A vegital.hu (tejmentes) sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

2.290 Ft (1.803 Ft + ÁFA)

Mezophil (mezofil) baktérium kultúra tejföl készítéséhez (10 db-os kiszerelés)

(6)

Mezofil hőmérsékleten savanyító és aromatermelő starter kultúra. A legtöbb sajt, vaj, tejföl, aludttej alapvető savanyító baktérium keveréke. A mezofil tejsav termelő baktériumok alapozzák meg a legtöbb tejterméket, és gondoskodnak hosszú eltarthatóságról is.

Figyelem! A baktériumok kötőanyaga laktóz emulzió. Az ezzel kapcsolatos szakmai értekezés ITT olvasható.

Belföldi szállítás esetén a kultúrák épek maradnak, azonban átvétel után minden baktérium kultúra mélyhűtőben tárolandó! Amennyiben GLS Csomagpontra rendeled a terméket, az értesítés napján vedd át a helyszínen, és aznap tedd fagyasztóba! A csomagpontokon való több napos tárolás befolyásolhatja a baktérium kultúra minőségét, amiért nem vállalunk felelősséget!

Egységár: 229,00 Ft/db
Elérhetőség: Raktáron
2.290 Ft (1.803 Ft + ÁFA)
Kívánságlistára teszem

Mi történik a laktózzal a fermentálás során?

Gyakori kérdés, hogy a Vegital által forgalmazott baktérium kultúrák miért tartalmaznak laktózt és ha igen, mi lesz a sorsa a tejcukornak?

A kultúrák fejlesztője és gyártója a következő részletes tájékoztatást adta ebben a kérdésben.

A laktóz az állati tejekben található tejcukor, ami az általunk használt tejmentes alapokból hiányzik, ezért azt valamilyen szénhidráttal pótolni kell. Ezt többnyire hozzáadott cukorral vagy mézzel oldjuk meg.

Ugyanakkor a fermentáló kultúrák is tartalmazhatnak minimális – kb 0,2 gramm - mennyiségű tejcukrot, mivel sok esetben ez a baktériumok hordozója.  A laktóz könnyen hasznosítható táplálékforrás a tejsavbaktériumok számára.
A beoltást követően beindul a fermentáció, a tejcukor bomlása megkezdődik. A baktériumok a szénhidrátok feldolgozása közben tejsavat, enzimeket, vitaminokat állítanak elő, többek között a laktóz bontásához szükséges laktáz enzimet is.

A fermentált növényi étel fogyasztásakor tehát a kapszulánként 0,2 gramm laktóznak valószínűleg már laborban kimutatható nyoma sincs. Ha mégis volna, akkor a fermentáció közben termelődött laktáz enzimek segítenek megemészteni.

Így lehetséges, hogy laktóz intoleranciában szenvedők minden probléma nélkül tudnak állati tejből erjesztett joghurt, aludttej, kefir stb. tejtermékeket fogyasztani.

És végül egy kis számtan, hogy láthatóvá tegyük, mennyire minimális mennyiségekről beszélünk a baktérium kultúrákban található tejcukor vonatkozásában.

Egy, a baktériumokat és táptalajukat magába foglaló kapszula tartalma  általában 1-3 liter növényi ételhez, italhoz elég, így elmondható hogy a 0,2 gramm laktóz legalább egy literhez kerül felhasználásra.

Egy liter átlagos tehéntejben 47 gramm laktóz található. Ez a mennyiség 235 darab kapszulában van jelen!

A fermentációs úton előállított ételek és italok probiotikusak, olyan természetes savakat, vitaminokat és enzimeket tartalmaznak, amelyek a kiinduló nyersanyagokban nem voltak benne és amelyek által emésztésünk rendezetté válik, ez pedig egészségünk alapja.

Leírás és Paraméterek

Felhasználható tejföl, lágy sajtok, friss sajtok, félkemény-keménysajtok, vaj, túró, kék zöld és fehér penésszel érő sajtok készítéséhez. Jól kombinálható más aroma és textura képző kultúrákkal.

Összetevők:
- Lactococcus lactis subsp. lactis
- Lactococcus lactis subsp. cremoris
- Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis
- Leuconostoc mesenteroides 
- Leuconostoc pseudomesenteroides
- Inulin (növényi rost)
- Hordozó anyag: laktóz
Finom, tiszta, erőteljes aromákat készít optimális savanyodás mellett.

 

Felhasználása: kapszulát húzd szét és kevés langyos vízben vagy tejben, növényi italban oldd fel. Majd ezt az oldatot öntsd hozzá a tejhez, növényi italhoz és alaposan keverd össze.

Tárolása: -18°C és +4°C között

A mezofil aromaképző kultúra, CHR Hansen, CHN-22 tipusú  kultúrából készül, tej és gluténmentes csomagoló üzemben. 

Recept ajánlásunk itt található:

https://tejmentesreceptek.hu/recept/fermentalt-vegyes-zoldseg-tormaval-es-gyomberrel/

Vélemények

5.00
6 értékelés
5
6
4
0
3
0
2
0
1
0
2024. 07. 29. -
Igazolt vásárlás
2024. 03. 28. -
Igazolt vásárlás
Nagyon finom tejföl készíthető belőle. Mivel még nem értek hozzá, nem tuom, hogy hogyan lehetne egy picit savanyúbb ízű tejfölt készíteni belőle, de olyan sok tájékoztató, írásos segítség van mindenhez, csak végig kell olvasnom. De hát első a tejföl volt, nem az olvasás.
2023. 01. 17. -
Igazolt vásárlás
Fincsi tejfölt készít.
2022. 11. 28. -
Igazolt vásárlás
Másik kultúrával keverve, most érik az első tejfölöm, abszolút kezdő vagyok, de eddig ígéretesnek tűnik.
2022. 08. 01. -
Igazolt vásárlás
2022. 03. 19. -
Igazolt vásárlás
Az oldal tetejére