Novemberben, egész pontosan november 14-én van a Diabétesz világnapja. Ennek apropójaként ejtsünk szót a növényi italok fogyaszthatóságáról cukorbetegség esetén.
Magyarországon egy 2019. évi felmérés szerint több mint 1,1 millió felnőtt és több mint 5.000 gyermek él cukorbetegséggel, vagyis minden 9. magyar cukorbeteg. Sokkolóan hat továbbá az a statisztika is, miszerint a felnőtt cukorbetegek száma 100 lakosra számolva 20 év alatt megháromszorozódott! A 2-es típusú cukorbetegség hátterében elsősorban korunk népbetegsége, az elhízás és a mozgásszegény életmód áll. Magyarországon különösen fontos erről beszélni, hiszen a világ élvonalához tartozunk; az elhízást tekintve a szomorú 4. helyen állunk egy szintén 2019. évi Eurostat felmérés szerint. Mint a legtöbb betegség esetén, itt is a prevenció lenne a legfontosabb, vagyis együnk kevesebbet és mozogjunk többet!
A helyes étrend megválasztásához érdemes dietetikus szakember segítségét kérni, aki személyre szabottan tud eligazodni a táplálkozás útvesztőjében. A növényi italokat egy korábbi cikkben már górcső alá vettük fogyókúrás szempontból, most tegyük meg ugyanezt a cukorbetegség és különböző szénhidrát-anyagcsere problémákkal küzdők (inzulinrezisztencia, emelkedett éhomi vércukor, csökkent glükóztolerancia) szempontjait figyelembe véve.
Az összehasonlítást itt is a tehéntejjel kezdem. Tévhit ugyanis, hogy a tehéntej a cukorbetegek étrendjébe nem illeszthető be. A tehéntej diabétesz esetén is fogyasztható, viszont számolni kell a szénhidráttartalmát (5,3g / 100g) a diéta összeállításakor. Azt is figyelembe kell venni, hogy a tejcukor (laktóz) gyors vércukoremelő hatású, ezért ügyelni kell az egyszerre elfogyasztott mennyiségre, valamint fogyasztásának időpontjára. Elsősorban a kisétkezések (tízórai, uzsonna) idején javasolt maximum 1-2 dl tej fogyasztása, kiegészítve ezt magas rosttartalmú, lassan felszívódó szénhidráttal.
Mi a helyzet a növényi italokkal? Mindegyik fogyasztható diabétesz esetén?
A növényi italok különböző összetételűek, elsősorban attól függően, hogy miből készülnek, valamint tartalmaznak-e hozzáadott cukrot vagy sem. Ennek megfelelően szénhidráttartalmuk igen változó.
Az olajos magvakból (mandula, dió, mogyoró, kesudió, földi mandula), a pálmafélékből (kókusz), valamint a hüvelyesekből (szója, földimogyoró) készült növényi italok alig, vagy egyáltalán nem tartalmaznak szénhidrátot, ezért a cukorbetegek étrendjébe bátran beilleszthetőek. Ugyanakkor ezek bolti változatai gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot A kókusztejet ráadásul gyakran dúsítják rizzsel is, párhuzamosan növelve ezzel a szénhidráttartalmat. Fontos, hogy cukorbetegség esetén mindig a cukormentes, gabonával nem dúsított változatot keressük a boltok polcain. Ma már kaphatóak pl. steviával édesített növényi italok, amennyiben az édesebb ízt kedveljük. Mindig olvassuk el az élelmiszercímkét, ellenőrizzük az összetevőket és számoljuk bele a feltüntetett szénhidrátot az étkezésünkbe! Még jobb megoldás, ha mi magunk készítjük el kedvenc italunkat egy növényi italkészítő gép segítségével, így pontosan fogjuk tudni, hogy mennyi szénhidrátot fogyasztottunk az adott étkezés alkalmával.
Ezzel szemben a gabonákból készült növényi italok, mint a rizsital, zabital szénhidráttartalma hozzáadott cukor nélkül is akár kétszer nagyobb a tehéntejéhez képest a keményítőtartalom miatt. Egyes bolti, hozzáadott cukrot pluszban tartalmazó terméknél pedig akár háromszorosa is lehet a szénhidráttartalom, ezért a cukorbeteg étrendbe nem javasolt ezek fogyasztása a magasabb glikémiás index, vagyis a gyors vércukoremelő hatás miatt.
Összefoglaló:
- Cukorbetegség esetén kerüljük a gabonákból (rizs, zab) készült növényi italokat!
- A mandulatej, kókusztej és szójatej alig tartalmaz szénhidrátot, ezért cukorbetegek bátran fogyaszthatják.
- Kerüljük a bolti termékek vásárlásakor a hozzáadott cukrot, kókusztej esetén pedig a rizzsel dúsított változatokat!
- Készítsük el otthon növényi italkészítő géppel kedvenc italunkat!
Kíváncsi vagy milyen készülékekkel tudsz fantasztikus növényi tejpótlókat főzni? Kattints ide!