A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Mi a teendő, ha szétválik a tejpótló?

A növényi tejpótlók hajlamosak szétválni. Tudtad, hogy ez többnyire természetes tulajdonságuk? 

Semmi pánik! Bemutatjuk az okokat és segítünk abban, mit tegyél ilyenkor!
Természetes jelenség, hogy a növényi italok, - ahogy a boltban kapható, vagy otthon készült gyümölcslevek is például – állást követően szétválnak kissé. A gabonából készült tejpótlók kevésbé hajlamosak rá, de az olajos magból főzöttek, valamint a kókusztej szinte minden esetben. 

Ez elsősorban abból adódik, hogy a korábban megszokott tehéntej kémiai összetételét nehéz és nem is kívánatos feladat leutánozni növényi ital készítésekor. A tehéntej esetében a homogenitást a vizes oldat (pl.: tejcukor, ásványi só), részben a kolloid oldat (pl.: fehérjék), illetve az emulzió (pl.: zsír) részeinek egésze jelenti. A tejzsír egyébként hosszas állás után ugyanúgy különválik a tehéntejben is és a felszínén, mint tejszín gyűlik fel.

Amikor növényi italkészítésbe kezdünk otthon, a legfontosabb, hogy fejben is szakítsunk a megszokott beidegződésekkel, az elkészült italunkat ne a tehéntejhez hasonlítsuk!

Ha a készülékből megérkezett italunk kancsóba töltés után szétválna, először is ellenőrizzük, hogy természetes szétválásról van-e szó, vagy esetleg a főzési / készítési folyamatban csúszott valami olyan hiba, ami ezt a jelenséget okozta.
Amennyiben az ital forró, és állaga krémes, biztosan nem történt olyan hiba, amiért a készülék okolható.

Nézzük meg, az alapanyag rendben van-e: Ha minőségi, és szavatossági időn belül feldolgozott alapanyagról van szó, kizárhatjuk ezt az okot is.
A mennyiségek arányának kisebb változtatásával is lehet kísérletezni, amennyiben a szétválás túl zavaró lenne.

Az is megoldást jelent, ha adunk 1 evőkanál basmati rizst az olajos magokhoz, így elejét vehetjük a szétválásnak és a tejpótló állaga is krémesebb. 

Az ital konzisztenciáját javítani akár kollagén peptiddel is lehet. A kollagén fehérjével dúsítja (a növényi tejhelyettesítők nem dúskálnak fehérjében) és emulgeálja, egyneműsíti az italt. Ezen kívül remekül hat az ízületekre, hajra, körömre, a bőrünkre.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve értékeljük a tejhelyettesítő szétválását. Amennyiben ízletes és krémes, fogyasztás előtt mindig rázzuk össze finom növényi italunkat, a szétvált részek így pillanatok alatt összeállnak újra egységessé!

Szeretettel ajánljuk ifgyelmedbe az alapanyagokról szóló blog cikkünket a témához kapcsolódóan, ha szívesen elolvasnád kattints IDE!

 

Az oldal tetejére