A szoptatás időszaka alatt az édesanyák különösen nagy figyelmet fordítanak a táplálkozásukra. Az első hetek káosza után legalábbis, „tudjuk mindannyian”, hogy szülés után örülünk, ha bármit sikerül enni. Amit elfogyasztunk, babánk ugyanazt az ételt kapja anyatej formájában.
Sok esetben előfordul, hogy a babák furcsa tüneteket produkálnak, mint például bőrkiütés, hasfájás, hasmenés, súlygyarapodás elmaradása, ezért gyakran diétára vonatkozó tanácsot kapnak a gyermekorvostól vagy gyermek-gasztroenterológustól. Ezzel megpróbálják kizárni a tünetet okozó allergént, ha egyáltalán sikerül.
A leggyakoribb allergének között van a tej, ezért igen gyakran tejmentes diétát javasolnak az édesanyának átmeneti időszakra, ha a babának emésztési problémái vannak, és gyakran megesik az is, hogy laktózmentes diétát ajánlanak. A kettő közti különbséget már előző bejegyzésben tisztáztuk.
Ilyenkor sok édesanya bizonytalanodik el, hogy a szoptatás vajon a legmegfelelőbb módja továbbra is a baba a táplálásának, vagy esetleg inkább adjon tejmentes tápszert, ezzel kiváltva az anyai diétát. Sokan azt tanácsolják, hogy válasszák el a babát, sokkal egyszerűbb tejmentes tápszerrel táplálni vagy éppen laktózmentes tápszert adni.
Szerencsére sok édesanya nem így gondolja és nem az elválasztást tartja a megoldásnak, hanem a diéta betartását. Kisebb babáknál ez valamelyest rutinosabban megy, vagy sokkal elfogadottabb, hiszen ők jobban rá vannak szorulva az anyatejre, ha ez az egyetlen táplálékuk vagy mellette még nagyon kevés gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanak.
Azoknak az édesanyáknak van nehezebb dolga, akiknek a gyermeke egy vagy két éves elmúlt, de továbbra is szeretnék őt szoptatni. A környezet, a család, a gyermekorvos sokszor nehezebben fogadja el, azt javasolva, hogy egy ilyen nagy gyereknek már nincs szüksége az anyatejes táplálásra, ezen túl kell lépni, ideje az elválasztásnak.
Legtöbb édesanya és a szakemberek többsége, azonban továbbra is arra biztatja az anyukákat, hogy igenis tartsanak ki az anyatejes táplálás mellett és továbbra is szoptassák gyermeküket, felvállalva a diéta adta plusz feladatokat, ami sokszor kellemetlen és megerőltető áldozatokat kíván részükről.
„Nagyon jól ismerem ezt a helyzetet, magam is voltam ebben a szituációban, én is átéltem. 18 hónapos elmúlt már a kisfiam, amikor tapasztaltam a tejfehérje allergiának a tüneteit. Bizony a legtöbb külső tanács, amit kaptam, hogy most már itt az ideje, el kell választani, és hogy ez nekem sem tesz jót, milyen macera, milyen sok lemondással jár.”
Aki bármilyen a táplálékallergiával küzd, tudja, hogy nagyon tudatos táplálkozást és jelenlétet kíván a mindennapokban, pontosan precízen tartani a diétát.
A saját gyermekünk érdeke, hogy mindenekfelett tartsuk be a meghatározott étrendet, hiszen így tudjuk a megfelelő, egészséges, számára panaszmentes, kellemetlenségektől mentes életet biztosítani.
A szoptatás alatti tejmentes diétában ugyanazokat a szabályokat kell betartani, ugyanazokat az elveket kell követni, mint ha mi magunk lennénk tejérzékenyek. Bizony a legtöbb termék címkéjét el kell olvasni, mielőtt elfogyasztjuk, ez időnk szűkében komoly kihívás.
„Már az első pillanatban, amikor kiderült a diagnózis, rögtön az jutott eszünkbe a férjemmel, hogy hát elolvassuk a dobozos növényi tejeknek az összetételét, amikor pedig még az árával is szembesültünk, akkor bebizonyosodott, hogy mi nem ezt az utat szeretnénk választani. Tejfehérjementes étkezésre mindenképpen házi készítésű növényi italt szeretnénk fogyasztani, mert azt sokkal elérhetőbbnek, egészségesebbnek, állandóan rendelkezésre állónak éreztük. A boltban kartonszámra vásárolni nem akarjuk, mert számunkra nagyon fontos a környezettudatosság.
Felhívtuk Halászi Ildikót, a Vegital tulajdonosát, akivel már előtte is ismertük egymást. Bevallom őszintén, előtte igen távol állt tőlem a különböző növényi italok fogyasztása, távol állt tőlem ez az ízvilág. Elfogadtam a helyzetet, az üzletben pedig még kóstolásra is volt lehetőség. Nem kellett sok idő, és elkezdtem a recepttől eltérni, saját ízlésemre alkotni, amit igazán hosszú távon szívesen fogyasztok.
Amiért igazán kedvelem a növényi italkészítő gépünket, hogy a kilenc év alatt igen sokat változott az ízlésünk „növényi tej” kérdésben és mindig tudok újat alkotni, olyan összetételűvé varázsolom, amit éppen megkívánok, amilyen alapanyag rendelkezésre áll, amilyen ásványi anyagokat, vitaminokat pótolni szeretnék.
Mindemellett nemcsak növényi italt, hanem sokféle levest, mártást, vagy akár lekvárt készíthetek benne a család számára. Utazáshoz viszünk magunkkal „növényi tejet”, természetesen akkor is a saját, házilag készített változatot.
A lányom, amikor táborba megy, szintén visz magával, természetesen gondolunk mindig a többi érzékeny gyerekre, akik sokkal szívesebben isszák a házilag készített növényi italt, mint a bolti változatot. Sőt, a nem tejérzékeny gyerekek, pedagógusok is szívesen kóstolják.
Minden alkalommal, amikor sütést tervezek, vagy csak hirtelen döntöm el, hogy meglepem finomsággal a családot, akkor gyorsan elkészül az alapanyag. Egy puding főzése sem sok idő.
Nemcsak a vásárlások során kell olvasni a címkéket, feliratokat, hanem a saját maguk által elkészített ételeknél is figyelnünk kell. Étteremben, büfében, strandon komoly kihívás az étkezés.
Otthoni főzés során sokkal gazdaságosabb egy saját készülékkel készíteni a növényi italokon kívül, a tejszíneket is.”