A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

A tavasz hírhozója: a medvehagyma

Az egyik első növény, mely tavasszal kizöldíti az erdők talaját, a medvehagyma. A tévesen vadfokhagymaként is emlegetett növény csupán ízében és illatában emlékeztet a rendkívül átható ízű fokhagymára, két teljesen eltérő fajról van szó. Mi több, maga a vadfokhagyma is egy létező faj, mely a medvehagyma előtt jelenik meg a tavaszi erdőkben.  
Megjelenése ugyan egyedi, mégis amivel a kevéssé értő szemek könnyen összetéveszthetik a medvehagymát, az a gyöngyvirág, melynek levele viszont mérgező. Ha esetleg nem a piacon vagy egy üzletben szerezzük be ezt az élénkzöld csodát, mindenképp bizonyosodjunk meg róla, hogy mit is szedünk!
A medvehagyma és a gyöngyvirág megjelenése ugyan hasonló, de ha tudjuk, mire érdemes figyelemmel lennünk, könnyen megkülönböztethető a kettő. Az alábbi fotó segítséget nyújthat annak, aki esetleg bizonytalan lenne, illetve természetesen, a medvehagyma illata az, ami alapján minden esetben meghatározhatjuk, hogy fogyasztható-e az általunk szedett növény. Elegendő összedörzsölni a levelet és ha érezzük a jellegzetes, intenzív hagymaillatot, akkor bátran elfogyaszthatjuk.

Ha szívesen időzünk kint az enyhe időben, magunk is szedhetünk medvehagymát, fontos azonban tekintettel lennünk arra, hogy szabályozás vonatkozik a gyűjtésre.
A legfontosabb tétel a mennyiségi korlát, melynek megfelelően naponta személyenként 2 kg levél gyűjthető. A „szüret” csak olyan helyen történhet, mely nem minősül természetvédelmi területnek. Erről érdeklődhetünk akár az illetékes erdőgazdaságnál, de a NÉBIH interaktív térképe is szemléletes segítség.

 

Ha gyűjtésben gondolkodunk, érdemes azt a szezon elejére időzíteni, így március vége-április közepe (időjárástól függően) az a naptári időszak, amikor minden ideális. A gyöngyvirág kicsit később bújik elő, így minimalizálhatjuk a tévedés kockázatát, és a medvehagyma levelei is ilyenkor a legízletesebbek, legfrissebbek. További kitétel, hogy a már bimbós illetve virágzó növényt nem szabad leszedni. A szabályok betartása mellett azonban nagyszerű tavaszi program lehet egy erdőben tett medvehagyma gyűjtős séta.
 

És hogy mi készülhet ebből a különleges, egészségőrző növényből? Használhatjuk szinte bármilyen sós ételbe, hisz mindent feldob enyhe hagymaízével és vibráló színével. Frissen készülhet belőle krémleves, mártás, kerülhet pogácsába vagy egyéb sós aprósüteménybe. Fontos azonban, ha egy ételt csak frissíteni, gazdagítani szeretnénk a medvehagymával, akkor csak a főzés végén használjuk és csak kevés hőt kapjon, hisz a többi hagymafajtától eltérően ez nagyon hamar elveszíti élénk ízét. Ha pedig meg szeretnénk őrizni az év hátralévő részére is ezt a rövid ideig elérhető finomságot, nagyszerű ötlet a pesto, vagy a medvehagymás só. 

Használjuk hát a medvehagymát, míg tart a rövid szezon, hisz egészségünkre is rendkívül jótékony hatású, emellett pedig a belőle készült finomságokat még azok is kedvelik, akik az erős hagyma íztől tartózkodnak. Mi is adunk egy tippet, hogy mit készítsünk ebből a kora tavaszi csodából!

Medvehagyma krémleves (hozzávalók 1,2 liter űrtartalmú géphez)

  • 30 dkg burgonya (tisztított mennyiség)
  • 1 csokor medvehagyma
  • 3 dkg kesudió vagy 3 evőkanál növényi tejszín
  • Só, fehérbors, szerecsendió
  • Víz a max jelig
  • Opcionálisan: kenyér és olíva olaj a levesbetéthez és a tálaláshoz

A burgonyát tisztítsuk meg, kockázzuk fel, majd tegyük az italkészítő tartályába. A medvehagymát mossuk meg alaposan, a szárát illetve a levelek 4/5 részét vágjuk nagyobb darabokra, és ezt is tegyük a gépbe. Jelen esetben, mivel nagy mennyiségben szerepel az ételben, mindenképp érződni fog az íz, így nem probléma, ha hosszabb ideig főzzük. Sóval, borssal, (ha tehetjük) frissen reszelt szerecsendióval ízesítsük az alapot, majd tegyük a gépbe a kesudiót vagy a növényi tejszínt is. Öntsük fel a max jelig vízzel, és krémleves programon készítsük el a levest. 
Amíg a gép dolgozik, készítsünk egy ropogós levesbetétet is! Vágjunk kisebb kockákra néhány szelet szárazabb kenyeret, majd száraz serpenyőben kezdjük el kíméletesen pirítani. Eközben metéljük vékony csíkokra a maradék medvehagymalevelet. Mikor már a kockák egyenletesen megpirultak, zárjuk le a lángot, és adjuk a medvehagymát egy kevés olívaolajjal együtt a kenyérkockához. Éppen addig tartsuk még a forró serpenyőben, amíg a levelek picit fonnyadnak és a kenyér felszívja az olajat. A krémlevest tálaljuk melegen a finom, ropogós medvehagymás crouton-al.

Források:
https://portal.nebih.gov.hu/-/bekoszontott-a-medvehagymaszezon
https://www.edenkert.hu/edenkert-tv/fuszeres/medvehagyma-vagy-gyongyvirag-kulonbsegek/6535/

 

Az oldal tetejére