Leírás és Paraméterek
Összetevők:
Propionibacterium
Lactococcus cremoris
Lactococcus lactis
Lactis biovar diacetylactis
Lactobacillus helveticus
Lactobacillus delbrueckii,
Streptococcus thermophilus
inulin (prebiotikus növényi rost)
a baktériumok hordozó anyagai:
- laktóz (tejcukor)
- maltodextrin
- szacharóz
A kapszulázott kultúrát felhasználás előtt vedd ki a fagyasztóból, és kevés langyos vízben keverd simára.
Egy kapszula 10 liter tej bekultúrázásához elegendő.
Tárolása, szavatossága: -18°C-on legalább egy év. (a csomagoláson található lejárati dátumig)
+5°C-on aktivitását legkevesebb 6 hétig megőrzi.
Vélemények
Mi történik a laktózzal a fermentálás során?
Mi történik a laktózzal a fermentálás során?
Szakértőnk válaszol!
Többször felmerült már a kérdés a baktérium kultúrák kapcsán, hogy az összetevőkben szereplő Lactobacillus acidophilus milyen mértékben van jelen az elkészült növényi tejpótlókban, okozhat-e tüneteket.
A baktérium kultúrák fejlesztője és gyártója a következő részletes tájékoztatást adta ebben a kérdésben.
A laktóz az állati tejekben található tejcukor. A fermentáló kultúrák minimális laktózt tartalmazhatnak, mert sok esetben ez a baktériumok hordozója, ehhez tapadnak a baktériumok. A laktóz könnyen hasznosítható táplálékforrás a tejsavbaktériumok számára.
A beoltást követően megindul a fermentáció, a laktóz bomlása megkezdődik. Növényi alapanyagok fermentálásakor a kapszulákban található minimális laktóz bomlásnak indul.
A baktériumok a szénhidrátok feldolgozása közben tejsavat, enzimeket, vitaminokat állítanak elő. Többek között a laktóz bontásához szükséges laktáz enzimet is.
A fermentált növényi étel fogyasztásakor tehát a kapszulánként 0,2 gramm laktóznak valószínűleg már laborban kimutatható nyoma sincs. Ha mégis volna akkor a fermentáció közben termelődött enzimek segítenek megemészteni. Így lehetséges, hogy laktóz intoleranciában szenvedők minden probléma nélkül tudnak állati tejből erjesztett joghurt, aludttej, kefir stb. tejtermékeket fogyasztani, mert a laktóz kisebb-nagyobb mértékben benne marad a kész tejtermékben, de az emésztéshez szükséges enzimek is létrejöttek.
A kapszula tartalmát több liter-kiló növényi ételhez használják fel. Csak viszonyításképpen: a 0,2 gramm laktóz legalább egy literhez lesz felhasználva. Egy liter átlagos tehéntejben 47gramm laktóz van (235 darab kapszulában van ugyanennyi!)
A fermentációs úton előállított ételek és italok probiotikusak, olyan természetes savakat, vitaminokat és enzimeket tartalmaznak, amik a kiinduló nyersanyagokban nem voltak benne!