küzdenek bőrproblémákkal, hányingerrel, fulladásos rohamokkal, köhögéssel, torokviszketéssel, orrfolyással, fejfájással, szorongással, tachicardiával (felgyorsult szívverés) hasmenéssel, puffadással, szédüléssel (de nem is akármilyennel!) és még folytathatnám. Aki többet szeretne tudni erről a kórképről, csak be kell írni a google keresőbe a hisztamin intolerancia szóösszetételt, rengeteg találatot hoz a program.

Mivel elég sokan vagyunk érintettek, ezért is gondoltam, hogy megér egy bejegyzést , hogy felhívjam azok figyelmét, akik szenvednek ezektől a tünetektől, hogy van segítség, a probléma kezelhető és el is mulasztható.  És bár több ponton hasonlítanak a szimptómák az allergiás tünetekre, a jó hír az, hogy ebben a folyamatban az immunrendszer nem vesz részt, ezért is egyszerűbb – bár korántsem egyszerű – a kezelése, visszafordíthatósága.

Mi a teendő hisztamin intoleranciában?

Ha igazolni akarod a betegséget, elmehetsz DAO (diaminoxidáz enzim) és hisztamin szint vizsgálatra, ami vérből történik, de sajnos egyértelmű választ nem feltétlenül kapsz és a két mérés csak együtt értelmezhető, de akkor sem biztos, mivel a szervezetünkben időről időre változik a hisztaminszint.

Amit mindenképpen érdemes megtenni: a beleink állapotát rendezni, hogy ismét tudjanak DAO enzimet gyártani. Ennek a folyamatnak része, hogy visszaállítsuk a megbomlott bélflóránkat, mivel anélkül optimális emésztés nincs.

A diétáról már több remek könyv is született, ezért arról itt nem írok, viszont melegen tudok javasolni egy olyan probiotikus készítményt, amit kifejezetten hisztamin érzékenyeknek állítottak elő a kérésünkre és az eddigi visszajelzések szerint remekül teljesít, ez a Histamine Bright, amit megtaláltok a Vegital webshopban.

Nagyon fontos tudni, hogy aki hisztamin érzékeny, az nem szedhet akármilyen összetételű probiotikus készítményt, mert vannak olyan baktérium törzsek, amelyek gerjesztik a nem kívánatos folyamatokat. A Histamine Bright-ban kizárólag olyan bacik vannak jelen, ami hatékonyan építi vissza a bélflórát anélkül, hogy nem kívánatos folyamatokat indítanának be.

A Facebook-on találtok több olyan csoportot, amit a hisztamin intoleranciában szenvedők számára hoztak létre, egyet kiemelnék. A csoport neve: A hisztamin intolerancia és társbetegségei.

Néhány link, amiket olvasásra érdemesnek tartok a témában:  

https://www.vegital.hu/szakertonkvalaszol-blog/hisztamin-intolerancia-tunetek-kezeles

https://www.vegital.hu/szakertonkvalaszol-blog/hisztamin-intolerancia

https://www.vegital.hu/szakertonkvalaszol-blog/hisztaminerzekenyseg

És ha még ennél is szakszerűbb és személyre szóló tanácsra van szükségetek, keressétek bátran Nyikos Ráhel dietetikust, aki örömmel segít nektek a probléma felszámolásában. 

Elérhetőségeit itt találjátok: www.tudatosdieta.hu

Az oldal tetejére