A vegital.hu (tejmentes) sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Vegital kisokos-növényi italkészítés

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján összegyűjtöttük azokat a fontos aranyszabályokat, amik leegyszerűsítik a Vegital készülékek használatát és ami könnyen emészthető formában igyekszik átadni az összes információt, hogy a kezdetekben is magabiztosan használhasd szupermasinádat! Kérünk, hogy a használati útmutató után következő lépésként ezeket a tanácsokat olvasd el. 

Ezeket a kérdésköröket dolgoztuk ki (Kattints arra a kérdésre ami érdekel és automatikusan odavezet az link.)

Mi az a gabona ital/növényi ital/növényi „tej”?
Mi a különbség a boltban vásárolható és a Vegital növényi italkészítővel főzött gabona/mag italok között?
Milyen italokat lehet főzni a növényi italkészítő gépekkel?
Hogyan kell gabona-magitalt készíteni a Vegital növényi italkészítőben?
Vegital növényi italkészítők űrtartalom szerint
Váltószámok
Programok elnevezései
Programok lefutása, tulajdonságai
Aranyszabályok
Mit nem lehet főzni a Vegital italkészítőkben?
Miért teszünk kókuszreszeléket a növényi italokhoz?
Helyettesíthető a kókuszreszelék?
Miért adunk semleges ízű és színű olajat a tejpótlókhoz?
Kötelező beáztatni a gabonákat?
Használhatok zabpelyhet étkezési zab helyett?
Mennyi a főzési idő?
Mekkora az adagolópohár?
Meddig állnak el a gabona/magitalok/tejpótlók?
A tejpólók és tejszínhelyettesítők különbségei
Miért válik ketté a tejpótló?
Melyik házi tejpótló elegyedik a legjobban a kávéval? Melyik tejpótló habosítható?
Miért futhat ki a növényi ital a készülékből?
Mennyibe kerülnek a Vegital növényi italkészítőkkel készített tejpótlók a bolti árakhoz képest?
Krémleves készítése
Krémkása készítése
Lekvár készítés szabályai
Bébiétel készítése
Sűrítés
Fontos szabályok sűrű ételek, sűrítés, krém, baba étel készítésénél
Sűrítő anyagok
Szűrés
Szűrlemény
A szűrlemény felhasználása
A készülék tisztítása
Letapadás megelőzése, kezelése
Vitaminok

Fermentálás kisokos
 

Elsőként nézzük az alapkérdéseket, ami a tej helyettesítését illeti.

Mi az a gabona ital/növényi ital/növényi „tej”?
A növényi tejpótló ital kiváló alternatíva azok számára, akik nem tudnak, vagy nem akarnak tejet fogyasztani. Sokféle növényi ital található a boltok polcain, azonban már te is elkészítheted könnyedén otthon, csupán egy gombnyomással! Az italban csak az lesz, amit te szeretsz és ízlésednek, diétádnak megfelelően fogyasztasz. 
Különféle alapanyagokból állíthatod elő, vagy akár mixelheted is őket:
•    Gabonákból (rizs, zab, árpa)
•    Olajos magokból (mandula, kesudió, mogyoró)
•    Gumókból (földi mandula)
•    Hüvelyesekből (szójabab, földimogyoró)

Bővebb információt itt olvashatsz róla: http://www.vegital.hu/novenyiital


Mi a különbség a boltban vásárolható és a Vegital növényi italkészítővel főzött gabona/mag italok között?
Állagában és ízében is elég nagy különbség tapasztalható. Kóstolóink elmondása alapján ezek az italok jóval krémesebbek, állagában inkább hasonlítanak a tejre. Ízében természetesen nem, de úgy szoktatok fogalmazni, hogy igazi ízük van. 
Egyszerűen finomak. Az is nagyon fontos, hogy tudjuk, mi van benne, mert amit az italkészítőbe teszel magot, gabonát, ízesítőket, biztosan abból lesz a finom ital. Nincs benne sem tartósítószer, sem stabilizátor, semmi káros, vagy szervezet számára haszontalan.
Arról nem beszélve, hogy ha megnézed az összetételt, az iparilag előállított tejpótlókban, alig van szárazanyag tartalom, pár százalék csupán, azért olyan vizesek és hígak. 
Ha még mélyebben beleásnád magad a témába, olvasd el Dr. Németh Renáta cikkét:
https://www.vegital.hu/blog/kereskedelmi-es-hazi-tejpotlok-osszehasonlitasa

 

Milyen italokat lehet főzni a növényi italkészítő gépekkel?
A gabona, - magital főzésen kívül használhatod zöldség és gyümölcs krémlevesek elkészítésére, sima, vagy gabonatejes gyümölcs turmixok, kásák, növényi tejszín helyettesítők (pl. zabszín, rizsszín) főzéséhez is. Ezekkel a készülékekkel főzzük a fermentáláshoz szükséges alapot is, ami egy sűrűbb tejszínnek felel meg. 
Figyelem! A növényi alapú erjesztett ételekhez, italokhoz külön berendezés, fermentáló és erre kifejlesztett baktérium kultúrák szükségesek. A készülék itt található: 
https://www.vegital.hu/fermentalo-keszulek/fermentalo-keszulekek
Bővebb információ a fermentálásról és a fontosabb kérdésekről egy másik cikkünkben olvasható. 

 

Hogyan kell gabona-magitalt készíteni a Vegital növényi italkészítőben?
Az italok, tejpótlók elkészítése egyszerű, ráadásul minimális mennyiségű (literenként kb. 100 g) száraz anyagra (rizs, mandula, szója, dió, köles, stb.) van szükség, ami nagyon olcsóvá teszi az előállítást.
1.    A kimért és a megmosott gabonát, magot és egyéb hozzávalókat a tartályba öntjük.
2.    Hozzáadjuk a vizet és beállítjuk a megfelelő programot, attól függően, hogy italt, kását, juice-t vagy pasztát szeretnénk készíteni.
3.    A gép a program alapján több alkalommal váltakozva főzi és darálja az alapanyagokat körülbelül 30 percen keresztül. Ha elkészült az ital, a készülék sípol.
4.    Az elkészült italt leszűrjük, a maradék őrleményt pedig felhasználhatjuk más ételekhez.

Sok hasznos recept található www.tejmentesreceptek.hu oldalunkon, ahol a pontos mennyiségek is könnyedék átválthatóak. 

Nézzük az italkészítő gépeket űrtartalom szerint:
Jelenleg kapható készülékek:
Rainbow Carmine (1800 ml), Rainbow Kiwi (1800 ml), Rainbow Grey (1800 ml), Rainbow Capuccino (1800 ml), Vegital Smile (1200) ml, Vegital Silky (1000 ml)

Régebbi készülék:
Baby Boy (900 ml), Baby Girl (900 ml), Basic (1300 ml), Jasmine Silver (1300 ml), Jasmine Red (1300 ml), Jasmine Green (1300 ml), Cherry (1300 ml), Glass Rubin (1300 ml), Glass Gold (1300 ml), Glass Scarlet (1300 ml) Snow White (900 ml), Baby Teddy (900 ml), Silver Digital (1300 ml), Rainbow Magenta (1800 ml), Rainbow Violet (1800 ml)

 

VÁLTÓSZÁMOK:
A legtöbb recept hozzávalói 1,3 l-es készülékre vannak megadva, ezek az összetevők könnyedén átválthatóak a következők szerint:
900 ml Baby-1300 ml-es gépek szorzója 1,4 (fordítva: 0,7)
1300 ml-es gépek - 1800 ml-es Rainbow szorzója 1,4 (fordítva: 0,7)
900 ml Baby-1800 ml-es Rainbow szorzója 2 (fordítva: 0,5)
1000 ml Silky-1800 ml-es Rainbow szorzója 1,8 (fordítva: 0,6)
1000 ml Silky-1200 ml-es Smile szorzója 1,2 (fordítva: 0,8) 

 

PROGRAMOK ELNEVEZÉSEI
Az új gépeink angol nyelvű panellel ellátottak, itt találod, hogy melyik, minek felel meg magyarul. Az egyes modellek részben eltérő programokkal működnek: van, ami megegyezik, de van olyan, ami csak bizonyos modellek sajátossága pl. a Chunky soup funkció.
Soymilk Dry - szója és egyéb gabona ital, száraz (A kemény magok, gabonák áztatás nélkül kerülnek a készülék tartályába)
Soymilk Soaked - szója és egyéb gabona ital, áztatott (A magok, gabonák áztatás után, megpuhulva kerülnek a készülék tartályába)
Five Grain - magtej, vegyes gabona/mag (Ezzel a programmal gyorsan puhuló magokból, gabonákból és gumókból készíthető tej- és tejszín helyettesítő ital. Kímélőbb program, mint az első kettő, a hőmérsékletet lassabban emeli, és rövidebb ideig tartja 100 fok közelében.) Tejpótlókhoz, illetve erősen habosodó alapanyagokhoz leginkább ezt a programot javasoljuk.
Bio - 40 fokos "magtej" (Kímélő program, amely 40°C-on működik, így a program során nem főnek ki az enzimek és a vitaminok az ételekből.) Ez a program komoly elővigyázatosságot és a higiéniai szabályok szigorú betartását igényli!)
Chunky Soup - darabos leves (Ez a program alkalmas olyan levesek és raguk főzésére, amelyek hozzávalói csak megfőnek, de egyben maradnak (hagyományos levesek, raguk). A programban darálási funkció nincs.)
Smooth Soup - krémleves (Zöldség- és gyümölcs krémlevesek főzésére alkalmazható program, akár egynemű, akár vegyes alapanyagokból.) 
Cereal - kása, sűrűbb „tejszín” (Szuper reggeliként szolgálhat egy gyümölcsökkel teli zabkása, vagy köleskása, de könnyedén elkészítheted ezzel a programmal a tejmentes „tejszínt” is, amit aztán főzéshez, krémekhez, süteményekhez is felhasználhatsz!)
Jam - lekvár, dzsem (Ez a program alkalmas víz hozzáadásával készült szörpök, dzsemek készítésére.)
Baby food - bébiétel, mártás (Zöldségekből, gyümölcsökből, akár gabonák, magvak hozzáadásával készíthető bébiétel, mártás, vagy szósz ezzel a programmal.)
Corn Juice – kukorica ital (Kukorica és egyéb lágy alapanyagú italok főzhetőek ezzel a funkcióval, egyben a lekvár készítő programnak is megfelel azoknál a modelleknél, ahol külön Jam funkció nincs feltüntetve)
Juice - nyers turmix funkció (Automatikus turmixolás. Főzés nélküli program, amellyel nyers ételek és italok, smoothie-k, juice-ok készíthetők.)
Blend - kézi vezérlésű darálás (Rövid daráló program. Szárazanyag darálására nem alkalmas, kizárólag folyadék hozzáadásával alkalmazható.)
Öblítés/Auto cleaning (Ez a program szolgál a gép elöblítésére, ehhez fel kell tölteni a tartályt tiszta - hideg vagy meleg - vízzel majd megérinteni az Juice/Auto Clean/Öblítés gombot.)

PROGRAMOK LEFUTÁSA, TULAJDONSÁGAI
Az egyes programok minden géptípusnál - nem csak időtartamban, de a főzési és darálási idők hosszában, gyakoriságában is - eltérnek.
A keményebb gabonák esetében a főzés és a darálás - érthető okokból - sokkal hosszabb időtartamban megy végbe, mint pl. a könnyebben főzhető és gyorsabban puhuló zöldség/gyümölcs összetevőkből készülő krémlevesek esetében. 
Más a programok lefutása is: pl. a bébiétel program nagyon lassan emeli a hőmérsékletet, csak a legvégén van 1-2 percig 98 fokon. Ugyanez a program a darálásban is nagyon eltér a többitől: amíg alacsony a hőmérséklet, csak néhány hosszabb darálás fut le, a végén pedig 25 alkalommal 3 másodpercesek a darálási etapok. 
A krémleveseknél is kb. 18 perc alatt éri el a program a 80 fokot és szintén csak az utolsó előtti 5 percben van 98 fok körül, az utolsó ötben pedig visszaesik a hőmérséklet 80-85 fok közé. A darálási terminusok is jelentősen eltérnek, sokkal hosszabbak, de kevesebb van belőlük. 
A növényi ital programok már az 18. percnél 98 fok körül vannak és ezt kisebb ingadozással tartják is végig. Nem részletezünk minden programot, a lényeg, hogy úgy vannak összerakva, hogy alkalmazkodni tudjanak a várható alapanyag tulajdonságaihoz és lehetőleg minél kíméletesebben főzzenek, hogy minél több hasznos anyag megmaradjon a végtermékben. A hőmérsékleteket egyébként nagymértékben befolyásolja az induláskori alapanyag hőmérséklet. Az a legoptimálisabb, ha az 20-24 fok körül van, (szobahőmérsékletű) akkor lesz tökéletes a főzés.


ARANYSZABÁLYOK TEJMENTES ITALOK, ÉTELEK KÉSZÍTÉSÉHEZ
Van néhány dolog, amit érdemes tudni, betartani, hogy jó ízű, kellemes italokat, krémeket, leveseket, kásákat stb. kapjunk a Vegital gépek használatával, és elkerüljük a csalódásokat. Ezeket rendre kérdezitek is, így most összegyűjtöttünk néhányat.

 

Minden aranyszabályok közül is az első és legfontosabb: 
A Vegital növényi italkészítők vízzel főző készülékek, amennyiben nincs bennük megfelelő mennyiségű folyadék, egyes típusok el se indulnak, mások leégést eredményeznek. Ennek elkerülése végett legalább a minimum jelzésig kell lennie a víznek/folyadéknak a szárazanyaggal együtt. 

 

Mit nem lehet főzni a Vegital italkészítőkben?
Nyers húst korlátozottan lehet főzni benne. (A keményebb, órák alatt megfőzhető húsokat nem szabad bele tenni!)
A gyorsan megpárolódó, kis kockákra vágott húsokat, például halat, vagy csirkemellet bele lehet főzni a levesekbe a darabos leves programon. Ugyancsak bele lehet turmixolni egy baba ételbe az előre megpárolt, felaprózott húst is. 
Sajtot, banánt, csokoládét, mézet csak utólag szabad beleturmixolni a kész, még meleg italhoz, mert főzés során leragadhat. A banán remek sűrítő anyag bébiételeknél, vagy édes krémleveseknél!
Mézet mindig csak a kihűlő félben levő italhoz adj (80 fok alatt) hogy a vitaminok megmaradjanak! Édesítésre kiváló az eritrit vagy a glicin, ezeket már az elején, a többi összetevővel beleteheted a tartályba.
A sűrítőket pl. burgonyapelyhet, kölespelyhet, zabpelyhet, konjac lisztet, xantánt, pektint, vagy akár külön elkészített szokásos habarásokat, rántásokat mindig utólag keverjük a kész italokhoz, levesekhez, tejszínhelyettesítőkhöz. A pelyhek használata fokozott odafigyelést igényel, mert könnyen letapadhatnak. Így ha már a program elején a hozzávalók között vannak, mindenképpen egy turmixolás előzze meg a főzési folyamatot. 

 

Miért teszünk kókuszreszeléket a növényi italokhoz?
Mindegyik recept tartalmaz fél-egy adagolópohárnyi kókuszreszeléket, ettől nem csak a színe lesz szebb az italnak, de az állaga is: sokkal szívesebben fogod meginni, mert amellett, hogy finom, krémes, még gusztusos is. Tulajdonképpen elveszi a gabonák nyákos jellegét. Ilyen mennyiség mellett az ízt sem befolyásolja, viszont jelentősen növeli az ital beltartalmi értékét.
Az olajos magokból készülő tejpótlók esetén elhagyható, de a gabonákból főzött tejhelyettesítőknél a megfelelő állag elérése miatt nem hiányozhat a receptből. 
Javasoljuk a magas zsírtartalmú kókuszreszelék használatát:
https://www.vegital.hu/fozesi-alapanyagok-kiegeszitok/gabonak/kokuszreszelek

Helyettesíthető a kókuszreszelék?
Előfordul, hogy valaki nem szereti a kókusz ízét, vagy diétája miatt nem fogyaszthatja, ebben az esetben a földimandula, vagy más néven tigrismogyoró lehet a tökéletes választás. 
A földi mandula ízletes, tápláló, egészséges rágcsálnivaló, kiváló ital- és süteményalapanyag, népszerű csemegévé vált hazánkban is. Antiallergén tulajdonsága miatt a dióra és a mandulafélékre allergiásak is bátran fogyaszthatják. 
A földimandula gumó hasonló ízkarakterű, mint a mandula, de lényegesen édesebb. Maga a gumó is közvetlenül fogyasztható, kiváló nassolni való, ami nem hizlal, és nem emeli a vércukorszintet. 
Fogyasztható nyersen, pirítva vagy őrölve, de felhasználható lisztként is. Finom tejpótló ital készül belőle. 
https://tejmentesreceptek.hu/recept/foldi-mandula-ital/

 

Miért adunk semleges ízű és színű olajat a tejpótlókhoz?
Minden italhoz érdemes legalább 1 evőkanál semleges ízű étolajat adni, általa lesz az tejhelyettesítő lágy, krémes, nem beszélve arról, hogy a beltartalmi értékek is növekednek az olaj által.
Fontos, hogy semleges ízű olaj legyen, mert a markánsabb ízű olajok nem lesznek finomak a tejpótlókban. Pl. olívaolaj használatát inkább a levesekbe ajánljuk. 
Plusz hozzáadott kókuszzsírt csak akkor használj, ha sűrű italokat szeretnél készíteni, pl. „tejszínt”. 
Az olaj a fentieken kívül azért is szükséges, hogy ellensúlyozza a reszelékben levő kókuszzsír rigid tulajdonságait: a kókuszzsír 24 fokon dermed, kiválik, és megül az ital tetején, nem segít elegyíteni a többi összetevőt. Az olaj dermedéspontja sokkal alacsonyabban van, ezért a kókuszsírhoz adagolva javítja annak dermedési tulajdonságait. 
Aki regenorozik az natúr libazsírral vagy mangalicazsírral helyettesítheti az olajat.

 

Kötelező beáztatni a gabonákat?
Főzés előtt be lehet áztatni a gabonákat, magvakat, de nem kötelező.


Használhatok zabpelyhet étkezési zab helyett?
Igen, de kellő óvatossággal. Mivel a pehely még jobban megdagad, mint a zab, ezért ott, ahol mi egy adagolópohár zabot írtunk a receptbe, csak fél, vagy negyed adagolópohár pelyhet szabad használni és minden esetben turmixolás előzze meg a főzés funkciót. A pehely ugyanis hajlamos letapadni. Fokozottan kell ügyelni arra is, hogy a tartály alján ne legyenek vízkő szemcse lerakódások, mert az alapanyagok, főként a pelyhek könnyen hozzátapadnak és leéghetnek.  A tartály tisztítását később bővebben kifejtjük. 

 

Mennyi a főzési idő?
Kb. 30 perc, a hideg turmix funkció 3-4 perc.

 

Mekkora az adagolópohár?
Az 1,3 és 1,8 liter űrtartalmú készülékekhez adott adagolópohár kb. 80 ml-es és kb. 70 g gabona és 36 g kókuszreszelék fér bele. A kisebb készülékhez 20 ml-es adagolópohár tartozik, azért javasoljuk a tejmentesreceptek.hu oldalunk használatát a pontos átváltáshoz.

 

Meddig állnak el a gabona/magitalok/tejpótlók?
Hűtőben a gabonaitalok (rizs, zab, árpa, köles) kb. 3 hétig állnak el. A magitalok (kókusz, mandula, kesudió) kicsit rövidebb ideig kb. 2 hétig.
A hosszú eltarthatóság titka, hogy főzés után le kell hűteni az italt és 2 órán belül hűtőbe tenni, így megnyúlik az eltarthatóságuk. 
Hűtés nélkül, (pláne, ha meleg van) egy nap alatt el kell fogyasztani az italokat.
Illetve fokozottan kell ügyelni a használt eszközök így az üvegek és a szűrő tisztaságára is. Egy nem megfelelően letisztított szűrőben megbújó baktérium is okozhatja a tejpótló idő előtti savanyodását. 

 

A tejpólók és tejszínhelyettesítők különbségei:
A "növényi tej" abban tér el a "tejszíntől", hogy több benne a szárazanyag és/vagy kevesebb a víz, illetve míg a növényi italoknál szín-, és szag semleges olajat használunk, a növényi tejszínpótlóknál kókuszzsírt. 
A magas keményítőtartalmú gabonák (pl. köles, rizs) könnyen adnak "tejszínt", míg az olajos magokat sűríteni kell a végén konjac liszttel (vagy más sűrítővel).
Kivétel a kesudió, ami elég sűrű "tejet" "tejszínt" eredményez, paleo italoknál használható sűrítőként is.
Egy izgalmas tejszín receptet sikerült kikísérleteznünk, ami felverhető. A receptet itt találod: 
https://tejmentesreceptek.hu/recept/felverheto-tejszin-tejszinhab/

A tökéletes joghurthoz pedig ezt a receptet ajánljuk: 
https://www.vegital.hu/blog/novenyi-joghurt-keszites

 

Miért válik ketté a tejpótló?
Előfordul, hogy a gondosan elkészített tejpótló kettéválik a hűtőben. A növényi tejpótlók hajlamosak szétválni. Tudtad, hogy ez többnyire természetes tulajdonságuk? 
Semmi pánik! Bemutatjuk az okokat és segítünk abban, mit tegyél ilyenkor!
Természetes jelenség, hogy a növényi italok, - ahogy a boltban kapható, vagy otthon készült gyümölcslevek is például – állást követően szétválnak kissé. A gabonából készült tejpótlók kevésbé hajlamosak rá, de az olajos magból főzöttek, valamint a kókusztej szinte minden esetben. Ez elsősorban abból adódik, hogy a korábban megszokott tehéntej kémiai összetételét nehéz és nem is kívánatos feladat leutánozni növényi ital készítésekor. A tehéntej esetében a homogenitást a vizes oldat (pl.: tejcukor, ásványi só), részben a kolloid oldat (pl.: fehérjék), illetve az emulzió (pl.: zsír) részeinek egésze jelenti. A tejzsír egyébként hosszas állás után ugyanúgy különválik a tehéntejben is és a felszínén, mint tejszín gyűlik fel.
Amikor növényi italkészítésbe kezdünk otthon, a legfontosabb, hogy fejben is szakítsunk a megszokott beidegződésekkel, az elkészült italunkat ne a tehéntejhez hasonlítsuk!
Ha a készülékből kiöntött italunk kancsóba töltés után szétválna, először is ellenőrizzük, hogy természetes szétválásról van-e szó, vagy esetleg a főzési/készítési folyamatban csúszott valami olyan hiba, ami ezt a jelenséget okozta. Amennyiben az ital forró, és állaga krémes, biztosan nem történt olyan hiba, amiért a készülék okolható.
Nézzük meg, az alapanyag rendben van-e: Ha minőségi, és szavatossági időn belül feldolgozott alapanyagról van szó, kizárhatjuk ezt az okot is. A mennyiségek arányának kisebb változtatásával is lehet kísérletezni, amennyiben a szétválás túl zavaró lenne.
Az is megoldást jelent, ha adunk 1 evőkanál basmati rizst az olajos magokhoz, így elejét vehetjük a szétválásnak és a tejpótló állaga is krémesebb. Az ital konzisztenciáját javítani akár kollagén peptiddel is lehet. A kollagén fehérjével dúsítja (a növényi tejhelyettesítők nem dúskálnak fehérjében) és emulgeálja, egyneműsíti az italt. Ezen kívül remekül hat az ízületekre, hajra, körömre, a bőrünkre.
Ezeket a szempontokat figyelembe véve értékeljük a tejhelyettesítő szétválását. Amennyiben ízletes és krémes, fogyasztás előtt mindig rázzuk össze a finom növényi italunkat, így a szétvált részek pillanatok alatt összeállnak újra egységessé!
Szeretettel ajánljuk figyelmedbe az alapanyagokról szóló blog cikkünket a témához kapcsolódóan:
https://www.vegital.hu/blog/novenyi-italok-mibol-fozzuk

Melyik házi tejpótló elegyedik a legjobban a kávéval? Melyik tejpótló habosítható?
Tapasztalataink szerint leginkább a mandulából és a törökmogyoróból készült tejpótló harmonizál a kávé aromájával és ezek a tejhelyettesítők szépen is elegyednek vele. 
Törökmogyoró ital receptünket itt találod: 
https://tejmentesreceptek.hu/recept/torokmogyoro-ital/
A legtöbb növényi ital habosítható, főleg ha tartalmaz valamilyen hüvelyes összetevőt, például gyöngybabot, mungóbabot, vagy szóját, de a mandula italokon is szép hab alakítható ki.
Próbáld ki habosítható mandula ital, vagy a habosítható kesudióital receptünket: 
https://tejmentesreceptek.hu/recept/habosithato-mandula-ital/
https://tejmentesreceptek.hu/recept/habosithato-kesudio-szoja-ital/

Miért fut ki a növényi ital a készülékből?
A kifutást legtöbbször az alapanyag magas keményítő tartalma okozza. 
A megoldás az, hogy ki kell deríteni melyik alapanyag felelős ezért, és annak a mennyiségét kell csökkenteni és/vagy egyidejűleg alacsonyabb hőfokú programot kell választani pl. a Five Grain programot. A SOYMILK és a SMOOTH SOUP programok a készüléken a legerősebb fűtőfokozatok. A habosodás érzékelő periodikusan kapcsol be és úgy van programozva, hogy a lassú kifutásokat képes érzékelni a környezetében. Ha pl. oldalt fut ki és a hab nem éri el az érzékelőt, azt nem
képes érzékelni.

Mennyibe kerülnek a Vegital növényi italkészítőkkel készített tejpótlók a bolti árakhoz képest?

Kalkulációnkat itt találod: 
https://www.vegital.hu/sporolj-okosan-a-vegitallal

ZÖLDSÉG/GYÜMÖLCS KRÉMLEVES KÉSZÍTÉSE
A zöldségeket, gyümölcsöket kb. 1-1,5 cm es darabokra kell felvágni. Érdemes főzés előtt összeturmixolni a Juice/Blend funkcióval, (így elejét vehetjük a leragadásnak) és ha kész, utána elindítani a programot. Természetesen vizet kell hozzá tenni, legalább a minimum jelzésig.
A növényi italkészítők fix lefutású programmal rendelkeznek, ezért minden hozzávalót egyszerre kell beletenni a készülékbe. Ebben az esetben nem lehet menet közben az ételt megkeverni, a programot megszakítani, és újraindítani (kivéve a Silver Digital készülékünk esetében).
A levesfőző funkciók csak olyan alapanyagok főzéséhez elegendőek, amelyek ezen időn belül megpuhulnak.
A főzés menete:
1. Minden alapanyagot beleteszünk a tartályba.
Elsőként a zsiradékot, hagymát, a felkockázott zöldségeket, ízesítőket, majd vizet/alaplevet a maximum jelig.
2. Amikor meggyőződtünk róla, hogy minden hozzávaló kellő mennyiségben a tartályban van, átesszük a készülék fejét, kiválasztjuk a Chunky Soup vagy Cream Soup programot és elindítjuk.
3. Amikor lejárt a program, megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, ízesítjük és tálaljuk.
Ha plusz vitamint szeretnénk a levesbe, utólag még turmixolhatunk hozzá gyümölcsöt, zöldséget.

 

KRÉMKÁSA KÉSZÍTÉSE
A kása az egyik leggyakrabban előforduló étel a reggeliző asztalon. Amellett, hogy nagyon finom és tápláló, sok rostot és fehérjét, ellenben kevés zsírt tartalmaz. 
A Vegital növényi italkészítőiben nem pelyheket, hanem egész gabonákat és magvakat használunk a kása főzésekor. Zabpehely helyett zabot, kölespehely helyett kölest.
A főzési folyamat abban különbözik a tejpótlókétól, hogy itt a letapadások elkerülése végett egy Juice programot kell lefuttatni a Cereal/Kása program előtt. 
A kész kását át lehet szűrni, de nem feltétlenül szükséges. Ezt rögtön a program lejárta után végezd el. A kása ekkor még viszonylag folyékony, de ahogy hűl, úgy sűrűsödik.
A kész kását ízlés szerint gazdagíthatod darabolt friss- és/vagy aszalt gyümölcsökkel, csoki darabkákkal, mézzel, fahéjjal, olajos magvakkal.
Itt találod kásáinkat: 
https://tejmentesreceptek.hu/?s=k%C3%A1sa


LEKVÁR KÉSZÍTÉS SZABÁLYAI
A lekvár főzésnél ugyancsak lényeges az elődarálás, valamint az, hogy a cukrot/édesítőt vízzel elkeverve add a gyümölcshöz.
Lekvárt csak víz hozzáadásával (2-3 dl) tudsz készíteni, így kissé folyós lesz a végén, ez viszont egyszerűen megoldható citrus pektin hozzáadásával: minél többet teszel bele annál zselésebb lesz, akár vághatóvá is teheted így a lekvárt. (pl: birsalmasajt).
Először tedd dunsztba, mire kihűl, elnyeri a végső sűrűségét.
Tippek a lekvárokhoz:
Egy jó ötlet lekvárfőzéshez: keverés nélküli az a javaslat, hogy tegyünk a tartály aljába kevés 10%-os ecetet (1-2 teáskanálnyi elég). Ezzel jó eséllyel meg lehet előzni a leégést.
Másik tipp: az alma tartalmú lekvárok esetében nem biztos, hogy kell külön pektin, mert az alma héjában eleve ott a pektin (az almapektint az alma csutkájából és héjából, hullott almából készítik). Mi magunk is csinálhatunk ilyet, amikor valamihez felhasználunk sok almát és megmarad a héja és a csutkája. Annyi vízzel, ami ellepi, fel kell főzni, majd lecsepegtetni, dunsztolni, hogy elálljon a későbbi felhasználásig.
Hidegtányér próba: amikor lejár a program, egy hideg tányérra cseppents egy picit a lekvárból és várd meg, míg kihűl. Ezalatt besűrűsödik, és már láthatod is, hogy mennyire fog megszilárdulni. Ezt a cseppet érdemes megkóstolni, így érzed, hogy elég édes-e. Ha nem, még van lehetőség édesíteni, illetve, ha nem elég sűrű, még tovább sűríteni pektinnel. Fontos viszont, hogy körülbelül 80 fokon bekerüljön az üvegekbe és menjen a dunsztba.
Egy etalon lekvár recept bármilyen gyümölcsre. (Most sárgabarackot használtunk): 
Az adagok Rainbow géphez valók, így ha más készüléked van, akkor az oldalon váltsd át a hozzávalók adagját.  
A mennyiségnél tudod beállítani a géped űrtartalmát.
https://tejmentesreceptek.hu/recept/sargabaracklekvar/

 

BÉBIÉTEL KÉSZÍTÉSE
A receptek hasonlóak, mint a krémleveseknél, csak több szárazanyag kell bele és kevesebb víz. A lényeg, hogy a zöldség/gyümölcs legfeljebb a minimum jelig érjen és a víz lepje el. Ahhoz, hogy ne kapjon oda, érdemes először ledarálni a Juice/Blend programmal és utána elindítani a Baby Food programot. Természetesen sok függ attól, mi az alapanyag, annak mennyi a cukor és keményítőtartalma, így egészen pontosan nem lehet előírni az adagolást, csak hozzávetőlegesen. A legjobb, ha legalább egy ujjnyival ellepi a víz a szárazanyagot, és ha az eredmény túl híg lenne, gabonapelyhekkel, burgonyapehellyel, nyílgyökérliszttel, banánnal, babakeksz hozzáadásával, a gyümölcsöket pedig pektinnel lehet sűríteni. Cukrot hozzáadni csak a végén szabad, mert az hajlamos a leégésre.
A Baby Food programmal lehet készíteni a fenti szabályok alapján mártásokat is.
https://tejmentesreceptek.hu/recept/alma-korte-fozelek-nem-csak-babaknak/

SŰRÍTÉS
Fontos szabályok sűrű ételek, sűrítés, krém, baba étel készítésénél:
A leégés elkerülése végett a sűrű, vagy magas keményítő tartalmú alapanyagot először daráld le a Juice/nyers programmal, csak utána indítsd el a főzőprogramot. Különösen igaz ez akkor, ha krémlevest készítesz, amibe pl. rizst, krumplit teszel sűrítőnek, ezek - ha nincsenek ledarálva - leülnek a tartály aljába és növelik a leégés kockázatát. A legjobb, ha hozzászoksz, hogy először gyorsan lefuttatod a nyers programot és utána indítod a főzést.
Ha sűrű ételt szeretnél, a sűrítést lehetőleg a végén végezd el egy turmix programmal (pl. rántás, habarás). 
Baba ételeket, leveseket, mártásokat remekül lehet sűríteni a végén burgonya, köles, stb. pelyhekkel, konjac liszttel, vagy akár külön elkészített szokásos habarásokkal, rántásokkal, itt
szintén a Juice funkciót tudod használni.  

Sűrítő anyagok: 

Ha sűríteni szeretnéd az italt/ételt jó megoldás a xantán, esetleg a xantán/zselatin kombó is. 
Xantán:
A xantán egy íztelen és szagtalan por, amelyet szénhidrátból nyernek ki a Xanthomonas campestris segítségével. Stabilizátorként és emulgeálószerként szolgál, és nedvfelszívó képességének köszönhetően könnyen megköti a vizet, így javítja a gluténmentes termékekből álló tészta minőségét.

https://www.vegital.hu/xantan2

Zselatin:
A zselatin egy áttetsző, színtelen, majdnem íztelen szilárd anyag, melyet az állatok kötőszövetéből kivont kollagén irreverzibilis hidrolízisével állítanak elő.

Agar-agar
Aki nem fogyaszt állati eredetű alapanyagot, annak zselatin helyett az agar-agar javasolt:
Az agar-agar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya, tengeri vörösmoszatokból nyert, növényi eredetű zselésítő anyag (növényi zselatin a vegetáriánus táplálkozásban).
A japán édességek elengedhetetlen alapanyaga – a zselés állagot biztosítja. Készíthetünk vele lekvárokat, zseléket, krémeket, tortát, kocsonyát, ízesített aszpikot.
https://www.vegital.hu/agar-agar

Konjak liszt: 
A konjac liszt gluténmentes, íztelen, szagtalan lisztféleség. Alacsony a kalóriatartalma, nem emeli a vércukorszintet, minimális a szénhidrát- és  a zsírtartalma. Jól megköti a vizet, ezért az ételek sűrítéséhez, pudingok, mártások, krémek készítéséhez kiválóan alkalmas.
https://www.vegital.hu/konjacliszt

Pektin:
Természetes, a gyümölcsökben is megtalálható zselésítő anyag lekvárok, dzsemek és zselék készítéséhez. A pektin használatával kevesebb cukorral, rövidebb főzési idővel készülhetnek a dzsemek, így ízük gyümölcsösebb marad.
https://www.vegital.hu/citruspektin

SZŰRÉS
Már többször felmerült a szűrő kérdése is: a műanyag szűrőtartályt ki kell venni a gépből, mielőtt elindítanád, különben - mivel hőre lágyuló műanyag - beleolvad a tartályba. A szűrő a megfőtt tejhelyettesítő szűrését szolgálja, nincs rá szükség a főzésnél.
Magtejek, különösen a mandulatej annyira apróra őrölt szűrleményt eredményeznek, hogy érdemes a normál szűrést követően még egyszer leszűrni.
Ebben az esetben igen hasznos egy sűrűbb szövésű anyag, vagy szűrőzsák, ami a legapróbb morzsákat is eltávolítja. 

SZŰRLEMÉNY
Gyakori kérdés, hogy mit lehet kezdeni a megmaradt szűrleménnyel?
A szűrlemény a növényi tejhelyettesítők főzéséből visszamaradt száraz és rostanyag. 
A szűrleményben sok, a szervezet számára hasznos íz és rostanyag marad vissza, ezért azt érdemes további felhasználásra félretenni.  Mivel a rostot a szervezetnek nem kell lebontania, viszont fontos ballasztanyagot képez, elősegíti a tökéletes emésztést, illetve a jótékony baktériumok szaporodását a belekben. Fogyasztását követően később éhezünk meg, ezáltal közvetve támogatja a fogyókúrát is. 
A szűrlemény - a készülékbe tett anyagok eltérő mennyisége folytán általában kb. 80 - 150 gramm mennyiségű. Egyebek mellett elsősorban kókuszt tartalmaz, mivel az szinte minden tejhelyettesítő italban megtalálható. Emellett megmaradnak a mandula és egyéb magvak, a rizs, vagy más gabonák finomra őrölt szemcséi is, amelyek sok értékes rostot, zsiradékot, íz anyagot tartalmaznak.
Ezt a masszát többféle módon is hasznosíthatjuk.

A legegyszerűbb módja a felhasználásnak, ha kásaként elfogyasztjuk, feltuningolva némi 
•    apróra vágott aszalt, vagy nyers gyümölccsel, 
•    mézzel vagy egyéb természetes, lehetőleg folyékony állagú édesítővel (almacukor, glicin), 
•    apróra tördelt 80%-os, tejmentes csokival, 
•    fahéjjal, 
•    bio citrom vagy narancs reszelt héjával, 
•    feldarabolt olajos magvakkal. 

Amennyiben túl száraz lenne, öntsük fel annyi növényi tejhelyettesítővel, hogy kása állagú legyen. 
Készülhet belőle ezen kívül sütemény, de sütőben kiszárítva és megőrölve lisztként is funkcionálhat a későbbiekben. 

A szűrlemény felhasználásáról bővebben itt írtunk: 
https://www.vegital.hu/blog/lelemenyes-szurlemeny
A recepteket pedig itt találod:
https://tejmentesreceptek.hu/category/novenyi_italkeszito/szurlemeny_felhasznalas/

MOSOGATÁS
Alapvetően elmondható, hogy a készülékeket nagyon könnyű tisztán tartani. Az egyik fontos tényező, ha elkészültünk a finom tejpótlóval, vagy levessel, mielőbb öntsük ki a tartályból az italt, hogy az étel ne tudjon beleszáradni. Így tulajdonképpen főzés után csak öblíteni kell, illetve mosószeres szivaccsal kicsit áttörölgetni. 
Mivel hazánkban igen kemény a víz, ezért a rendszeres ecetes áztatás is javasolt.  20%-os ecetet kell a készülék tartályába önteni (elég 1 dl az aljába) és egy éjszakát áztatni. Másnap jó forró vízzel kiöblíteni, így mindig makulátlanul tiszta és vízkőmentes lesz.

Mi történik, ha mégis letapad valami? Az első, hogy nem szabad pánikba esni. Minden szennyeződés eltávolítható.

Előbb mossuk el a tartályt, hogy tényleg csak a letapadás maradjon benne. Öntsünk bele 20%-os ecetet és hagyjuk egy éjszakát ázni. Másnap már könnyedén lesúrolható egy dörzsi szivaccsal a tartály.
Az ecet fantasztikus! Mi nem csak ételekbe, hanem takarításhoz is rendszerint használjuk.
Vevőink tapasztalata szerint mosogatógépkapszulával is lehet tisztítani a belső felületet. Sós vízzel lefuttatni egy magtej programot, majd a forró vízbe dobni egy kapszulát. Egy éjszakát áztatni és másnap jól elmosni.
Gyakran feltett kérdés, hogy lehet-e a gépet mosogatógépbe tenni. Egyértelmű NEM a válasz, mivel elektromos készülék és meghibásodik, ha víz kerül az elektronikába. A fejnek a gépbe lógó része nyugodtan mosogatható, folyathatod is rá a vizet, de a fej többi részét csak törölgesd le nedves ruhával. Amennyiben a fejbe víz kerül, az elektronika, vezérlés, motor (tulajdonképpen az egész gép) meghibásodik, nem javítható, csak cserélhető és ez nem tartozik a garanciális javítások körébe.

TOVÁBBI KÉRDÉSEK, VÁLASZOK A GÉPEK TISZTÍTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

Milyen gyakran szükséges a tisztító programot (Clean) használni? Minden egyes használat után? 

A tisztítóprogram valójában csak egy öblítéses lehetőség, ami arra jó, hogy ne száradjon a tartályba az ital maradéka, de a kézi mosogatás tökéletesebb. Egyes tejhelyettesítőknél elég lehet egy meleg vizes öblítés, (pl. kókusztej) máskor viszont akár egy enyhén mosogatószeres, dörzsis szivacsra is szükség lehet, főként a gabona alapú tejek főzése után, mert a keményítő többnyire letapad a talpon, annak nem elég az öblítés.
A gabona alapú tejhelyettesítőknél gyakrabban fordul elő a letapadás a keményítő miatt, amihez a vízkő is hozzáteszi a magáét.
Ahogy már az előzőekben említettük, ecetes áztatással könnyen elejét veheted a letapadásoknak. Érdemes hetente egyszer (vagy használattól függően) megismételni a folyamatot, így megelőzhető a durva letapadások kialakulása.

VITAMINOK 
Mi történik főzés közben a vitaminokkal?
Ahhoz, hogy a vitaminok megsemmisüljenek, nem csak magas hőfok, de - vitaminonként eltérő - idő is kell. A zsírban oldódó vitaminoknál egyes esetekben akár 2-3 óra főzés is kell ahhoz, hogy megsemmisüljenek, így minden főzött ételünkben jócskán marad vitamin, mert kevés az az étel, amit 3-4 órán át főzünk!) A Vegital gépek 30-40 perces programjai olyan kíméletesen főznek, hogy biztosan megmarad a vitaminok zöme. 

A fermentálás témakörét ezen a linken találod:
https://www.vegital.hu/vegital-kisokos-fermentalas

Az oldal tetejére