A vegital.hu (tejmentes) sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Milyen magokat, gabonákat használhatsz?

Tejhelyettesítő ital sokféle magból, gabonából készülhet, de ízhatásukban nagyon eltérőek és vannak olyanok is, amelyek önálló tej alapanyagként nem, csak tápanyagnövelő hozzávalóként állják meg a helyüket. A tejhez leginkább hasonló ízhatást a mandula és az árpatejtől várhatunk.

Amiben a receptúrák megegyeznek, hogy

  • a beltartalom növelése, a gabonák nyákosságának ellensúlyozása érdekében minden maghoz gabonához adunk legalább egy adagolópohár (AP) legalább 60-70 % zsírtartalmú kókuszreszeléket. (1 AP kókuszreszelék kb 36 gr)
  • fél mokkáskanál himalája sót (kb 2 gr) (sokféle ásványi anyaggal dúsítja az italt, és emeli az élvezeti értéket)
  • egy csapott evőkanál eritritet vagy más édesítőt (enélkül sokak számára túl natúr íz jön létre, de akár el is maradhat)
  • legalább egy evőkanál jó minőségű, semleges ízű étolajat (ez emulgeálószerként funkcionál)

Leggyakrabban használt alapanyagok:

Gabonák:

gluténmentesek: fehér rizs, barna rizs, basmati rizs, köles

gluténtartalmúak: árpa, zab,alakor

Magok:

kókusz, mandula, blansírozott (héjtalanított) mandula, kesudió, dió, mák, török mogyoró, földimogyoró, kendermag

Hüvelyes: szójabab (GM)

Gumó: földimandula (más nevei: tigrismogyoró, chuvas) szuper- élelmiszerként számon tartott alapanyag!

Kiegészítésül alkalmazhatók: chia mag, amaránt, aranylenmag

A tejek sűrítésére, tejszín, puding készítésére segédanyagként  alkalmazhatók:

konjac liszt, nyílgyökér liszt, agar agar, pektin, zselatin, aranylenmag, chia mag, tápióka keményítő, kollagén peptid

Ebben a táblázatban láthatod, hogy 1 adagolópohárnyi alapanyag hány grammot jelent:

Alapanyag

   Mennyiség

Aranylen

       60 g

Árpa   

      78 g

Barna rizs

      80 g

Blansírozott mandula

      60 g

Fehér rizs

      80 g

Földi mandula gumó

      62 g

Kesudió

      60 g

Kókusz

      36 g

Köles

      80 g

 

Az oldal tetejére