A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.
1.890 Ft (1.488 Ft + ÁFA)

Krémsajt baktérium kultúra (10 db-os kiszerelés)

Kevert kultúra, mely mezofil aroma és textúra képző baktériumokból épül fel.

Felhasználási terület: krémsajt, lágysajt, tejföl

Belföldi szállítás esetén a kultúrák épek maradnak.

Minden baktérium kultúra mélyhűtőben tárolandó!

Összetevők:

Lactococcus cremoris

Lactococcus lactis

Leuconostoc cremoris

Lactis biovar diacetylactis

Adagolása:

10 liter tej/1 kapszula (1 u)

Használat előtt a kapszulát vegyük ki a mélyhűtőből, öntsük a kultúra szemeket tálkába és kevés langyos vízzel oldjuk fel a bekultúrázás előtt 10-15 perccel.

Hőoptimuma: 20-30 °C

Tárolása: -18 °C-on gyártástól számított 12-18 hónap

+5 °C-on aktivitását legkevesebb 6 hétig megőrzi

Egységár: 189,00 Ft/db
Elérhetőség: Utolsó 1 db raktáron
1.890 Ft (1.488 Ft + ÁFA)
Kívánságlistára teszem

Leírás és Paraméterek

A kenhető állományú krémsajt könnyen elkészíthető, sokféle képpen felhasználható. Íze kellemesen savanykás, lágy.

KÉSZÍTÉSE:

Tej: Jó minőségű, teljes tejből készüljön. Ez lehet tehéntejből, kecsketejből, juhtejből vagy ezek  keverékéből. Mielőtt hozzákezdenék a sajtkészítéshez, érdemes utánanézni, hogy honnan  tudunk majd friss, jó minőségű tejet beszerezni.

Sajtkultúra: A kultúrát beoltás előtt kell bekeverni a tejbe. Előnyös a porformájú kultúrát, egy  kevés langyos vízben vagy tejbe feloldani a bekeverés előtt 15-20 perccel, hogy a  kultúraszemek alaposan feloldódjanak.
23 °C-on, 10 liter tejhez 1 kapszulányi kultúrát keverünk.

Előérlelés: 5 -10 percig érleljük, pihentetjük.

Tej beoltása: 23 °C-on, 10 liter tejben 1,5-2 ml oltót alaposan elkeverünk. Majd 12 óra alvadási idő  következik szobahőmérsékleten. (20-24 °C-on)

Alvadék vágása: Az alvadékot 4 x 4 cm-res hasábokra  vágjuk. Csak merőleges, majd rá derékszögben  végezzük el a vágásokat!

Ülepítés: 12 óra ülepítés következik.

Formázás: Az alvadékot egy szűrő segítségével bő savóval átszedjük egy sajtkendővel kibélelt tálba  úgy, hogy az alvadék darabok minél kevésbé törjenek össze.  Fontos, hogy nem szabad  rázogatni, összetörni az alvadékot, mert akkor kevésbé lesz krémes.

Csurgatás: A sajtkendő négy sarkát összekötjük és egy kampóra felrakjuk, hogy a savó kicsuroghasson  belőle 12 órán keresztül. Majd kibontjuk a kendőt és óvatosan átforgatjuk a sajtot. Ami alul  volt az kerül felülre. Ezután újabb 12 óra csöpögtetés következik.
(Ezt az időt ha meleg van, lehet rövidíteni 2x6 órára.)

Kibontjuk a kendőt és tálba borítjuk a sajtmasszát. Sózzuk, fűsszerezzük, habosra keverjük. Ezt végezhetjük darálóval, botmikszerrel, aprítógéppel vagy kézzel is.

Tárolás: Hűtöszekrényben 10 nap, 2 hétig eláll.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Mi történik a laktózzal a fermentálás során?

Mi történik a laktózzal a fermentálás során? 
Szakértőnk válaszol! 

Többször felmerült már a kérdés a baktérium kultúrák kapcsán, hogy az összetevőkben szereplő Lactobacillus acidophilus milyen mértékben van jelen az elkészült növényi tejpótlókban, okozhat-e tüneteket.

A baktérium kultúrák fejlesztője és gyártója a következő részletes tájékoztatást adta ebben a kérdésben.

A laktóz az állati tejekben található tejcukor. A fermentáló kultúrák minimális laktózt tartalmazhatnak, mert sok esetben ez a baktériumok hordozója, ehhez tapadnak a baktériumok. A laktóz könnyen hasznosítható táplálékforrás a tejsavbaktériumok számára.
A beoltást követően megindul a fermentáció, a laktóz bomlása megkezdődik. Növényi alapanyagok fermentálásakor a kapszulákban található minimális laktóz bomlásnak indul.
A baktériumok a szénhidrátok feldolgozása közben tejsavat, enzimeket, vitaminokat állítanak elő. Többek között a laktóz bontásához szükséges laktáz enzimet is.

A fermentált növényi étel fogyasztásakor tehát a kapszulánként 0,2 gramm laktóznak valószínűleg már laborban kimutatható nyoma sincs. Ha mégis volna akkor a fermentáció közben termelődött enzimek segítenek megemészteni. Így lehetséges, hogy laktóz intoleranciában szenvedők minden probléma nélkül tudnak állati tejből erjesztett joghurt, aludttej, kefir stb. tejtermékeket fogyasztani, mert a laktóz kisebb-nagyobb mértékben benne marad a kész tejtermékben, de az emésztéshez szükséges enzimek is létrejöttek.

A kapszula tartalmát több liter-kiló növényi ételhez használják fel. Csak viszonyításképpen: a 0,2 gramm laktóz legalább egy literhez lesz felhasználva. Egy liter átlagos tehéntejben 47gramm laktóz van (235 darab kapszulában van ugyanennyi!)

A fermentációs úton előállított ételek és italok probiotikusak, olyan természetes savakat, vitaminokat és enzimeket tartalmaznak, amik a kiinduló nyersanyagokban nem voltak benne! 

Az oldal tetejére