Ismét vasárnap, ilyenkor készítem el a kislányomnak a következő 3 napra azokat a tejmentes italokat, amiket az iskolába visz, és amiket itthon is fogyaszt, többnyire reggelire. Amikor nem érek rá, a legegyszerűbben elkészíthető kókusztejet főzőm neki, ami tulajdonképpen egy adu ász, önmagában is finom és bármikor lehet hozzá adni csokit, vagy gyümölcsöt, és máris kész egy remek desszertital.
Amikor jobban ráérek, akkor viszont alkotok kicsit. Ma a tejhelyettesítőknél a vaníliáé lett a főszerep.
Kétféle italt főztem Nórinak, kesudiós mandulás kókusztejet és fahéjas, kurkumás kakaót. Amiben a két ital megegyezik, az, hogy mindegyikben van bőven kókuszreszelék, illetve vanília, és persze mindegyik isteni finom.
A szűrleményből torta készült: a mandulatej szűrleményéből sütöttem meg a piskótát, a kakaós massza pedig a krém alapjául szolgált. A sütiben fontos szerephez jutott - vaj vagy kókuszsír helyett- az a krémsajt, amit tegnap készítettem a fermentálóban.
(Megjegyzés: az adagok a 1,8 literes Rainbow készülékhez valók! A Baby Smile gépnél felezd meg, a Glass gép esetében, pedig 0,7-tel szorozd meg az adagokat!)
Nézzük sorban hogyan is készültek pontosan az ételek és italok!
Vaníliás- kesudiós- mandulás kókusztej
Hozzávalók (1,3 l -es készülékhez):
- 1 AP (adagolópohár) kesudió
- 1 AP blansírozott mandula
- 3 AP - legaláb 60% zsírtartalmú kókuszreszelék
- 1 egész vanília rúd 1 cm-es darabokra vágva
- 2 púpozott evőkanál eritrit
- fél mk só
- 1 ek olajessimo
- víz a maximum jelig
Elkészítés:
- Minden hozzávalót a tartályba teszünk
- Kiválasztjuk a Five Grain programot a Soymilk háromszori megnyomásával
- Elindítjuk a programot az On gombbal
- Amikor elkészült, leszűrjük, üvegbe töltjük, a szűrleményt félretesszük.
Vaníliás, fahéjas, kurkumás kakaó
Hozzávalók (1,3 l -es készülékhez):
- 1 AP (adagolópohár) kesudió
- 1 AP blansírozott mandula
- 3 AP – legalább 60% zsírtartalmú kókuszreszelék
- fél vanília rúd 1 cm-es darabokra vágva
- 2 púpozott ek (evőkanál)l kakaó
- 5 púpozott ek eritrit
- 1 púpozott kk (kiskanál) kurkuma
- 1 púpozott kk fahéj
- fél mk (mokkáskanál) só
- 1 ek olajessimo
- víz a maximum jelig
Elkészítés:
- Minden hozzávalót a tartályba teszünk
- Kiválasztjuk a Five Grain programot a Soymilk gomb háromszori megnyomásával
- Elindítjuk a programot az On gomb megnyomásával
- Amikor elkészült, leszűrjük, üvegbe töltjük, a szűrleményt félretesszük.
Áfonyás-meggyes mokkatorta
Hozzávalók a tortalaphoz:
- Vaníliás, kesudiós kókusztej szűrleménye
- 10 dkg Szafi édes süteményliszt
- 2 dl krémsajt
- 3 M-es tojás
- 1 csapott ek reszelt citromhéj
- 2 evőkanál kandírozott narancshéj
- 8 dkg eritrit
- 1 csapott kiskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
- Az összes hozzávalót keverőtálba tesszük és elektromos habverővel alaposan összekeverjük
- 20 cm-es szilikon tortaformába töltjük
- 50 percig 180 fokon légkeverésen sütjük
- Kb 20 perc után érdemes a tetejét sütőpapírral lefedni, hogy meg ne égjen.
- Amikor kihűlt, tálra borítjuk és 3 egyforma vastag lapra vágjuk
Hozzávalók a krémhez:
- Kakaó szűrlemény
- 10 dkg eritrit
- 2 dl krémsajt
- 1 adag koffeinmentes kávé (lehet koffeines is)
- Apróra vágott csokidarabkák
- 1 kiskanál rum aroma
- Rumaromás vízbe áztatott, kb 8-10 dkg aszalt áfonya és kandírozott meggy fele arányban
- Annyi konjac liszt, amitől a krémnek tartása lesz. (Ezt lassanként adagoljuk hozzá, azonnal elkeverjük és várunk kb 5-10 percet. Addig folytatjuk, amíg eléri azt az állagot, hogy nem lapul össze a tortában. Ebben az esetben ez kb 2 ek lehetett.)
- Ha nem elég édes, Fig-m Sweettel vagy almacukorral(esetleg mézzel) tovább édesíthető
- 1 tábla 80 %-os csoki
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés
- A krémet három részre osztjuk, az első adaggal megkenjük az alsó lapot
- Rátesszük a következő lapot és azt is megkenjük
- A zárólap kerül a tetejére, amin szépen elsimítjuk a krémet
- A tetejére öntjük és eloszlatjuk a vízgőzben felolvasztott, vajjal elkevert csokit és megvárjuk, amíg megdermed.
- Díszítésként használjunk meggyet és áfonyát!
Tipp: dermedés előtt szórhatunk rá színes cukor gömböket!
Vegital fermentálóban készült házi krémsajt - tehéntej alapú
Első körben egy olyan sűrű krémsajtot készítettem, amely még a vajat is helyettesíti. Próbáld ki bátran szendvicsen, pirítóson!
Hozzávalók:
- 1 liter 20%-os főzőtejszín (vagy 30%-os tejszín)
- 1/3 kapszula mezophil kultúra kevés vízzel elkeverve
Elkészítés lépésekben:
- A tejszínt a fermentáló tartályába tesszük
- Alaposan hozzákeverjük egy habverővel a mezophil kultúrát
- Kétszer megnyomjuk az On/Off gombot
- Kiválasztjuk a kimchi programot a gomb kétszeri megnyomásával
- A mínusz jel lenyomva tartásával lecsökkentjük az időt 14 órára
- Megnyomjuk a Cooling (hűtés) gombot, amellyel a program elindul
Tejmentes tipp
Jó sűrű kesutejszínből (legalább 20 %-os zsírtartalommal) tejmentes változatban is előállítható, de ez nem fog annyira besűrűsödni, mint a tehéntejből készült tejszín. Konjac liszttel azonban a sűrítés jól megoldható.
Tejszínhelyettesítő kesudióból
Hozzávalók (1,8 l -es készülékhez):
- 4 AP kesudió
- 2 AP kókuszreszelék
- kb 30-35 dkg kókuszzsír
- 1 mk só
- víz a maximum jelig
Elkészítés:
A hozzávalókat a készülék tartályába tesszük, majd elindítjuk a Cereal (kása) programot.
Nagyobb lyukú szűrőn érdemes leszűrni. A további teendők megegyeznek a tehéntej alapú krémsajt készítés lépéseivel, viszont a baktérium kultúrából fél-egy kapszula is mehet bele.