Milyen magokat, gabonákat használhatsz?

Tejhelyettesítő ital sokféle magból, gabonából készülhet, de ízhatásukban nagyon eltérőek és vannak olyanok is, amelyek önálló tej alapanyagként nem, csak tápanyagnövelő hozzávalóként állják meg a helyüket. A tejhez leginkább hasonló ízhatást a mandula és az árpatejtől várhatunk.

Amiben a receptúrák megegyeznek, hogy

  • a beltartalom növelése, a gabonák nyákosságának ellensúlyozása érdekében minden maghoz gabonához adunk legalább egy adagolópohár (AP) legalább 60-70 % zsírtartalmú kókuszreszeléket. (1 AP kókuszreszelék kb 36 gr)
  • fél mokkáskanál himalája sót (kb 2 gr) (sokféle ásványi anyaggal dúsítja az italt, és emeli az élvezeti értéket)
  • egy csapott evőkanál eritritet vagy más édesítőt (enélkül sokak számára túl natúr íz jön létre, de akár el is maradhat)
  • legalább egy evőkanál jó minőségű, semleges ízű étolajat (ez emulgeálószerként funkcionál)

Leggyakrabban használt alapanyagok:

Gabonák:

gluténmentesek: fehér rizs, barna rizs, basmati rizs, köles

gluténtartalmúak: árpa, zab,alakor

Magok:

kókusz, mandula, blansírozott (héjtalanított) mandula, kesudió, dió, mák, török mogyoró, földimogyoró, kendermag

Hüvelyes: szójabab (GM)

Gumó: földimandula (más nevei: tigrismogyoró, chuvas) szuper- élelmiszerként számon tartott alapanyag!

Kiegészítésül alkalmazhatók: chia mag, amaránt, aranylenmag

A tejek sűrítésére, tejszín, puding készítésére segédanyagként  alkalmazhatók:

konjac liszt, nyílgyökér liszt, agar agar, pektin, zselatin, aranylenmag, chia mag, tápióka keményítő, kollagén peptid

Ebben a táblázatban láthatod, hogy 1 adagolópohárnyi alapanyag hány grammot jelent:

Alapanyag

   Mennyiség

Aranylen

       60 g

Árpa   

      78 g

Barna rizs

      80 g

Blansírozott mandula

      60 g

Fehér rizs

      80 g

Földi mandula gumó

      62 g

Kesudió

      60 g

Kókusz

      36 g

Köles

      80 g