Borscs leves

Én imádom az oroszokat!
Teljesen elvarázsolnak a szokásaik és a gasztronómiájuk. Legfőképp a hajnali vodka ivás és hozzá egy jó kis uborka elropogtatása.  

Tradicionális receptjük a Borscs leves. Azért is szeretem, mert könnyű kimondani. 
Isteni komplex cucc, nagyon tápláló és egészséges, hiszen zöldségen alapszik, jobb helyeken marhahússal főzik, és tényleg megáll benne a kanál. Lássuk, mitől! 

Technikailag úgy néz ki a dolog, hogy először is kell egy húsleves alapot főzni. Enélkül elmehetünk Szaratovba, ha hiányzik a stabil alap a leveshez, meg sem közelíti majd az igazit. 
A Borscs leginkább a marhahússal jön ki jól, én még nem is főztem mással, de nem azért nagy a szám, a legtöbb orosz helyen is így adják. 
Tehát, húsleves alap. Marha jó lesz! 

Hozzávalók: 
400 g rostélyos (lehet hátszín is) - ezt ugye klasszikus kis zöldséges módon megfőztük húslevesnek /lassan, gyöngyözve, ahogy csak kell/ 
Húsleves összes leszűrt leve, minimum 0,5 literre szükség van
1 fej vöröshagyma
3-4 szál sárgarépa
2 közepes és firss cékla 
1 kisebb fejeskáposzta 
2 közepes krumpli 
0,2 liter sürített paradicsom, vagy friss paradicsomlé
1 kk Citromlé
1 kk 10 %-os ételecet
1 kk barnacukor
Só, bors
Tálaláshoz tejföl

Elkészítés: 
Elsőként minden zöldséget aprítunk, jó vékonykákra, szupermodell répák és céklák, káposzta manökenek kellenek nekünk. Reszelőt is használhatunk. Ez a melós része, ha leszámítjuk az előtte való pepecselést a húslevessel… 
Az előkészített céklát kevés citromlével és ecettel meglocsolom. A kevés, az itt 1-1 tk. 
A hagymát megdinsztelem FRY programon, vigyázva, nehogy odakapjon. 
Hozzáadom a hagymához a répát és a céklát, maradhat a gép FRY programon, kicsit pirulnak /pár perc elég/, megállítom a programot és máris felöntöm 2 dl paradicsomlével, vagy sürített paradicsommal. Hozzáadok egy kk barnacukrot. 
Most következik a húslevesünk. A leszűrt húslevest adjuk most hozzá, mindet. 
A gépet COOKING programra kapcsoljuk. 
Fél óra múlva hozzáadjuk a krumplit és a káposztát, mindkettőt cikkekben. 
Megy tovább a COOKING program és megvárjuk, míg összeforrnak. 
Ekkor beleteszem a marhahúst. Nyami. 
A lényeg az, hogy a zöldségeknek abban az állapotában állítsuk le a gépet, amikor még nem teljesen lágyak, icipicit roppanósak maradtak, de puhák. Jól megmondtam, igaz? Szóval akkor állítsuk le, amikor még a káposzta is és mi is józanok vagyunk. Kóstoljuk és szükség szerint pótoljuk a fűszereket. Alapvetően savanykás levest szeretnénk. 
Gyönyörű színű és egyáltalán nem markánsan cékla ízű egészségbomba ételt kell kapnunk. 
Egy kis tejföllel tálalva tökéletes.