A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.
2.090 Ft (1.646 Ft + ÁFA)

Ementáli sajt baktérium kultúra (10 db-os kiszerelés)

A kultúra érlelt, nagy lyukú, félkemény -kemény sajtok készítéshez ajánlott. Optimális arányban tartalmazza a magasabb hőfokon utómelegített sajt mezofil és termofil összetevőit, valamint a nagy lyukak kialakulásához szükséges propionsav termelő baktériumot is.
Ajánljuk: Nagy lyukú alpesi típusú sajtok készítéshez, Ementáli készítéshez.

Belföldi szállítás esetén a kultúrák épek maradnak.

Minden baktérium kultúra mélyhűtőben tárolandó!

Egységár: 209,00 Ft/db
Elérhetőség: Raktáron
2.090 Ft (1.646 Ft + ÁFA)
Kívánságlistára teszem

Leírás és Paraméterek

Összetevők:
Propionibacterium
Lactococcus cremoris
Lactococcus lactis
Lactis biovar diacetylactis
Lactobacillus helveticus
Lactobacillus delbrueckii,
Streptococcus thermophilus
inulin (prebiotikus növényi rost)
a baktériumok hordozó anyagai:
- laktóz (tejcukor)
- maltodextrin
- szacharóz

A kapszulázott kultúrát felhasználás előtt vedd ki a fagyasztóból, és kevés langyos vízben keverd simára.
Egy kapszula 10 liter tej bekultúrázásához elegendő.

Tárolása, szavatossága: -18°C-on legalább egy év. (a csomagoláson található lejárati dátumig)
+5°C-on aktivitását legkevesebb 6 hétig megőrzi.

 

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Mi történik a laktózzal a fermentálás során?

Mi történik a laktózzal a fermentálás során? 
Szakértőnk válaszol! 

Többször felmerült már a kérdés a baktérium kultúrák kapcsán, hogy az összetevőkben szereplő Lactobacillus acidophilus milyen mértékben van jelen az elkészült növényi tejpótlókban, okozhat-e tüneteket.

A baktérium kultúrák fejlesztője és gyártója a következő részletes tájékoztatást adta ebben a kérdésben.

A laktóz az állati tejekben található tejcukor. A fermentáló kultúrák minimális laktózt tartalmazhatnak, mert sok esetben ez a baktériumok hordozója, ehhez tapadnak a baktériumok. A laktóz könnyen hasznosítható táplálékforrás a tejsavbaktériumok számára.
A beoltást követően megindul a fermentáció, a laktóz bomlása megkezdődik. Növényi alapanyagok fermentálásakor a kapszulákban található minimális laktóz bomlásnak indul.
A baktériumok a szénhidrátok feldolgozása közben tejsavat, enzimeket, vitaminokat állítanak elő. Többek között a laktóz bontásához szükséges laktáz enzimet is.

A fermentált növényi étel fogyasztásakor tehát a kapszulánként 0,2 gramm laktóznak valószínűleg már laborban kimutatható nyoma sincs. Ha mégis volna akkor a fermentáció közben termelődött enzimek segítenek megemészteni. Így lehetséges, hogy laktóz intoleranciában szenvedők minden probléma nélkül tudnak állati tejből erjesztett joghurt, aludttej, kefir stb. tejtermékeket fogyasztani, mert a laktóz kisebb-nagyobb mértékben benne marad a kész tejtermékben, de az emésztéshez szükséges enzimek is létrejöttek.

A kapszula tartalmát több liter-kiló növényi ételhez használják fel. Csak viszonyításképpen: a 0,2 gramm laktóz legalább egy literhez lesz felhasználva. Egy liter átlagos tehéntejben 47gramm laktóz van (235 darab kapszulában van ugyanennyi!)

A fermentációs úton előállított ételek és italok probiotikusak, olyan természetes savakat, vitaminokat és enzimeket tartalmaznak, amik a kiinduló nyersanyagokban nem voltak benne! 

Az oldal tetejére