A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Kollagén peptid, a fiatalság fehérjéje

Mint ismeretes és korábban már szó volt róla, a hagyományos tehéntej magasabb, és jobban hasznosuló fehérjetartalommal rendelkezik a növényi italokhoz képest. Ez alól egyedül a szójatej kivétel, amelynek nagyjából megegyező a fehérjetartalma, mint az állati eredetű tejnek. 
Jó hír viszont, hogy növényi italunkat ma már feljavíthatjuk olyan kiegészítőkkel, amelyekkel tápanyagokban gazdagabb italra tehetünk szert. A fehérjetartalom dúsításának egyik lehetséges módja a kollagén peptidek hozzáadása növényi italunkhoz. Ebben az írásban ezt a témát járjuk körül.

Fehérje, kollagén, kollagén peptid. Mi a különbség?
A közismert mondás mintájára, miszerint „minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár” mondhatjuk azt is, hogy minden kollagén fehérje, de nem minden fehérje kollagén. Tehát a kollagén a fehérjék egy csoportja, de rajta kívül természetesen sokféle más fehérje is létezik. A kollagén a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. Rostos hálót képez a testben, zselatinos anyaga összeragasztja a csontvázat a lágy szövetekkel. Kollagén található pl. az izmainkban, az inakban, ízületi szalagokban és porcokban, de még a csontjainkban is.
Mint minden fehérje, a kollagén is kisebb építőelemekből, ún. peptidekből áll. A peptideket tovább bontva eljutunk a fehérje molekulák elemi építőköveihez, az aminosavakhoz. Érdekes, hogy mindössze 20 különféle aminosav létezik, amelyek különböző kombinációkban és arányokban összekapcsolódva sok ezer különböző peptidet, majd a különböző peptidek sokféle kombinációban összeállva sok millió különböző fehérjemolekulát hozhatnak létre. Tulajdonképpen ez az alapja a biológia sokszínűségének.

A kollagén termelődése az életkor változásának tükrében
Életünk során különböző szöveteink, így a kollagén is folyamatosan újjáépül. A kollagén termelődése az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. A bőr veszíteni kezd tartásából, ráncossá válik, a hajunk és körmünk szerkezete is megváltozik, merevebb, keményebb lesz. A porcok kopni, ízületeink pedig egyre inkább fájni kezdenek. A dohányzás vagy a túlzásba vitt napozás szintén hozzájárul a kollagéntermelés csökkenéséhez. Hogy mit tehetünk ellene? Kizárni nem tudjuk, de késleltetni, lassítani igen. Két lehetőségünk is van: vagy támogatjuk a kollagén termelődését, vagy ha ez egy idő után már nem lenne elég, akkor kívülről pótoljuk a kollagént. Az előbbihez, vagyis a kollagén termelődéséhez pl. nélkülözhetetlen a C-vitamin, továbbá a mozgás. Fogyasszunk C-vitaminban gazdag ételeket, elsősorban friss gyümölcsöt, zöldséget, valamint mozogjunk alkatunknak, életkorunknak megfelelően. A másik lehetőség, hogy kívülről vigyük be a kollagént. 


A kollagén természetes formában megtalálható:

  • a húsokban, halakban,
  • a porcos, csontos húsrészekben,
  • csontlevesben, húslevesben, kocsonyában,
  • tojásfehérjében,
  • spirulina algában

A táplálékkal bevitt utánpótlást többnyire állati eredetű kollagénnel (baromfi bőr, porcogó, kocsonya, stb.) „oldunk meg”. Fontos azonban megérteni, hogy a táplálékkal bevitt kollagén nem „egy az egyben”, változatlan formában épül be a szervezetünkbe, hanem azt először lebontjuk építő elemeire (megemésztjük), és az elemi építőkockákból (aminosavakból, peptidekből) építjük fel a saját kollagén molekuláinkat. 
És itt jön a lényege annak, hogy mi a különbség abban, ha teljes kollagént vagy kollagén peptideket viszünk be a táplálékkal. Az előbbi esetben a teljes kollagént (bőr, porcogó stb.) először le kell bontanunk. Márpedig a kollagén elég nehezen emészthető táplálék, ami azt jelenti, hogy viszonylag alacsony százalékban hasznosul. Ezzel szemben, ha már félig lebontott formában, kollagén peptidek formájában visszük be, akkor azt szinte 100%-ban hasznosítani tudjuk.  
Ezért tehát ha a növényi tejek fehérje tartalmát szeretnénk feldúsítani, a kollagén peptidek hozzáadása mindenki számára jó választás, de különösen azoknak, akik ízületi problémákkal küzdenek vagy szeretnék eltüntetni egyre szaporodó ráncaikat. Ugyanakkor csodát se várjunk, az idő múlását a kollagén peptidek sem fogják megoldani.

FONTOS hangsúlyozni, hogy a legtöbb, a kollagén hatását vizsgáló kutatás az étrend-kiegészítők vonatkozásában valósult meg és nem azon élelmiszerek körében, amelyek kollagént tartalmaznak. Pár kis esetszámú kutatás igazolta a kollagén fogyasztásának lehetséges előnyeit, de meggyőző tudományos bizonyítékok pillanatnyilag nem támasztják ezeket alá!

Érdekességek:
Alvás alatt szervezetünk kollagént termel, így ébredés után a bőrünk feszesebbnek tűnik.
Nem mindegy, milyen típusú kollagén peptidet választunk, mert a különböző kollagén peptidek más-más sejteket tartanak össze. Ebben a kérdésben érdemes kikérni orvosunk tanácsát.

Ha te is szeretnéd felturbózni kollagén raktáraidat, szeretettel ajáljuk figyelmedbe az ITT található termékeket. 
 

Az oldal tetejére