A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni. Elfogadom
Termékek Menü

Szükséges alapanyagok Vegital készülékedhez

Betettem a Vegital készüléket a webáruház kosarába. Mi az, amire még feltétlenül szükségem lehet a kezdeteknél?

A kérdés megválaszolásához fontos eldönteni, mi az, amit készíteni szeretnénk. Természetesen nem szükséges az összes itt felsorolt alapanyagot megvásárolni, csak iránymutatásként szolgálnak a kezdetekhez.


Az alap növényi tejhelyettesítők, tejszín helyettesítők készítéséhez szükség van:

 

1. Magokra, gabonákra


Először is, válaszd ki, hogy mi legyen az italod fő alapanyaga:

Olajos magvak

kesudió, mandula, blansírozott mandula, törökmogyoró, pisztácia, kókusz, stb.
 

Gabonák

fehér rizs, barna rizs, zab, stb.
 

Egyéb alapanyagok (gumók, hüvelyesek, álgabonák)

földimandula, szója, aranylen, köles
 

 

2. Kókuszreszelékre


Minden növényi tejhelyettesítőhöz adunk egy-egy adagolópohárral kókuszreszeléket (pl mandula-, kesu-, rizs-, zab-, köles tejhelyettesítőhöz is), de főleg a gabona alapú italoknál fontos. Az italok krémesebbek, fehérebbek, finomabbak lesznek tőle és jelentősen növeli azok beltartalmi értékét.

Az olcsó, zsírtalanított, kiszárított kókuszreszelékből soha nem lesz olyan finom tejhelyettesítő, ezért kell minél zsírosabbat használni. Ha valaki allergiás rá, vagy nagyon nem szereti az ízét, akkor ki lehet hagyni az olajos magoknál, ilyenkor viszont az adott olajos magból kell dupla adagot használni. Nem ugyanaz az íze, beltartalma, de finom, iható ital lesz így is. Lehetséges alternatíva kókusz helyett a földi mandula, vagy más néven tigrismogyoró, chufa, zulu mogyoró, viszont elszínezi az italt tejeskávé színűre és az ízhatás is jelentősen megváltozik, így csak a kókuszra allergiásoknak javasolt ez a verzió.

A gabonából készült italokhoz és tejhelyettesítőkhöz magas zsírtartalmú kókuszreszeléket ajánlunk, legalább 60 %-os zsírtartalommal.

 


 


 

3. Édesítőszerekre


Édesítőnek sokan használnak eritritet, steviát, nádcukrot, kókuszcukrot, mézet, aszalt gyümölcsöket (pl mazsola, datolya). Mi eritritet használunk, mivel nincs mellékíze, és természetes alapú édesítő, így sokan használják. Cukorbetegek is alkalmazhatják, viszont 3 év alatti gyerekeknek nem javasolt.


Javasolt édesítők:

eritrit, por eritrit, glicin, stevia, kókuszvirágcukor, méz
 

További ízesítők:

vaníliarúd, himalája só, DoTerra olajak (levendula, citrom, narancs, stb.)

 

 

 

4. Olajra


Minden tejhelyettesítő italhoz mehet egy kis Olajessimo (1-2 ek) is, amit az állagjavítás, emulgeálás miatt használunk, valamint azért mert ebben az omega-3 és az omega-6 zsírsav arány kiegyensúlyozott, így nem okoz szervezetszintű gyulladásokat, mint a bolti finomított étolajak. A Paleolaj az Olajessimohoz képest nagy mennyiségben tartalmaz omega 9 zsírsavat. De a legfontosabb, amiért növényi italokba tesszük ezeket az olajakat az, hogy a kókuszreszelékben található kókuszzsír rigid tulajdonsága miatt (24 fokon megdermed!) hajlamos a bekeményedésre, ennél fogva a szétválásra, így szükség van ennek megszelídítésére. Ezt az Olajessimoval érjük el: minél több az olaj a kókusz mellett, annál alacsonyabb lesz a dermedési pontja és annál kevésbé válik szét az ital.


Javasolt olajak:

Olajessimo, Paleolaj, kókuszzsír – csak tejszínhelyettesítő készítésénél kell használni!

 

 


 

5. Sűrítőkre

 

Ha szeretnéd sűríteni az elkészült tej- és tejszínhelyettesítőt, vagy krémlevest, akkor különböző alapanyagok állnak rendelkezésre:

konjak liszt, agar-agar, xantán, pektin, nyílgyökérliszt

 

 

 

 

6. Segédanyagokra, étrend-kiegészítőkre

 

Ha felturbóznád tejmentes italod, akkor a következő alapanyagokat ajánljuk:

Kollagénpeptid: bőrünk, hajunk, ízületeink egészségéért

(sertés, marha, halkollagén - állati eredetű alapanyag!)

A kollagén megnöveli az italok fehérjetartalmát: 10 g kollagén (1 púpozott evőkanálnyi) 9 grammal emeli a fehérje mennyiséget, ami azért fontos, mert a növényi tejhelyettesítők nagy része – különösen a gabona alapúak – fehérjében szegények. Ezen kívül jól homogenizálja az egyébként szétválásra hajlamos kókusz, és egyéb olajos mag alapú tejhelyettesítőket, amelyek keményítő hiányában hajlamosak a kettéválásra. A fermentálásra váró, és egyéb célra használatos tejszín-helyettesítőknek akár kötelező elemévé is válhat a kollagén, hiszen nem csak szervezetünk számára hasznos, de még a növényi „tejszínt” is remekül sűríti. Ezeken túl bármilyen más folyadékhoz is adható, akár forró levesekbe, krémlevesekbe, teákba, turmixokba. Adhatunk hozzá müzlit, gyümölcsöket, egyéb ízesítőket, egészséges és finom ételt, italt kapunk végeredményül.


Kókuszfehérje, vagy más növényi fehérje

Kiválóan növeli a tejhelyettesítő italok egyébként alacsony fehérje tartalmát, ezért érdemes hozzáadni 1-2 evőkanállal minden növényi tejmentes italhoz, turmixhoz, kásához.

 

 

 

Recept

Nézzük, milyen alapanyagok szükségesek például a mandula italhoz:

Mandula ital (1,3 literes készülékhez)

  • 2 adagolópohár héjtalanított (blansírozott) mandula
  • 1 AP kókuszreszelék
  • 0,5 mk Himalája só
  • 1 csapott ek. eritrit
  • 1 ek. Olajessimo vagy Paleolaj  
  • víz a maximum jelig
  • Ha felturbóznád tejmentes italod, akkor a következő alapanyagokat ajánljuk:

 


Fermentálót (is) vettem, mire van még szükségem?

 

1. Baktérium kultúrák

Az előbb felsorolt alapanyagokon kívül mindenképpen választani kell a baktérium kultúrák közül
Fontos! A baktérium kultúrákat mélyhűtőben kell tárolni!
  • Joghurtkészítéshez: joghurt baktérium kultúra
  • Tejföl, vagy növényi helyettesítője készítéséhez: krémsajt és gyúrt sajt baktérium kultúraKefir, vagy helyettesítője készítéséhez: kefir baktérium kultúra
  • Zöldségek, gyümölcsök erjesztéséhez: zöldségek és gyümölcsök fermentáló starter keveréke
  • Egyéb baktérium kultúráink: camembert, feta sajt, parmezán, mezofil baktérium

 

 

 

2. További alapanyagok fermentált ételekhez, italokhoz

Kalcium klorid:

Ha gabona alapú tejhelyettesítőből szeretnél készíteni erjesztett italt/ételt mindenképpen használj hozzá kalcium-kloridot! A gabonák ugyanis nem tartalmaznak kalciumot, amely nélkül nem lehetséges a fermentáció! A tehéntejhez és olajos magvakból, kókuszból készült italokhoz nem kell adni. 

Kimchi fűszerkeverék

Sajt és túró fűszerkeverék

 

 

 

3. Kiegészítők

Számos magas minőségű kiegészítő áll rendelkezésre, ami segít a tejhelyettesítők szűrésében, tárolásában.

textil szűrő, kanalas spatula, üvegek, üveg edény, Teljes élet tej nélkül könyv (receptekkel, instrukciókkal)

Szerettel várunk Facebook csoportunkban, ahol nagyon sok ötletet, praktikát, receptet osztunk meg.

Youtube csatornánkra is folyamatosan töltjük recept videóinkat.